Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

NOVI NAMETNIK NAPADA BRAČKE MASLINENa Braču je prema pisanju specijaliziranog časopisa za maslinarstvo "Maslina" otkrivena nova opasna vrsta uši na maslini.

Crna štitasta uš araukarije (Lindingaspis rossi Maskel 1989) prvi je put zabilježena u Hrvatskoj na maslini 2014. godine u Sutivanu na otoku Braču.

Tijekom prvog nalaza ove vrste na maslini, u blizini napadnute masline nalazio se veliki broj također napadnutih palmi iz porodice Arecaceae s L. rossi, uvezenih iz Argentine.

Stoga se može pretpostaviti da je vrsta u Hrvatsku unesena upravo na palmama te da se s njih proširila na susjedne masline.

Tijekom prvog nalaza ove vrste, uočen je napad jakog intenziteta na listovima i plodovima masline što je ukazivalo na to da bi ova vrsta mogla u budućnosti biti važan gospodarski štetnik na maslini, poglavito na njezinim plodovima.

Napad jakog intenziteta koji je zabilježen na listovima i plodovima masline tijekom 2014. i 2015. godine u Sutivanu pokazuje veliki biološki potencijal vrste L. rossi prema maslini kao domaćinu.

Opširnije o ovom opasnom nametniku potražite u novom broju Masline.

 

 


Napisao: doc. dr. sc. Mario Bjeliš
HCPHS, Zavod za zaštitu bilja, SolinPodijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.