Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Veliki broj apartmana izgrađenih posljednjih godina u Bolu, velika su opasnost za budućnost bolskog turizma.

 

 

 

 

Čak se i mještani koji su prodali svoje terene za gradnju tih apartmana sada žale da nemaju dovoljno gostiju. Prognoze su, međutim, još poraznije:
„ Prema postojećoj prostorno-planskoj dokumentaciji u Bolu je moguće izgraditi, nadograditi i adaptirati još 600 do 900 novih apartmana, što svakako predstavlja opasnost za održivi razvoj bolskog turizma“ – piše u Strategiji razvoja bolskog turizma do 2021. godine. To znači barem 2.800 novih kreveta, ali i novi pritisak na bolske plaže, ali još veću opasnost za dio privatnog smještaja od kojeg u Bolu žive 12 mjeseci.

Sve strategije razvoja turizma od nacionalnih do regionalnih idu u smjeru povećanja kategorizacije turističkih objekata. To je jedan od uvjeta da se privuku gosti boljih platežnih mogućnosti. Stare kuće mogu biti atraktivne ukoliko su adekvatno uređene i opremljene. Zbog toga gost radije bira novu zgrada i novi namještaj. Većina se Boljana sporije prilagođava novim traženjima gostiju. Malo se koriste programi financiranja turističkog sektora od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak i EU fondova. „Program kreditiranja turističkog sektora“ podržava financiranje unapređenja smještajne ponude (hoteli, aparthoteli, pansioni, hosteli, turistička naselja, kampovi i sl.) na rok otplate do 17 godina s počekom do četiri godine i kamatom od 2 do 6 posto.

Umjesto zaključka: za dobrobit bolskog turizma treba smanjiti najavljenu novu betonizaciju i apartmanizaciju, a povećati kategorizaciju (kvalitetu) postojećih kapaciteta.

 


Izvor: Bolska kronika

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.