Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Na Braču se berba maslina primakla svom završetku, pogoni uljara već danima rade osjetno smanjenim intenzitetom a dojam je kako će većina bračkih maslinara nastojati ovu godinu što prije zaboraviti.

 

Ovogodišnji urod bio je upola lošiji od lanjskoga, a ako se zna da je lanjska godina po rodnosti te uljarice bila samo prosječna, onda je posve jasno kako će ovu godinu brački maslinari pamtiti kao lošu i nastojat će je što prije zaboraviti.

Tako se primjerice vašem novinaru jedan poznati supetarski maslinar požalio kako je lani ubrao 17 tona maslina, a ove godine svega dvije tone. Takvih i sličnih primjera ima dosta.

Ono što je bilo dobro jest da je randman ulja bio osjetno bolji od lanjskoga. Tako su barem djelomično ublažene posljedice lošeg uroda. Napadi paunovog oka i maslinove mušice učinili su svoje. Na njihovom udaru posebice je bila sorta oblica, a ona je na Braču dominantna.

Na istočnom dijelu Brača ubrano je, kazao je direktor Poljoprivredne zadruge u Selcima Ivica Stančić, oko 550 tona maslinovog ploda, a to čini tek polovicu prošlogodišnjeg uroda. Istodobno je otkupljeno 5 tona maslinovog ulja po cijeni od 52 kune za jedan kilogram.

Što se tiče prerade, još uvijek pojedini brački maslinari dio svojih maslina ili pak svekoliki urod, neko vrijeme drže u vodi ili moru prije nego ga odnesu na preradu.

Razlog je u tome, pojasnili su, što njihovi kupci traže upravo takvo ulje jer stajanjem u vodi izgubi gorčinu, ali stručnjaci tvrde i kvalitetu.

I još nešto. Na Braču se sve više napušta klasično ručno branje. Sve više se, naime, koriste ručni češljevi s mrežama na tlu na koje pada plod, ali i češljevi te tresači koje pokreće motor ili akumulator. Kažu da se dnevno s pneumatskim češljevima može ubrati 10 puta više maslina nego ručno.
Izvor: Ivica Radić / Slobodna Dalmacija

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.