Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Sljedećeg vikenda, 21. i 22. srpnja, privatnim avionom na brački aerodrom stiže TV ekipa iz San Marina koja će u Bolu i Postirima snimati priloge za emisiju „Alta Marea“. Tema emisije je povijest ribolova, a dolazak TV ekipe dogovorio je Boljanin dr. Nikša Šimetović, koji živi u San Marinu.

 

 

Bol je nekada bio naselje ribara i težaka, dok su ribarstvo, vinogradarstvo i maslinarstvo sada dopunska zanimanja. U monografiji „Boljani“ navedeno je da je Bol 1899. godine imao u vlasništvu 24 ribarska broda i 41 manji čamac; na međunarodnoj ribarskoj izložbi 1902. u Beču za izložene predmete odlikovana su braća Čubretović iz Bola; drugu nagradu i medalju cara Franje Josipa dobio je na izložbi izuma u Beču 23-godišnji Nikola Vidošević za feral tzv. acetilen svijeću koja se koristila u ribolovu. Na tom izumu radio je i Ivan Brešković Živac. Zbog obilnog ulova plave ribe Mardešići iz Komiže utemeljili su 1902. u Bolu tvornicu za preradu ribe. Tvornica je prestala radom 1923. godine. Godine 1906. Bol ima 26 brodova za ljetni ribolov i 150 ribara. Iz Bola se od 1907. do 1910. izvezlo 11.200 kg slanih srdela. Ribarska zadruga osnovana je 1910., a u registru su upisana 74 člana.

Posebno je interesantan povijesni podatak o suvremenoj metodi lova tunja (kalifornijskog tipa) na Jadranu, ali i u Europi, koji je 1929. uveo Ante Viličić iz Bola. Prvi tunolovac „Napredak“ izgrađen je u Sumartinu (dužine 17,25, a širine 4,40 metara).

 

                                              Tunolovac "Napredak"

                                              Antun Viličić (sasvim desno) pored makete broda "Napredak"

Izvor: Bolska kronika

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn