Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Luka Norac, mladi je saksofonist iz Sinja, rođen 1999. godine u Splitu. Po svojoj majci je Pučišćanin. Student je 2. godine Muzičke akademije u Zagrebu u klasi profesora Dragana Sremeca i 1. godine fizike na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu u Zagrebu. Muzičku akademiju upisao je prijevremeno kao nadareni student.

 

 

Kroz osnovnu i srednju glazbenu školu osvojio je brojne nagrade, nastupajući najčešće u kategorijama za starije učenike. Državna, regionalna i međunarodna priznanja rezultat su njegovog predanog rada. U veljači 2016. godine nastupio je u Pragu sa Praškom filharmonijom kao laureat natjecanja Talent Prahy 5. Nagrađen je Oskarom znanja 2008. godine i 2014. godine, najvećim priznanjem i nagradom za izniman uspjeh i postignute rezultate na državnim i međunarodnim natjecanjima u znanju, koje dodjeljuje Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta. Član je Gradske glazbe Sinj s kojom je sudjelovao na brojnim smotrama, uključujući i devet alkarskih svečanosti.
Tijekom dosadašnjeg školovanja pohađao je brojne seminare usavršavanja na kojima su predavači bili ugledni saksofonisti: Arno Bornkamp, Gordan Tudor, Jean Yvis Formeau, Dragan Sremec, Matjaž Drevenšek i mnogi drugi. Stipendist je Zaklade Adris od školske godine 2014./2015. zbog odličnog uspjeha u III. gimnaziji i osvojenih nagrada u Glazbenoj školi Josipa Hatzea.

Luka najviše od svega voli svoj Brač. I fantastično govori pučiški. Najveća želja bila mu je zasvirati u najljepšem malenom mjestu na svijetu. U kolovozu će se njegov san ostvariti, a tim povodom kolegica s FB Pučišća popričala je s ovim izuzetnim mladićem. Njihov razgovor prenosimo u cijelosti:

Admin.: Pripremaš nam, Luka, glazbenu poslasticu na našem škoju. Kako se osjećaš prije svog prvog nastupa u dragim ti Pučišćima?
Luka: Sigurno je da sam uzbuđen, ali na jedan poseban način kojeg mi je teško opisati. Već duže vrijeme zamišljam taj događaj i iznimno mi je drago što je konačno ta draga mi ideja dočekala svoju realizaciju.

A: Pola si naš, tvoja je mama Pučiška. Što je to bodulsko u tebi?
L: Uf, teško pitanje, izdvojio bih možda dišpet i tvrdoglavost.

A: Haha. Možda je baš to dio tvog recepta za uspjeh! Sada si zagrebački student. Što studiraš?
L: Student sam druge godine Muzičke akademije u Zagrebu te prve godine zagrebačkog PMF-a, smjer fizika. Do studija sam pohađao paralelno splitski MIOC te Glazbenu školu Josipa Hatzea, također u Splitu. Odabrao sam ta dva životna smjera i idem naprijed.

A: Sinjsko si dite. Nedostaje li ti rodni kraj?
L: Sinj mi je sigurno dao sve što mi je bilo potrebno u fazi osnovnoškolskog obrazovanja, no isto sam tako bio spreman na odlazak iz Sinja zbog srednje škole i fakulteta, tako da se u Sinj uvijek vratim kako bih se odmorio od šušura u većim gradovima.

A: Čujemo da je i tata u glazbi ... Ta ljubav je od njega usađena?
L: Naravno, otac me je prvi upoznao s glazbom i, skupa s majkom, potaknuo na sviranje nekog instrumenta. Njihov je izbor bio gitara, ali sam se odlučio na saksofon, po uzoru na strica.

A: I tvoja sestra i braća sviraju? Kako izgleda jedan običan dan u obitelji Norac? Svirate zajedno?
L: Da, sestra svira flautu, jedan brat trubu, a drugi klarinet. Kada smo svi na okupu, to najčešće budu praznici pa se malo odmorimo od sviranja. Bude gužva. Ali, ako se zaželimo sviranja, na svu sreću (po susjede) se dobro organiziramo pa su rijetki slučajevi da baš svi sviramo u isto vrijeme.

A: Što nam pripremaš za bračko događanje? Čujemo da nam dovodiš i goste.
L: Što se pučiškog koncerta tiče, pripremili smo puno lipe muzike, bit će zanimljivih i efektnih skladbi, no detalje bih ipak ostavio za sami koncert. I naravno, kolege s kojima nastupam nisu gosti, nego sasvim ravnopravni nositelji ovog koncerta. To su Martina Ivčević na klaviru i Duje Stanić na klarinetu. Naglasio bih da se radi o prijateljima te mi je ogromno zadovoljstvo ovaj užitak podijeliti s njima. Nadam se da će i Pučišća uživati.

A: Puno je nastupa iza tebe, puno vrijednih nagrada! Koje bi izdvojio?
L: Najdraža mi je nagrada ona iz Varaždina, 2008. godine, kad sam kao devetogodišnjak osvojio prvo mjesto na državnom natjecanju u kategoriji do 13 godina. Osim te nagrade, izdvojio bih i koncert s praškom filharmonijom u Pragu te nastup s orkestrom splitskog HNK-a 2016. godine.

A: A balun?
L: A balun je vječna ljubav, doduše ni blizu profesionalna kao glazba. Početkom srednje škole morao sam izabrati između te dvije ljubavi jer jednostavno nisam imao vremena posvetiti se objema koliko sam želio. Danas igram samo rekreativno, a poseban gušt su utakmice na pučiškoj Toliji s ekipom.

A: A mama? Podarila ti je ljubav prema znanosti. Podrška ti je uvijek bila i na glazbenom putu. A što kaže za tvoj pučiški nastup?
L: Mama je ponosna...

Čestitamo Luki, mami i cijeloj obitelji i s veseljem očekujemo njegov prvi koncert u Pučišćima, 18. kolovoza.

Izvor: FB Pučišća

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.