Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Ovaj vikend Bol na Braču postaje centar klapskog pjevanja. U petak, 16. lipnja u 21.30, održati će se Večer klapa debitanata, od posebnog značenja za Festival dalmatinskih klapa, dok je subota, 17. lipnja, također od 21.30, rezervirana za Revijalnu večer klapa. 

 

 

 

Dugogodišnja skladna veza Festivala dalmatinskih klapa Omiš i Bola na Braču traje već sedamnaest godina zaredom potvrđujući Bol kao mjesto koje će biti mamac za klape, klapaše i klapašice koji su rado tu i rado se vraćaju kako bi se u sjajnom okruženju teatrina „Dva ferala“, bolske pozornice pod zvijezdama, okušali u natjecanju za plasman na Omiš.

Festival dalmatinskih klapa u Omišu se ove godine održava 51. put, a počinje svečanim otvaranjem 30. lipnja. Prethodile su mu Autorska večer Dinka Fia u Komiži početkom lipnja, kao i Večer mješovitih klapa u Blatu na Korčuli, a ovaj vikend se održavaju Večer klapa debitanata i Revijalna večer klapa u Bolu čime završavaju događanja van Omiša.
Na posljednjoj ovogodišnjoj natjecateljskoj večeri Festivala izvan Omiša za nagrade stručnog povjerenstva i publike, a time i prolaz na izborne večeri festivala, borit će se 9 klapa debitanata (4 muške i 5 ženskih) i to: ženske klape Mir – Međugorje, Anima Arbae – Rab, Bersice – Zadar, Škuribanda – Zadar, Figurin – Zagreb i muške klape Herceg – Čitluk, Porat – Lumbarda, Cima – Šibenik i Timbar – Selca.

Godine 2001. na incijativu tadašnjeg umjetničkog ravnatelja festivala, ravnateljice Općinske knjižnice Hrvatska čitaonica i voditeljice Bolskog lita, pokrenuto je premještanje debitantskih večeri iz Omiša u Bol s ciljem oživljavanja klapske pjesme kako na otoku Braču, tako i na susjednim otocima. O vrijednosti tog projekta svjedoče brojne nagrade što su ih debitanti ponijeli s Bola i Omiša, a kasnije su još oplodile novim nagradama na domaćim i međunarodnim zbornim natjecanjima. lz tolikog broja, po vrijednosti poprilično izjednačenih klapa, iznikla je nova kvaliteta, koja se ogleda kroz neprekidno podizanje izričajnih, a time i ocjenjivačkih standarda. Za Omiški festival Bol je postao regrutno središte iz kojeg su tijekom proteklih šesnaest godina iznikle čak 182 nove klape.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.