Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Počinje tradicionalni bolski „karnavol“. U Bolu je „karnavol“ uvijek bio važan, mještani su cijele godine živjeli za svoje maske, za svoj tastament koji svakome izbroji „ča je kriv“, svima se naruga i svima nađe grešku.

 
Pravi karneval se događa, njega je nemoguće organizirati, uvijek je dolazio iz onog dijela lakrdijaškog duha običnih ljudi koji su spremni narugati se sebi i drugima. Tradicionalni bolski karneval događa se uz financijsku i logističku podršku Centra za kulturu Općine Bol, no primarno zahvaljujući energiji pojedinaca i karnevalskih grupa koji će „namaškaroni“ sudjelovati u povorci i svih drugim programima.

U vrtiću i školi za karneval se već danima pripremaju tete, učiteljice i mame. Grupe odraslih se već neko vrijeme sastaju po kućama uživajući u stvaranju maski. Ekipa oko Jure Karnavola priprema glavnog glumca za povorku, a tastamenat se uvijek nekako dogodi. Uzdamo se opet u barba Matu Bočinetota, Katiće i druge pomagače. Lorkotu, Brankoto Pirčiću, Nježnemu, svima oko Bumbe i svim kreativnim i uživljenim bolskim ekipama unaprijed čestitamo i zahvaljujemo jer svi skupa stvaramo još" jedon KARNAVOL u Buol"!

Rasplesani karneval na programu je u četvrtak 8. veljače, u velikoj dvorani Doma kulture u 18 sati. Održava se plesni koncert pod maskama, a nastupa Baletni studio Centra za kulturu Bol.

Slijedi karnevalsko zagrijavanje u subotu 10. veljače, u restoranu Taverna u 20 sati. Očekuje se da gosti dođu „namaškaroni“ jer je na programu maskenbal s nagradicama i muzika uživo, a organizatori su Taverna Riva i Centar za kulturu Općine Bol.

U nedjelju 11. veljače na programu je Dječji karnavol, kako bi Boljani rekli, „dica, učiteljice i mame“, i to u 14 sati kreće okupljanje Studencu, mala povorka i nastavak programa vani ili najvjerojatnije u Domu kulture. Voditelji i pomagači su bolski srednjoškolci na čelu s našom Kate, dok je za glazbenu podršku zadužen Marin Estrada.

U ponedjeljak 12. veljače u 15 sati na programu je već tradicionalna i omiljena karnevalska tumbula s brojnim nagradama bolskih sponzora, a sve u prizemlju Doma kulture - svi su dobro došli tj. „cili Boul je tout pozvon“.

U utorak 13. veljače je glavni karnevalski dan. U 13 sati maškare se okupljaju na Studencu i karnevalska povorka kreće po mistu. Ulice i domaćini su uvijek spremni i sve znaju, a testament se čita oko 15.30 sati na Studencu, odnosno kad god povorka stigne,  a u slučaju kiše u Kino dvorani. zabavna novost posljednih godina svakako su sve pripremljenija i krativnija predstavljanja grupnih maski kojima se posebno radujemo. Nakon čitanja tastamenta, na Pumpareli će se ispratit i užgat Jure Karnavol.

Nakon svega, maškare će se uz pašticadu, zabavu i ples družiti u Domu kulture. Za svirku je zadužen B-band.

Za najizdržljivije je predviđen i afterpary u Taverni uz Jukebox live band.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.