Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U Sveučilišnoj galeriji „Vasko Lipovac“ u srijedu,  14. ožujka  2018. u 19:00 sati otvara se samostalna izložba „Pogled prema gore“ Josipa Radića .

 

 


Izložbom „Pogled prema gore“  Josip Radić predstaviti će se sa 14 radova sakralne tematike  kamenih minijatura crkava i  zvonika.  Nevjerojatnom preciznošću  autor obrađuje kamen do najsitnijih detalja  te daje potpuni presliku originala, repliku. Svi radovi su od bračkog kamena, čime nas autor približava svojim Pučišćima, kao i  svom rodnom  otoku. Njima je predočen važan dio bračke i hrvatske, kao i manji dio bosanskohercegovačke, sakralne i kulturne baštine.

Autor iza sebe sebe ima pedesetak izrađenih kamenih minijatura zvonika i crkava, a njegovi radovi  mogu se  naći od Brača, Hvara, Zagreba, pa  sve do Washingtona, Tokija, Milana, Pariza i Vatikana.  Izložba ostaje otvorena do  27.ožujka 2018.

 
Iz teksta predgovora kataloga  Branka Matulića  

(...)Je li moguće visoke zvonike i prostrane crkve, katedrale i palače smanjiti na „džepni  format“, utopliti na sobnoj temperaturi kako bi ih pobliže pažljivo sagledali, razumjeli i posvijestili oblike i prostore pored kojih danima i godinama prolazimo, u koje često ulazimo, ali ih nikada do kraja nismo doživjeli i razumjeli.
Sve nam to i više od toga omogućavaju marljive ruke i bistro oko Josipa Radića koji vještom minijaturnom modelacijom, možemo slobodno reći kamenim tkanjem, nudi neposredan doživljaj brojnih građevina. (...)

O autoru:
Josip Radić je rođen 1968. godine. Živi i stvara u Pučišćima na otoku Braču.
Umirovljeni je časnik HV-a. U Splitu je završio srednju vojnu školu, a potom stiče diplomu na Mornaričkoj vojnoj akademiji. Od 1991. godine je u Hrvatskoj vojsci. Izradom kamenih minijaturnih crkava, zvonika i kućica počeo se baviti 1997. godine.  Iza  sebe ima 25 izložbi. Izradioje zadivljujući broj eksponata koji se mogu naći od Brača, Hvara, Zagreba, Washingtona,Tokija, Milana, Pariza pa sve do Vatikana.Oženjen je i otac četvoro  djece.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.