brac online

U utorak, 26. lipnja u Domu kulture u Bolu, s početkom u 17,30 sati održat će se tribina u organizaciji Pokreta otoka na temu održivog razvoja turizma na otocima. Pozivaju se zainteresirani da se pridruže i uključe u raspravu.

 

 

 

Tribini će nazočiti novinari francuskog Le mondea, koji u Hrvatskoj rade reportažu o Pokretu otoka, a najviše ih zanima tema održivog razvoja i turizma kao i način na koji djeluje Pokret otoka.

Obzirom da je popularnost Hrvatske i jadranskih otoka, kao turističke destinacije u stalnom porastu, pojavljuje se i sve veće zanimanje i interes krupnog kapitala za ulaganja u turizam. Zbog manjkavosti Hrvatskih zakona, pravnu nesigurnost, sveprisutnu korupciju te neinformiranost, otočne zajednice se suočavaju s nepovratnom devastacijom, gubljenjem vlastite kulture i indetiteta, te se nekoć autentična i profesionalna turistička usluga pretvara u globalno generički proizvod sa samo jednim ciljem – profitom! Ovakav scenarij je već viđen nebrojeno puta diljem svijeta, ali postoje i pozitivni primjeri, gdje je turistička ponuda prilagođena mjestu, zajednici i kulturi. Smjer održivog razvoja turizma i njegov uspjeh, najviše ovisi o samoj zajednici, te uključivanju, informiranosti i organizaciji lokalnog stanovništva.

Na okruglom stolu raspravljati će se o temama:
Opći smjer otočnog turizma i vezani zakoni
Kako se kao građani i zajednica oduprijeti masovnom turizmu unutar postojećih zakonskih okvira
Kako i kome učinkovito prijaviti devastacije na pomorskom dobru
Novi Zakon o otocima i Zakon o pomorskom dobru i morskim lukama

 

Izvor: Pokret otoka

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.