Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U srijedu, 4. srpnja 2018. u galeriji Doma kulture Bol, u 21:30 sati otvara se izložba nastavka fotografiranih sjenopisa, "Caverna magica 2", Draška Regula, koja ostaje otvorena do 13. srpnja.

 

 

 

Draško Regul, rođen 1961. godine, po osobnom odabiru je otac četvero djece, po zvanju je profesor engleskog i ruskog jezika, a po života izazovima je sve, samo ne običan čovjek. Višesmjerno nadaren, sjedinjen je s glazbom, s fotografijom, s „računalnim slikarstvom“ kroz oblikovanje fascinantnih fraktala, kao što i kroz pisanu riječ u prozi i u haiku formi izražava svoju nesvakidašnju osebujnost.
Od 2000. godine, a u njegovoj 39. godini, nemile zdravstvene okolnosti Draška do današnjeg dana postavljaju u položaj u kojem je otkrivanje razloga postojanja svakodnevna tema tijeka misli koji ima svoju konstantu u napretku duhovnog mu razvoja. Živući skoro dvadeset godina sa sindromom zaključanosti u tijelu (Locked-in Syndrom), svoj je svijet proširio daleko više nego što li ga mi, toliko svakodnevni „hodači“ i „pričači“ možemo spoznati. Tijelo koje permanentno miruje u istom interijeru, dom je aktivnom duhu kojem kao da je i čitav svemir malešan pa i njegova asketska soba uz takvog joj stanovnika postaje Caverna magica, uistinu prava čarobna špilja: refleksijom sunčeva svjetla s automobilskih vjetrobrana pod njegovim prozorom, a preko lončanica koje se preslikavaju na zidu sobe, pretvaraju je u ovozemaljski Eden profinjenih obrisa nekog skoro paralelnog svijeta koji regulira visoku dozu posebnosti, tajanstvenosti, a promatraču fotografija i ugode pri spoznaji da svijet oko njega nije tek okom viđena, uhom čujena, ili prstima dotaknuta puka običnost. Upravo to, jednostavnost i ljepotu trenutka, a istovremeno zahtjevnost i složenost življenja, autor nam prenosi ovim foto izlaganjem.
Ovo je drugo Draškovo gostovanje u galeriji Doma kulture u Bolu, izložba je nasljednica prvih, kako to Draško voli istaknuti, sjenopisa, zapisa suživota jednog izvanrednog ljudskog bića i njegovog jedinstvenog senzibiliteta za tananost trenutka.

Izložbe i nagrade:
2011. sudjelovanje na skupnoj izložbi astrofotografije povodom manifestacije „10 dana astronomije“ u Daruvaru)

2012. 1. nagrada u kategoriji „kolekcija - slobodna tema“ (ujedno i Grand prix izložbe) na tradicionalnoj novogodišnjoj klupskoj izložbi Fotokluba Split

2014. samostalna izložba 'Caverna magica 1' u Radio-kantini udruge KURC u Zagrebu

2014. samostalna izložba 'Caverna magica 1' u galeriji 'Dom kulture' u Bolu na Braču

2015. samostalna izložba 'Caverna magica 1' u galeriji FKS Marmontova 5, Split

2016. samostalna izložba 'Caverna magica 1' u knjižnici Jelkovec Stahuljakova 3, Zagreb

2016. samostalna izložba 'Caverna magica 1' u knjižnici A.Cesarca Radauševa 7, Zagreb

2016. skupna finalna izložba (sudjelovanje s djelomičnom kolekcijom 'Caverna magica_2') na Salonu fotografije Vinkovci 2016

2018. samostalna izložba 'Caverna magica 2' u galeriji FKS, Marmontova 5, Split

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.