Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U utorak,17. srpnja u 21 sat  u galeriji "Ivan Rendić" u Supetru održat će se javna tribina o ekologiji i turizmu s uvodnim izlaganjem prof. emeritusa Ive Šimunovića i Mirka Mesarića, dipl.ing.biologije, ekologa iz Nature 2000.

 

 

 

U uvodnom izlaganju Mirko Mesarić iz grupe Natura 2000 upoznat će nas s Propisima iz područja zaštite okoliša i prirode. Natura 2000 kao ekološka mreža Europske unije koju čine najznačajnija područja za očuvanje vrsta i stanišnih tipova. Uredbom o ekološkoj mreži utvrđena je ekološka mreža Republike Hrvatske koja se ujedno smatra i područjima Natura 2000. Ekološka mreža Republike Hrvatske obuhvaća 36,73% kopnenog teritorija i 15,42% obalnog mora. Osvrt na ekološku mrežu otoka Brača.
Procjena utjecaja strategije, plana, programa i zahvata na okoliš s osvrtom na postupke procjene utjecaja na otoku Braču.

TURIZAM I EKOLOGIJA
Prof.emeritus Ivo Šimunović

Tema odnosa turizma i ekologije naglašava se danas u našim regionalnim okvirima zbog ekonomske aktualnosti turizma kojemu je temeljna pretpostavka uspješnosti u kvaliteti ekoloških prilika. Međutim taj odnos je ipak samo dio ukupnog odnosa života i razvoja nekog područja i cjelovite strukture ekologije u odnosu na čovjeka, prirodu i ljudske instalacije.

U polarizaciji ljudskih odnosa to jest onih koji teže ekonomskom i sličnom uspjehu pod svaku cijenu i onih koji na osnovi izgrađene svijesti hoće obraniti ljudske vrijednosti formira se fronta koja često znači suprotstavljanje jakih i nejakih. Rezultati su u najviše slučajeva u degradaciji prirodnog okoliša i opće kvalitete življenja.

Na obalama mora gdje se susreću dva svijeta. Na kopnu vlada čovjek temeljem svoje svijesti, a u moru nema čovjeka te su u najviše slučajeva prisutni sukobi interesa na štetu života u moru. Primjer je opće međunarodne nekodificiranosti zakona koji štite temeljne vrijednosti mora i njegova korištenja.

U korist međunarodne i nacionalne zaštite priobalja i mora su određene konvencije o zaštiti, zatim zakoni pojedinih država, edukacija, provođenje ekonomskih instrumenata kojima se štiti, kažnjava ili potiče određena disciplina korištenja prostora i mora.

Brač je pred pragom golemih problema zagađenja okoliša. S jedne strane je gospodarenje otpadom, a s druge strane gospodarenje otpadnim fekalnim vodama. Tome treba dodati odnos prema šumama i poljima s gledišta požara koji su česti i opasni.

Pored krupnih odnosa prema čovjeku, prirodi i instalacijama ima mnogo drugih odnosa koji sve više ukazuju na hitnost određenih zahvata i projekta, na odnos prema strategijama razvoja pojedinih općina, prema prostorno planskoj dokumentaciji i uopće prema onome što se propisuje i određuje od Republike, županije i pojedine općine. Dokumenti se naručuju i poslije toga zaboravljaju.

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.