Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U Galeriji "Ivan Rendić" u Supetru, u ponedjeljak, 6. kolovoza, u 21 sat sat, prof. dr. Goran Grubišić održat će predavanje o slikaru Dunavu Rendiću, povodom tiskanja njegove knjige o nedovoljno poznatom hrvatskom (supetarskom) slikaru Dunavu Rendiću, sinu Ivana Rendića.

 

 

 

Goran Grubišić:
„ Čast mi je i zadovoljstvo predstaviti Vam hrvatskog slikara Dunava Rendića (rođenog 3. travnja 1880. godine u Zagrebu i umrlog 25. svibnja 1944. godine u Splitu), čovjeka zanimljivih životnih i umjetničkih iskustava.
- Tekst sam uobličio nakon višegodišnje potrage za vjerodostojnim podatcima na temelju kojih je bilo moguće koliko toliko proniknuti u umjetnikovu ličnost.
- Dostupne slike Dunava Rendića iz galerija i privatnih zbirki prikazao sam u katalogu meni poznatih djela.
- Obzirom da se Dunav Rendić kretao u velikom krugu značajnih i zanimljivih ličnosti i živio u izuzetno turbulentnom vremenu unosio sam u bilješke i o tome dodatne podatke.
- Tijekom istraživanja naišao sam u više navrata i na one podatke u kojima se spominje Velebit Rendić, Dunavov brat.
- Kada se u amaterskim krugovima ljubitelja slikarstva postavljalo sine ira et studio pitanje o Dunavu Rendiću, njegovim slikama i načinu života, komentiralo se uglavnom :
- bohem, prijatelj kavana, dima o' španjuleti, bevande, prodavaˈ je slike na Mihovilovoj širini u Splitu, te čudilo kakvo mu je to ime ćaća da', a s druge strane ozbiljno naglašavalo, primjerice u tekstovima D. Kečkemeta, kako mu je otac bio znameniti hrvatski kipar Ivan Rendić ... „
Sve ostalo doznat ćete na predavanju.

 

 

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.