Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Marko MatulićOdlazak u nogometnu mirovinu objavio je 40-godišnji Marko Matulić iz Dola, živa legenda postriskog nogometa i jedan od najboljih i najvećih Bračkih nogometaša svih vremena.

 

 
Iako još u nogometnoj snazi i kondicijski itekako izdržljiv Matulić se u dogovoru su čelnicima i upravom NK Postira Sardija ipak odlučio na za mnoge iznenađujući prekid svoje nogometne karijere, definitivno najduže do sada na našem otoku.

Bračka nogometna legenda, Matulić je svoje prve nogometne korake započeo u postirskom nogometnom klubu koji je tada nosio naziv Kolektivac u kojem je već kao pionir fizičkim kvalitetama i poimanjem nogometne igre odskakao od svojih vršnjaka a nakon prave odiseje bespućima nogometa svi putevi i raskršća na kraju su ga opet doveli do matičnog kluba iz Postira u kome je evo okrunio i zaključio svoju bogatu nogometnu karijeru.

Matulić je bio u prvom sastavu Kolektivca s nepunih 17 godina upravo u doba kada je ostvaren najveći klupski uspjeh postirskog i bračkog nogometa - finale Kupa Dalmacije u kojem su na svojim Podježicama u nezaboravnoj utakmici pred rekordnim brojem gledatelja Postirani poraženi od sinjskog Junaka koji se tada natjecao u ligi dvaput većeg ranga i to s tijesnih 2:1.

Već kao junior zapao je za oko mnogim stručnjacima a kao senior s nepunih 19 godina dobiva poziv iz drugoligaša Solina. U klubu pored Jadra se zadržao samo jednu sezonu nakon čega je interes za njega pokazao prvoligaš s Šubićevca NK Šibenik. U Šibeniku je proveo dvije sezone nakon čega se ponovo vraća u Solin i sa njim bilježi dvije najbolje sezone u povijesti kluba nakon kojih Matulić prelazi drugoligaša Jadrana iz Poreča.

 

Matulić sa Stipom Balajićem na probi u Bundesligi

 

Nakon jedne sezone u Poreču ponovo se vraća u Šibenik te već u polusezoni prihvaća vrlo dobru ponudu iz BiH i pristupa tamošnjem prvoligašu Posušju. U Posušju ostaje čak 4 nogometne sezone ali na kraju zbog neispunjenih uvjeta i obećanja razočaran napušta Premier ligu Bosne i Hercegovine i sa 29 godina vraća se u svoj matični klub iz Postira.

 

Matulić u utakmici protiv hrvatske reprezentacije -
u skoku sa brojem 6 između Mandžukića i Perišića

 
Za vrijeme igranja u Solinu, u doba kada su se utakmice igrale subotom i dok su to propozicije HNS-a to dozvoljavale, Matulić je zahvaljujući  dvojnoj registraciji nedjeljom stizao na Brač i igrao utakmice za svoj matični klub Kolektivac. Ukupno je u Postirima odigrao još 10 sezona a ove godine zbog ozljeda i slijedom dogovora s upravom Postira odlučio se na koncu, u rekordnoj 40.-oj godini igrački umiroviti zauvijek.

Marko koji je uz igru za prvu momčad istovremeno obavljao i funkciju trenera juniora Postira Sardija tu će dužnost obnašati i nakon što je kopačke objesio o klin.

Ipak ćemo u njegovim nogometnim potezim još uvijek moći uživati budući će nastaviti rekreativno igrati i dalje sa veteranima postirskog kluba.

Nogometnim umirovljenjem u četrdesetoj godini Matulić je oborio i rekord u najdužoj karijeri nekog aktivnog nogometaša na Braču stavši tako na čelo čitavog niza dugovječnih bračkih nogometnih legendi koje su obilježile ne samo naš otočki već i nogomet dalmatinskih travnjaka od Zadra do Dubrovnika a među kojima svakako treba istaknuti časne starine: Miljenka Cvitanića i Michela Šerića (oprostili se u u 39-oj), Mirka Jakšića i Nenu Bilića (oprostili se u 38-oj), Stipu Pruga i Maria Vladislavića (oprostili se u 37-oj), Nevena Šćepanovića (oprostio se u 36-oj) i Jeru Cvitanića (oprostio se u u 35-oj).

Spomenimo za kraj kako je Marko i u malom nogometu ostavio svoj pečat jer se veliki dio svoje karijere i njime aktivno bavio igrajući najviše za supetarskog Galla i za gornjohumčansku Konobu Tomić sa kojima je upisao i tri titule prvaka Brača.Prilog: Nikša Juričević Gallo

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.