brac online

YOUNGSTERS ON THE AIR 2018 - YOTA 2018 je aktivnost koja se svake godine održava u nekoj od zemalja IARU regije. Ove godine domaćin je Južnoafrička Republika, a sudionici su smješteni u mjestu Gauteng, nedaleko Johannesburga.

 

 

 

Na tim se skupovima okupljaju mladi radioamateri iz tridesetak zemalja IARU regije, mlađi od 26 godina, a sudjeluju u razmjeni iskustava amaterskog radija, te ostalim interkulturnim aktivnostima. Ove godine prijavila su se 23 tima iz cijelog svijeta s ukupno 74 mlada radioamatera, a cilj im je izgrađivanje što boljih odnosa s istomišljenicima drugih zemalja i razvoj međunarodnog prijateljstva putem amaterskih radio komunikacija.
Cilj YOTA akcije je privući nove i mlade amaterske radiooperatore ovom našem lijepom hobiju. Živimo u svijetu u kojem se komunikacija digitalizira na način da je gotovo ne možemo pratiti. U ovakvim vremenima važno je uvjeriti ljude na važnost našeg hobija. Zajedno s ostalim mladima diljem svijeta, možemo napraviti veliki korak i dati našem hobiju budućnost i status koji on zaslužuje.

Tijekom mjeseca prosinca aktivirani su mladi radioamateri iz ove IARU regije pod posebnim pozivnim oznakama a hrvatski će se radioamateri ponovno javljati pod pozivnom oznakom 9A0YOTA i 9A18YOTA. Ovaj prestižan zadatak dobilo je u Hrvatskoj svega 8 radioamaterskih klubova među kojima je i supetarski 9A1CFN.

Naš je radioklub preuzeo na sebe obvezu da u tom vremenu, radeći isključivo sa mladim radioamaterima, održi što više veza sa svim radioamaterima svijeta koji nas budu pozivali i to digitalnim načinom rada ( BPSK i RTTY ) pa smo po tome jedinstveni u Hrvatskoj. Aktivnost povećava činjenica da se za određeni broj održanih veza sa YOTA stanicama dobivaju i prigodne diplome. Očito je da se ovakvim pojačanim aktivnostima želi privući što više mladih za bavljenje ovim interesantnim hobijem. Akcija traje do 31. prosinca, a odmah po Novoj Godini objavit će se najbolji rezultati i dobitnici diploma.

Našoj mladoj posadi zaželimo mnogo dalekih veza sa radioamaterima širom svijeta.

 

Tekst i foto: Ivica Pavišić, 9A2BW

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.