Brač Online

Portal otoka Brača - već 15 godina s vama

Bosanska profesionalka Lejla Tanović iz grčkog SMF Teama te Boštjan Hribovšek iz slovenskog Calcita pobjednici su superjakog XC maratona Uvati Vitar koji je ovog vikenda održan u Sutivanu. 

 

Na drugom izdanju najjačeg i najzahtjevnijeg cross country maratona u Dalmaciji nastupilo je više od 200 brdskih biciklistica i biciklista iz desetak europskih zemalja. Trasa Epic staze duža od 100 kilometara, odlična organizacija i pravo mediteransko vrijeme oduševili su sve koji su odlučili provjeriti koliko je Brač zaista bike friendly destinacija, a čast domaćih brdskih biciklista obranio je Filip Turk iz samoborskog BBK Šišmiš, drugoplasirani u elite kategoriji…

Najduža trasa bila je pravi izazov, start i cilj bili su na rivi u Sutivanu, a išla je kroz srce otoka Brača, sve do najviše točke otoka Vidove gore iznad Bola. Ljepote otoka  najmanje su, pretpostavljamo, gledali najbrži, a vrijedi spomenuti da je najbolji Hrvat, Filip Turk pokleknuo tek u posljednja tri kilometra zaostavši za Hribovšekom svega nekoliko sekundi.

„Utrka je bila odlično organizirana, ali jako teška. Teren je bio teži nego što sam očekivala s jako malo nizbrdice za odmor, ali u prekrasnom okolišu!“ Izjavila je nakon utrke pobjednica Lejla Tanović.

„Konkurencija je bila iznimno jaka, svi koji nisu danas vozili Svjetski kup u Češkoj bili su na Braču, puno jakih Hrvata i Slovenaca. Bilo je teško, tek u posljednja tri kilometra uspio sam se odvojiti od Turka i ostalih!“ Još zadihan govorio je pobjednik Boštjan Hribovšek.


Epic utrka bodovala se za svjetske UCI bodove, no vozilo se još nekoliko kraćih utrka od 37 i 21 kilometra, a u nedjelju u parku u Sutivanu i nekoliko dječjih utrka u organizaciji Aldura sporta. Ukratko, svi koji znaju održavati ravnotežu na dva kotača mogli su pronaći nešto za sebe ovog vikenda na Braču.

Uvati Vitar je jedan od tri XC maratona u hrvatskom kupu s UCI kategorijom, no iako najmlađa utrka, već sad postaje sve omiljenija među sudionicima i gostima. U Sutivanu se cijelog vikenda tražio krevet više, a organizatori BK Grma i BK Spalatum ponosno ističu kako je ovogodišnja utrka dvostruko veća i bogatija od premijere 2016. Pitanje je što će biti sljedeće godine? Podršku TZ Sutivana, ali i drugih bračkih mjesta imaju otkako se cijeli Brač počeo promovirati kao bike friendly.

„Mi u biciklizam ulažemo na brojne načine već nekoliko godina. Ucrtavamo nove staze, gradimo infrastrukturu, navikavamo domaće na goste s biciklima i promoviramo Brač zajedno s drugim mjestima na otoku kao bike destinaciju po cijeloj Europi. Posebno smo ponosni što imamo utrku UCI ranga, ali ona je samo šlag na kraju i ne planiramo stati na tome,“ rekla je direktorica TZO Sutivan Tončica Tonšić.

 

 Tekst: Uvati Vitar press
Foto: F.Mlinac

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.