Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

ricNakon prošlogodišnjeg, iznimno uspješnog prvog Festivala čakavske riči "Štefe Pulišelić" održanim pod sloganom "Jošće žive čakavsko besida",...

 

 

 

kojim je obilježena 100-ta obljetnica rođenja velikog bračkog pjesnika Stjepana "Štefe" Pulišelića, ovoga je vikenda  u Muzeju otoka Brača u Škripu održano njegovo drugo izdanje.


Turistička zajednica Grada Supetra protekle je zime organizirala natječaj za autorske pjesničke radove na čakavštini na koji je pristiglo više od 50 radova. Tročlano povjerenstvo u sastavu dr.sc. Lucija Puljak, prof. Gita Dragičević i Tonijela Martinić odabralo je 28 radova koji su objavljeni u knjižici festivala "Jošće žive čakavsko besida".

Festival je otvoren u subotu navečer u predvorju muzeja, sjećanjem na barba Štefu, kroz uprizorenje njegove čuvene "Svađe" i recitacijama koje su izveli škripski izdanci – Tereza Jozić, Antea Tonšić, Ana Salamunović, Paul Tonšić, Mirena Derado i Liana Derado.

Na "Večeri novih autora" odzvanjali su čakavski stihovi Pjera Mirića, Magdalene Senjković, Zorane Petković, Ivone Džimbeg, Dragane Eterović, Jozice Plastić, Keti Nižetić, Ivane Eterović, Tanje Jerković, Ivane Goić, Andrije Petkovića, Nikoline Drpić, Loris Bulić, Sare Ursić, Meri Mošić, Silvije Nižetić i Meri Carević.

Stihove su na prekrasan način govorile Lucija Puljak, Gita Dragičević, Katarina Drpić, Vesna Martinić, Tonijela Marinelićć, Ivona Džimbeg i Magdalena Senjković.
Unatoč činjenici da čakavska rič blidi i nestaje iz svakodnevnog života, ova prva večer festivala – "Večer novih autora" prožeta emocijama i zajedništvom koje smo doživili, pravi je dokaz da je ovaj maleni festival velik upravo u svom nastojanju da naš prekrasan  jezik i kulturu očuva za pokoljenja koja nam dolaze.

Druga je večer bila posvećena Jakši Fiamengu, otočaninu iz Komiže, velikom hrvatskom pjesniku čije je stvaralaštvo uvelike određeno upravo pripadnošću našem morskom, mediteranskom podneblju. U nekima od svojih djela Fiamengo je opjevao i otok Brač kojemu je došao u pohode, a njegova je gošća bila mlada umjetnica Artemija Stanić. Artemija je svoj glazbeni album prvijenac posvetila upravo prekrasnim stihovima Jakše Fiamenga a svojom je vokalnom izvedbom i neposrednošću u pratnji klavijaturiste Tea Martinovića oduševila sve prisutne.

Na nesvakidašnjoj pozornici iza bračkog muzeja Fiamengo je podsjetio na stvaralaštvo Stjepana Pulišelića, a potom nas je svojim stihovima uveo u čaroban svijet čakavice rodne mu Komiže.
Moderatorice večeri prof. Gita Dragičević, i dr.sc. Lucija Puljak istaknule su važnost očuvanja čakavske riči koju Fiamengo njeguje na najljepši mogući način.

Festival čakavske riči "Štefe Pulišelić" u Muzeju otoka Brača organizirali su Turistička zajednica Grada Supetra, Centar za kulturu Brač i Narodna knjižnica u Supetru pod pokroviteljstvom Županije Splitsko – dalmatinske i Grada Supetra.

Medijski pokrovitelji festivala bili su HR Radio Split, Radio Brač i Braconline.com.hr.
Na kraju, moramo se zahvaliti svima koji su pohodili Škrip proteklog vikenda, svima koju su pomogli u pripremi i organizaciji, osobito dr.sc. Luciji Puljak, ravnateljici OŠ "Pučišća" na svesrdnom trudu i zalaganju u očuvanju i njegovanju čakavice kao i njenim Pučišćkama, svim autorima koji su poslali radove na natječaj, djeci i autorima, recitatoricama, Silvani Mirić, škrikama koje su pripremile domaće kolače za kraj festivala, posebno teta Mariji i čitavoj njezinoj obitelji, obitelji barba Štefe, kustosici Andreji Matoković, velikom Jakši Fiamengu, Artemiji Stanić i Teu Martinoviću.
U ime organizatora svima još jednom veliko hvala, vidimo se i dogodine u Škripu na 3. Festivalu čakavske riči "Štefe Pulišelić".


{becssg}2011/kultura/cakavska-ric-11{/becssg}


Prilog: Bračonline

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.