Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

SVAKI BROČANIN VOLI BROČDa svaki Bročanin voli Broč znamo odavno, ali da nas i Splićani (i di koji Norvežani) tako vole uvjerili smo se u srijedu navečer u knjižnici Marka Marulića u Splitu. Velika dvorana knjižnice bila je premala da primi sve zaljubljenike u bračku baštinu.Čuli su se stihovi čakavskog barda, našeg nezaboravnog  barba Štefe Pulišelića, antologijske   „Bročanin i stina“ i „Jo san Bročanin“  su nam izgovorile ponovno i antologijski Vesna i Maja, a dobro su se pokarale Tonijela i Vicina i da ni bilo Joze ko zna šta bi se dogodilo.  
Uživali smo u pjevu  starih autohtonih bračkih  napjeva (ipak ne toliko stare) klape „Vala“.

„Jošće žive čakavsko besida“ poručile su Gita i Luce predstavivši zbirku pjesama mladih čakavski h bračkih pjesnika izašlih ispod barba Štefinih skuti. I kao što reče Luce u uvodu zajednička nam je želja sačuvati čakavsku rič, jer  nije isto kad rečeš  „gustirna“ ili „spremište za vodu“, kada rečeš „bucol“ ili „izrađena kruna na otvoru nakapnice“...

Zbirka koja je izašla povodom već tradicionalnog  „Festivala čakavske riči  Štefe Pulišelić“, koji se događa svake godine krajem kolovoza u Škripu, objedinila je mlade čakavske pjesnike iz Pučišća, Postira, Selaca, Škripa, Milne...Mlade pjesnikinje Magdalena i Ivona, čitale su svoje osnovnoškolske pjesme, ali i pjesme spjevane u zrelijoj dobi, Katarina  stihove svoje Nikoline, a Maja i Vesna pjesme učenika  osnovne pučiške škole.Tonija je predstavila mladog čakavskog pjesnika Pjera Mirića. Prisjetili smo se i sjajne pjesnikinje i čakavske mentorice Neve Kežić koja je odgojila generacije mladih čakavskih pjesnika.

Na kraju je sjajno svoje  stihove govorila i Dubravka Borić, rođena Pučiška.

Ali to još nije bio kraj. „ Ne cesljaj mala kosu“  klape Vala bio je uvod u drugi dio večeri koji su nastavili supetarski tamburaši i mandolinisti, te plesači „Ciciljone“ s bračkom kvadriljom , ciciljonom, versovjem  i  ostalim „samo nikin  bračkin balima“.

Od zahvalnih smo se slušatelja oprostili s „Tamo, tamo da putujem...“ i naravno s braškim hroštulama  i prošekom.
Bila je to večer za pamćenje i zajednički  užitak izvođača i slušatelja.

Zahvaljujemo se domaćinima za gostoprimstvo u knjižnici koju smo ovom prilikom uresili fotografijama  učenika osnovne škole iz Pučišća.

{becssg}2011/kultura/bracka-vecer-nov-11{/becssg}

Prilog i fotografije: Gita Dragičević

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.