Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Upravo smo primili vijest da je poznati čileansko-hrvatski pisac Antonio Skarmeta Vranicic pozvan na prijem u članstvo čileanske Akademije znanosti i umjetnosti.

 

 Time je postao dvanaesti po redu čilo-hrvatski pisac kojem je ponuđeno takvo časno mjesto za zasluge u doprinosu čileanskoj književnosti.

Esteban Antonio Skármeta Vranicic (Antofagasta, 7. studenog 1940.) je čileanski pisac, filmski scenarist, glumac, pripovjedač, romanopisac, esejist, pisac scenarija za film i televiziju i radioredatelj hrvatskog podrijetla, iz Bobovišća. Roditelji su mu čileanski Hrvati Antonio Skármeta Simunovic i Magdalena Vranicic a književnikom je uvelike postao zahvaljujući svojoj baki koja ga je tjerala izmišljati joj priče i potom joj ih pričati.

Skarmeta je jedan od najbitnijih suvremenih čilskih i hispanoameričkih književnika čije se hrvatske teme mu se javljaju u nekoliko djela: u Snjeguljici u San Franciscu, Pjesnikovo vjenčanje (koju je posvetio bračkim predcima) i dr.

Za vrijeme Pinochetove diktature, 1970-ih iselio je iz Čilea u egzil. Bio je čileanski veleposlanik u Berlinu od 2000. do 2003. godine, gostovao je na Zagrebačkim književnim razgovorima prigodom predstavljanja prijevoda njegove knjige "Nerudin pismonoša".Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn