Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Iako Brač polako tone u svoje jesensko pa i zimsko mrtvilo njegovi mladi radioamateri doslovno nemaju za to vremena.

 Najprije moramo spomenuti tri mlada tečajca, Tonija, Dominika i Luku koji neumorno savladavaju zadnju trećinu predviđenog gradiva za zvanje radioamaterskog operatora P razreda. Osim obaveznog dijela mlada trojka s velikom voljom uči najstariji oblik komuniciranja a to je Morseova abeceda. Za sada im dobro ide a vidjet ćemo na kraju tko će prvi održati vezu telegrafijom jer slijedi posebna nagrada.

Većina natjecateljskog tima se ''razbježala'' po srednjim i višim školama pa im učenje ne dozvoljava vikend aktivnosti. No i pored toga sva se natjecanja odvijaju prema planu.
U zadnjem kratkovalnom natjecanju Kup Jadrana  koji je održan 7. listopada naša je prorijeđena ekipa ( 3 studenta u Zagrebu a 2 u Splitu ) postigla zadovoljavajuće rezultate pa je tako klupska stanica 9A7B u svojoj kategoriji osvojila 3. mjesto dok je Josip Martinović  9A3EMJ osvojio ponovno prvo mjesto u svojoj P kategoriji.U kategoriji klubova sa Jadrana naš je 9A1CFN ovaj put zauzeo 5. mjesto. Obzirom na okolnosti možemo biti veoma zadovoljni.

Održano je i nekoliko svjetskih kratkovalnih natjecanja od kojih je za sada poznat rezultat iz  IOTA (Islands on the Air) gdje je naš 9A7B zauzeo 3. mjesto u svojoj kategoriji postaja sa otoka. Očekuju se i rezultati sa japanskog JARTS natjecanja gdje često postižemo dobre rezultate.
A u CQ WW RTTY natjecanju u organizaciji američkog  radioamaterskog saveza ARRL naša je ekipa zauzela 2. mjesto u Hrvatskoj i 29. mjesto na svijetu.

Odrađena  su i dva UKV natjecanja sa Vidove Gore i to Alpe-Adria VHF  i  9ACW kojom je priliko održana i najudaljenija veza ove godine, čak 948 km sa jednim njemačkim radioamaterom.
Protekli je vikend održano i WAEDC RTTY svjetsko natjecanje koje je trajalo 48 sati.  Upravo se obrađuju dnevnici koji će biti poslani organizatoru.

O neumornim konstruktorima i njihovim problemima sa zvučnim kutijicama drugi put.

I pored gore navednog našlo se vremena za osvajanje jedne vrijedne diplome koju su povodom 100 godišnjice Oktobarske revolucije izdali ruski radioamateri a zaslužna za njeno osvajanje je mlada i perspektivna operatorka Halima Akbieva, učenica 7. razreda OŠ Supetar.Ima toga još ali ostavimo nešto i za slijedeće javljanje.Tekst i snimke:  Ivica Pavišić, 9A2BW

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.