Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

35. Supetarsko lito otvara se večeras Otočnim festivalomu. Festival otočnih klapa koji promovira  izvorno klapsko pjevanje održat će se na supetarskom starom predjelu Glavica, pravoj lokaciji za domaću pismu, na kojoj će zapjevati klape s Brača, Hvara i Šolte.

 

 

 

Supetarsko lito je tradicionalna manifestacija  koja se u gradu Supetru i naseljima Mirca, Škrip i Splitska  odvija već 35-ugodinu. Raznovrstan programkoji započinje sredinom lipnja i završava sredinom rujna spoj je tradicije i suvremenosti: kroz tradicijska događanja upoznaje posjetitelje s kulturom i običajima otoka Brača, a donosi i mnoštvo novih kulturnih, zabavnih i umjetničkih  programa hrvatskih i inozemnih izvođača.

 

Kulturnu baštinu i tradiciju otoka Brača i Dalmacije tijekom čitavog ljeta prikazat će domaće klape Alegrija, Turanj, Volat i Pastura,Tamburaški sastav Supetar, Bračko folklorno društvo Ciciljona, kao i gosti s kopna – klape Iskon, Contra i Cambi.Dobru domaću atmosferu uz likovnu umjetnost, glazbu i gradele donose tradicionalna izložba u Mutnim kalama u Mircima, Dani varoša u Splitskoj i Ribarskafešta u Škripu.Tijekom čitavog ljeta brački će glazbenici na Klapskom kantunu pored škole  i na sceni Ratac izvoditi glazbu za dobro raspoloženje, a Udruženje obrtnika Brač za nedjelju 7.srpnja pripremaBračku večer lipote, uvijek atraktivnu reviju umijeća bračkih frizera i stilista
Dan Grada i mjesne fjere obilježit će se uz svečana misna slavlja, procesije i večernje koncerte. Dobru zabavu u Supetar 29.lipnja  donosi Željko Bebek, u Mirca 2.srpnja Bepo Matešić , u Splitsku 15.kolovoza Alen Nižetić i klapa Pastura, a 18.kolovoza u Škripu klapa Intrade i brački duo Koperonti.


Odlični glazbenici sudjeluju na koncertima klasične glazbe:domaćin Petar Čulić pozvao jemlade gitariste iz Tajvana, Njemačke i Bosne i Hercegovine na jubilarni 10.  Gitaristički vikend13. i 14. srpnja. Valja istaknuti  koncerte eminentnih profesora i pedagoga Međunarodne ljetne glazbene škole Uzmah, aispred župne crkve 19. srpnja  koncert će održati dvojac Tihomir Hojsak i Filip Novoseli predstaviti svoj novi album Perle, na kojemu su, u akustičnim aranžmanima, obradili  Gibonnijeve pjesme. Bit ćezanimljivo poslušati Hodaj ili Posoljeni zraku konfiguraciji kontrabasa i tambure.
VOI'SA – festival urbane glazbe na Supetarskom litu slavi svoju 10-u obljetnicu. Od 2. do 4. kolovoza  raznovrstan festivalski program odvijat će se od 15 popodne do 5 ujutro , a ovogodišnji su headlineri odlični TBF, Andy Smith i Eddi Ramich.
Brač Film Festival (BFF)međunarodni je festival  igranog filma koji od 7. do 9. kolovoza ima svoje peto izdanje. Uz pregled recentne kinematografije i projekcije pod zvjezdanim nebom ljetnog kina i amfiteatra,festival obiluje bogatim popratnim programom za djecu i odrasle, uz veliki angažman mladih filmaša i volontera iz čitave Europe. Na završnoj večeri festivala koncert će održati izvrsni Dino Jelusić.
Predavanja u Galeriji Ivan Rendići dalje su pravo mjesto za stvaranje novih naraštaja kulturne publike. Ovogodišnje su teme raznolike – od kulture i baštine otoka Brača, novosti iz CERN-a znanstvenika Danijela Denegrija do svjetskih putovanja Stipe Božića.


Dugogodišnja tradicija ljetnog kazališta u Supetru donosi hit predstave: Pokopaj me nježnokazališta Kerekeš, Brodolomke kazališta Moruzgva, Dekorater kazališta Lectirum, SHAKEspeare na EXit teatra Exit, te atraktivne stand up programe kazališta Luda kuća - Đurologija i Idemo uživo. Djecu očekujukazališni, lutkarski i mjuzikl programi, te Bajkaonica, umjetničko pedagoški program nagrađivane Jasmine Žiljak Ilinčić.
Festival čakavske ričiStjepan Štefe Pulišelićveć 10 godina njeguje  izvornu  bračku čakavicu i  potiče književno i glazbeno stvaralaštvo. Subota, 24. kolovoza rezervirana je za lipu brošku rič ispred Muzeja otoka Brača u Škripu.
Na Dan Domovinske zahvalnosti , pobjede i hrvatskih branitelja, u ciklusu Dive u Supetru, 5. kolovoza nastupa istinska diva hrvatske glazbene scene -Zdenka Kovačiček. Na velikom koncertu s „Greenhouse blues bandom“u Supetru će izvesti svojenajvećehitove kao i  jazz , blues i rock standarde. Koncertna priča na 35. Supetarskom litu donosi još atraktivnih programa: 20. srpnja na novoj supetarskoj rivi  swing i rockabilly prašit će Swingersi i Robert Mareković, 27.srpnja u ljetno kinodolazi neponovljivi Massimo, a 31 . kolovozaproslavit će se 110 godina supetarskog kupališta Banj, izložbom i koncertom grupe Mjesni odbor.


Karnevalska udruga Monade nastavlja suradnju s karnevalistima iz čitavoga svijeta, pa tako i ove godine, za kraj Supetarskog lita,14 .rujna priprema atraktivni Međunarodni Brački ljetni karnerval.Supetarskom rivom prodefilirat će članovi karnevalskih udruga iz najmanje petnaestak zemalja.


Kino Mediteran u ljetno kino Supetar sve do rujna donosi odličan program – od komercijalnih i filmova za djecu do nezavisnog europskog filma
Glavni organizator 35. Supetarskog lita je Grad Supetar, organizator posebnih događanja TZ Grada Supetra , a suorganizatori Narodna knjižnica Supetar, Župa Supetar i Muzej otoka Brača u Škripu. Sve informacije o programu možete pratiti  na facebook stranici  Supetarsko lito.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.