Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

U subotu, 5. listopada u Narodnoj knjižnici u Supetru bit će predstavljena monografija Marije Barbieri: "Marko Vušković, Supetranin svjetskoga glasa".

 

 Prema riječima dirigenta Vladimira Kranjčević Monografija Marije Barbieri o Marku Vuškoviću napokon bi trebala  popuniti prazninu u saznanju o veličini jednog velikana operne umjetnosti u Hrvatskoj i srednjoj Europi u prvoj polovici 20. stoljeća.

Marko Vušković rođen je 21.7. 1877. u Supetru, gimnaziju završio u Splitu, te diplomirao pjevanje na Bečkom Konzervatoriju.

Bio je veliki prvak Opere Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu, stup početka njezinog sustavnog trećeg djelovanja od 1909. godine i najveći hrvatski dramski bariton. Njegove interpretacije nekih likova: Nikola Šubić Zrinjski, Ukleti Holandez i druge uloge u djelima Richarda Wagnera, Scarpia u Tosci i dr. ulaze u antologiju hrvatske glazbeno-scenske umjetnosti i do danas su nenadmašene.


Marko Vušković bio je cjelovita umjetnička osobnost, jednako izvrstan kao pjevač (školovao se u Beču kod najpoznatijeg pjevačkoga pedagoga onoga vremena Josepha Gänsbachera) i kao glumac čija je svaka uloga bila minuciozno razrađena na način velikog dramskog glumca. Vuškovićeva karijera počela je u Opavi, nastavila u Berlinu i Würzburgu, bio je jednu sezonu prvak praškog Národnog divadla. Zatim je na poziv ravnatelja zagrebačke Opere Srećka Albinija 1909. došao u Zagreb, u njemu djelovao do 1917. kada je otišao u Beč i tri sezone bio prvak bečke Volksopere. Nakon iznimno uspjele koncertne turneje po Južnoj Americi 1920./1921. vratio se u Zagreb i do odlaska u mirovinu nosio je baritonski repertoar. Bavio se i opernom režijom, napisao je Autobiografiju i studiju Put u belkanto. Djelovao je i kao pjevački pedagog.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.