Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

PLATFORM RESORT - FIRST MINUTENovi blog našega stalnog suradnika blogera Matića, novi blog stara tema ovaj put iz satiričnog kuta... uživajte.

 

 

 

Brmbrmbrmbrmbrmbrmbrmbrm – preo je lagano Johnsonov motor 7-metarskog glisera oprezno akoštavajući uz novu naftnu platformu nedaleko od Komiže.

U gliseru veselo društvo – kapetan Mate upravo iz Hvara vozi švedske turiste Olafa i Lindu te njihovu desetogodišnju kćer Lisu i sedmogodišnjeg sina Rikarda.

„Wow, det är vackert!“ („Prekrasno je!“) – uzdahne Linda. „Det är verkligen …“ („Stvarno je…“) – nastavi Olaf.

„Do you like it?“ – upita nasmijani Mate iskesivši zube koji poput bisera zasjaju na jakom kolovoškom suncu.

„Yes, yes, of course, it’s really nice place!“ – odgovori gotovo uglas švedski bračni par.

„Ok. Enjoy. I will pick you tonight at 8 o’clock. See you.“ – zaključi Mate i uputi se gliserom nazad u Hvar po novu turu gostiju.

„He he, ma vidi ti ovu lipotu, ko ovo more platit!“ – prokomentira sebi u bradu zadovoljni taksist uputivši pogled prema velikoj tabli sa natpisom „Welcome to Family Platform Resort Brač 1“.

„Eh, a kad se samo sitin kako je sve počelo…“ – počinje se prisjećati Mate. „Evo, prošle su samo tri godine od referenduma o vađenju nafte iz mora, a gle di smo sada. Ni bi glup oni ministar Vrdoljak, tribalo se sitit kako pridobit naš svit za ove platforme. Ali, kome bi palo napamet na ovi način spojit vađenje nafte i turizam? Ma ko bi se siti od platformih učinit turističke resorte, ovako ih lipo tematizirat i uredit pa nudit turistima ka novi unikatni proizvod?! He he he, a je bi vrag oni Vrdoljak, svaka mu čast…“

Kolovoz je 2018., turistička sezona je u punom jeku. Prije tri godine održan je referendum o eksploataciji nafte i plina u Jadranu nakon što je Ustavni sud ocijenio ustavnim sljedeće refrendumsko pitanje: „Jeste li za to da se dopusti eksploatacija neobnovljivih izvora energije (nafte i plina) iz Jadrana?“ Referendum je raspisan nakon što je na inicijativu nekoliko ekoloških udruga prikupljeno 500 tisuća potpisa građana, a rezultat je bio 59% ZA eksploataciju, naprama 41% glasova PROTIV. Nevažećih listića gotovo da nije ni bilo.

Svega nekoliko mjeseci prije referenduma činilo se da je javno mnijenje dominantno na strani ekoloških udruga koje su uspjele uvjeriti javnost da će naftne platforme uništiti našu reputaciju turističke zemlje, a o ekološkim katastrofama da i ne govorimo. No, tada se dogodilo nešto sasvim neočekivano. Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak i ministar turizma Darko Lorencin sazvali su izvanrednu konferenciju za medije.

Nakon što su se upalile tv kamere ministar Lorencin započeo je svoje izlaganje:

„Na početku se želim svima zahvaliti na dolasku. Pozvali smo vas da vam predstavimo novu strategiju na kojoj su mjesecima zajednički radila ministarstva gospodarstva i turizma. Naime, riječ je o novom proizvodu kojeg želimo ponuditi na turističkom tržištu, a koji je još nepoznat u svijetu. Želim vas obavijestiti da uskoro započinjemo s gradnjom naftnih resort platformi…“

U dvorani je nastao muk, a novinari su se u nevjerici međusobno izmjenjivali poglede.

„Kako mislite izgradnja naftnih resort platformi? Možete li malo pojasniti o čemu se radi?“ – upita netko od novinara.

„Da, dobro ste čuli.“ – uključi se u razgovor ministar Vrdoljak. „Za mjesec dana započinjemo sa izgradnjom pedeset naftnih platformi od Umaga do Konavala koje će, međutim, biti puno više od toga. Naime, s obzirom na potrebu da osiguramo jeftinije energente našim građanima, ali i izrazitu turističku orijentaciju naše zemlje, u konzultaciji s brojnim stručnjacima došli smo do kompromisnog rješenja koje će zadovoljiti sve strane. Od naftnih platformi napravit ćemo novi turistički brend koji je dosad neviđen u svijetu. Naše naftne platforme bit će puno više od toga, pretvorit ćemo ih u vrhunske turističke resorte! Nakon što budu izgrađene raspisat ćemo natječaje za turističke koncesije za svaku platformu.“ – ponosno zaključi ministar gospodarstva.

„N-neznam jesam li dobro čuo, vi mislite pretvoriti naftne platforme u resorte za turiste??“ – začuđeno vrisne Mislav Bago

„Upravo tako.“ – kratko će ministar Lorencin. “Svaka naša platforma koja bude vadila naftu ili plin biti će ujedno i turistički resort. Na donjem dijelu platforme odvijat će se eksploatacija energenata dok će gornji dio biti namijenjen turistima. Svaka platforma imat će svoj bar, restoran, sportsko igralište, noćni klub, bazen, aqua park, konobu, ležaljke, izložbeni prostor… ovisi već o njezinoj kategorizaciji. Platforme ćemo kategorizirati u sljedeće skupine: obiteljske, sportske, zabavne, romantične, umjetničke… po deset platformi u svakoj kategoriji, ukupno pedeset.“ – ponosno zaključi ministar turizma.

Novinari od šoka zanijeme nad ovim ministrovim riječima kada se odjednom poludrskim glasom ministrima obrati novinarka Nataša Božić:

„Pa dobro, možda vam ideja nije loša, ali kako mislite dovesti turiste na te platforme, pa nafta smrdi, kako ćete sakriti onaj ružan plamen koji vidimo na svakoj platformi?“

„He he, dobro pitanje Nataša, i za to imamo rješenje! – sa smješkom se oglasi Vrdoljak. „Nedavno su Norvežani izmislili svojevrsne osvježivače zraka, nešto poput prskalica, koji oko platforme ispuštaju ugodne mirise. Možete birati miris mora, cvjetne livade, planinskog zraka, pokošene trave, ovisno što vam taj dan paše. Izvrstan izum. A što se tiče plamena, ni to nije problem. Pa evo baš je nedavno onaj mali sa Elektrotehničkog fakulteta u Osijeku izmislio jedač plamena. Pametni moj Slavonac, he he… Ima li još tko kakvih pitanja?“

Nitko od novinara nije se više usudio postaviti ni jedno pitanje, a atmosfera je bila slična onoj kada je Sanader sazvao presicu kako bi javnosti obznanio da daje ostavku.

„Još jednom hvala svima na dolasku. Doviđenja.“ – zaključio je presicu Vrdoljak.

Sljedećih mjesec dana ministri su obišli sve obalne i otočke gradove i općine kako bi im predstavili svoju ideju. Javno mnijenje, prevrtljivo kako već jest, počelo je vući na stranu za eksploataciju. Svi turistički djelatnici od ugostitelji, hotelijera, iznajmljivača pa do vlasnika taksi brodica počeli su shvaćati kako priča sa naftnim platformama nije ništa drugo doli proširivanje famozne turističke ponude i prilika za dodatnu zaradu. Referendum o zabrani vađenja nafte nije prošao, platforme su izgrađene, turističke koncesije podijeljene, a lova se polako počela slijevati u državni proračun što od nafte i plina što od turističkog poreza. Gorivo je pojeftinilo, plin također, a Hrvatska je ubrzo počela bilježiti gospodarski rast od 5% na godšnjoj razini.

„To je bi pravi potez! Svaka čast onemu Vrdoljaku, šteta šta više ni ministar.“ – razmišljao je u sebi naš taksist Mate sa početka priče dok se predvečer lagano iz Hvara vraćao po naše Šveđane na platformi.

„Did you enjoy it?“ – upita Mate Šveđane.

„Oh yes, it was amazing! But, we heard some loud music from afar?“ – začuđeno će Linda

„A muzika! Ma, that was music from other Platform, Platform Zrće. It’s Platform for fun. You know, young people, alcohol, sex and so on.“ – šeretski će Mate.

Šveđani s odobravanjem klimnu glavom, a Mate lagano okrene gliser i sa turistima se lagano uputi prema hvarskoj luci.

 

 

(Napomena: Autor se ne zalaže za izgradnju naftnih platformi u Jadranu)

Autor: Milan Matić - Matić Blog

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn
background-wave

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.