Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Brački fumarObjavljujemo otvoreno pismo Građanske inicijative za pomoć radnicima Jadrankamena upućeno Vedranu Viloviću, predsjedniku uprave ovog posrnulog bračkog poduzeća.

 

 

 

 

U Pučišćima, 12. siječnja 2012.

OTVORENO PISMO GOSPODINU VILOVIĆU PREDSJEDNIKU UPRAVE JADRANKAMENA

Poštovani, budući da su nam se životni putovi dotaknuli Jadrankamenom, već smo razmišljali o tome da ostvarimo komunikaciju s Vama. Međutim, kako do toga nije došlo na samom početku našega djelovanja, preko Vaših javnih izjava i poslovnih poteza, shvatili smo da je takva komunikacija suvišna.
Tvrdo ste se ukopali u mišljenju kako su nerazumni poslovni potezi koje vučete od dolaska na funkciju ekskluzivno i samo Vaše pravo, jer samo Vi kreirate poslovnu politiku. Ne obazirete se na naš (i radnički) argument da gospodarenje javnim dobrom, odnosno sirovinom koja se nalazi na području otoka Brača, u ovom slučaju općina Selaca i Pučišća, a vlasništvo je Republike Hrvatske, ne može biti isključivo pravo nikakve Uprave. Javnim se dobrom mora održivo gospodariti tako da ono bude osnova za dobrobit (posao i život) svekolikoga stanovništva. To je "naša djedovina". Ona je ovdje oduvijek. I kad bismo htjeli, ne možemo je prodati. Othranila je naše očeve, mora hraniti nas, našu djecu i naše unuke. Dok se javnim dobrom pomno i domaćinski gospodarilo, Jadrankamen je bio nadaleko poznat po uspješnosti, a njegovi proizvodi najtraženiji brend u kamenarskoj branši.

I nismo mi djedovinu prodali, kao što ste, ne trepnuvši, izjavili! Tom ste izjavom podigli na noge sve Bračane, bez obzira na to gdje su se  zatekli,  i – prosvrdlali im živu ranu.
Naša je djedovina oteta i isporučena neodgovornom vlasniku Jadrankamena!
Otada je započelo "raznošenje haljina". Dogodila se privatizacija po poznatom modelu: Bruno Orešar je došao u posjed tvrtke "plativši" je njezinim sredstvima. Čim je ušao u posjed, na računu ga je čekala gotovina koju su šparno čuvali prethodni, brački, gospodari, a država mu je dala potpuna upravljačka prava, iako još nije bio većinski vlasnik. I nitko ne bi ni "a" rekao da je on odgovorno i pošteno gospodario.  No, ono što nije stekao, vrlo brzo je počeo rasipati!

Od prvoga dana isisava novac iz Jadrankamena kroz raznorazne tvrtke u svom vlasništvu.
Podiže kredite koje su trošili njegovi jataci i prijatelji. Zatim su jataci podizali kredite za koje je Jadrankamen bio jamac. Firme su propale, a Jadrankamenu je dug ostao.
Mali dioničari i radnici nikada nisu mogli utjecati na tu grabež i neodgovorno poslovanje. Po poznatom modelu privatizacije,  mogli su upisati samo 49% dionica pa  nikad i nikako nisu mogli ostvariti većinsko vlasništvo i pripadajući utjecaj. Orešar je raspolagao Jadrankamenom kao apsolutni gospodar, a mali su dioničari od svojih skromnih mjesečnih prihoda u privatizacijski fond uplaćivali po trećinu svoje plaće za otplatu dionica. Oni su odvajali  od usta, a pohlepni je gazda trošio, samo on zna kako. I što im je preostalo nego čim prije prodati dionice i osloboditi se nesvrhovitoga kreditnog tereta!

Dionice su preuzeli Orešarovi torbari. Tako je svemoćni državni suveren poklonio Orešaru ostatak vlasništva nad Jadrankamenom, bez da otplaćuje dionice kao što su to radnici činili.
Ni to nije bilo dovoljno, pa je prestao plaćati poreze i doprinose državi. Tako je, uz blagoslov vlastodržaca,  stvorio još duga – državnoga.  
I to mu je bilo malo pa već pet godina iskorištava eksploatacijska polja bez naknade, a barem 15 godina i bez ikakva nadzora, uz blagoslov državnih službi i lokalnih moćnika. Otkrijte nam njihove interese!

No, ni to nije dosta! Sad je u središtu Jadrankamenove poslovne politike riješiti se radnika, kojih je preostalo tek 280-tak, trećina od nekadašnjih 800-tinjak.

Upravo zbog toga su Vas i doveli, gospodine Viloviću!
Vjerujte, prepuna je čaša žuči ponuđena stanovnicima općina Pučišća i Selaca!

Dužni smo svojim djedovima i svojim unucima učiniti sve da se opisani smjer događaja preokrene. Jednom ionako treba napraviti oštri rez!

Ne slažemo se s Vašom poslovnom politikom. Ona odaje nesposobnost ili nepoštene namjere. Da Jadrankamenu želite dobro (i da znate kako ga spasiti)  učinili biste sljedeće:
1.    Donijeli biste strateški plan i zacrtali kako će se Jadrankamen u budućnosti razvijati i unaprjeđivati proizvodnju.
2.    Donijeli biste plan proizvodnje i prodaje (godišnji, polugodišnji, kvartalni, mjesečni)
3.    Donijeli biste plan ušteda na svim razinama
4.    Proučili biste  kadrovski potencijal i organizirali posao tako da svaki pojedinac može maksimalno pridonijeti uspjehu poduzeća
5.    Započeli biste pregovore o nagrađivanju radnika koje bi bilo povezano s rezultatima rada
6.    Uspostavili biste sustav odgovornosti i kontrole
7.    Bili biste neprekidno uz Jadrankamen i njegove ključne dionike (radnike, poslovođe, kupce)
8.    Uspostavili biste i održavali suradničke i prijateljske odnose sa zaposlenicima
Sve navedene predradnje pomogle bi Vam u dugoročnom konsolidiranju Jadrankamena.

Vi niste učinili ništa od navedenoga! To se ni ne može u četvorosatnom dnevnom radnom vremenu za koje ste angažirani, a koje ni ne provodite na mjestu događanja.
Umjesto svega inzistirate na otkazima. Naravno,  jer s Vašom organizacijom rada nisu samo trenutno otpušteni djelatnici višak, nego još stotinjak zaposlenika, koji niti imaju sredstava za rad niti znaju što bi radili.

I povrh svega – zaratili ste s radnicima. I to kakvim radnicima! Ne zaboravite da njihovi djedovi nisu podigli Jadrankamen berući, lomeći  i premještajući blokove "konjskim snagama" strojeva, nego snagom svojih mišića. Informirajte se o tome i pogledajte dokumentarce, kojih nije malo!

Vaši poslodavci trebali bi provjeriti Vašu stručnost. U svim teorijama upravljanja piše da je uvjet poslovnoga uspjeha suradnički odnos između vodstva i djelatnika. Kome djelatnici nisu suradnici, neka ne ulazi u tržišnu utakmicu!

Ove djelatnike nećete moći slomiti ucjenama. Pametni to ne bi ni pokušavali!

Mi, građani Brača okupljeni u Građansku incijativu tražit ćemo pomoć i solidarnost Bračana i njihovih prijatelja diljem svijeta. Nećemo dopustiti da radnici i njihova djeca gladuju!

Svi smo spremni učiniti sve da Jadrankamen opet postane uspješna firma.
Da se ostvare snovi naših očeva i da njihova odricanja dobiju pravi smisao!S poštovanjem

GRAĐANSKA INICIJATIVA
ZA POMOĆ RADNICIMA JADRANKAMENA
OPERATIVNI ODBOR

Lucija Puljak, Ivica Orlandini, Tonči Drpić, Matko Martinić, Lina Martinić, Zlatko Eterović, Stanko Vrandečić, Leo Trutanić, Bruno Štambuk

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.