Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

FurmarU našem je sandučiću jutros osvanuo poziv na prezentaciju novog plana uređenja luke Bol sa kritičkim osvrtom na sve loše detalje ovog plana kojega Udruga za bolji Bol organizira sutra, koji objavljujemo u cijelosti.

Poštovani Boljani, Bročani, gosti, vikendaši i svi ostali koji ste zainteresironi za ovu stvor jer vos, eto, to stvarno pinkicu interesiro, ili ste somo malo kurjuožasti.

Napravijen je novi plan produženja  Velega mosta, plan marinje na Račić i plan vezova za  mezo-kruzere pod Curicu. Eto, imo bit da čemo i mi  imat našu zapadnu obalu. Belvederu fale još 2-3 poda po da bude Marjan. Fali non somo jedon tipa Kerum, ma njega čemo lako noč.

Opeta se crtalo i šoralo. Korta je sve primila. Koliko je tega nacrtano kako tuko, a koliko tega nevajo, provat čemo reč na, recmo tako, prezentaciji tega plana kojega čemo učinit u  TUORI, 03.07.2012. u 9 uri uvečer u naš TEATRIN, ili po onemu kako smo ga zvoli pri,  u  – baštu od DVA FERALA.
Bilo je dosta vrimena po smo se za ovu (vada da rečemo istinu i kako je) kritičku prezentaciju plana gledoli parčat puno boje i sadržajnije nego oni kojima je to i posol da ga učinidu.
Niječemo vikat, niječemo se korat, niječemo sovat i bogovat. Odverglat čemo i rastrijest argumijentima ovu temu kako vajo i kako tuko jer mi smo „Udruga za boji Buol“. Tako čemo se ponašat i tako čemo lavurat.

Grubo je štajun, lavuro se, jematva je od turizma. Ma za reč pravo i kad su bili drugi, mirniji štajuni niste bili baž puno zainteresironi za planove i skupove koje je organizirala Opčina. Eto, na zojni skup bilo nos je 28 broja. Kad se odbiju Tiho, Stipe, Nikola Popić i Tonči Šteficje jušto - 24.
Nodijemo se da če ovega puta bit večje svita. Stvor je puno važna. Virujte non, važna je i prevažna.
Opča nezainteresironost za sve oko ovega dovodi vos u situaciju da čete, tili ili ne tili, bit i vi krivi za sve ča če se učinit kako nevajo. A mi se, eto, nodijemo se da se još nike stvori možedu popravit i da sve nazojnu bude koliko–toliko u rijedu.

U svakemu slučaju dohodimo na ono da dok „dite ne plače matijer sisu ne doje“, zato duođite u Teatrin u TUORI  u 9 uri uvečer  i uključte se u to kako če nami i našuoj dici Buol izglijedat u budučnosti.
Zoč u 9 uvečer? Zato jer vajo čekot da se zaškuri. Vajo vidit ništo lipih, ali nažalost i grubih slik.
Provat čemo rastrijest u detalje novi plan uređenja puorta i središnjega obalnega dila Bola. Ponudit čemo von sve informacije do kojih smo mogli duoč vijezono za ovu temu i gledot čemo dat odgovore na duonja pitanja:


•    Kako  čemo u varlo skoruoj budučnosti učinit porat u kojega katamarani neće moč intrat?
•    Zoč čemo učinit vezove na  „delfine“ pod Curicu i iza mosta koji su opasni i nepraktični za akoštovat?
•    Ča o planu porta govore oni koji će ga nojvečje koristit a to su kapitoni sa katamarana Silba, Judita, Dubravka …, kapitoni i vlasnici izletničkih brodi Aloha, Makarski Jadran, Krilo…?
•    Ča je o planu puorta reko nojveči teoretičar i znalac za manuovru brodima u nos – lučki pilot kap. Mladen Russo?
•    Ča je o planu puorta reko jedon od nojbojih lučkih piloti sa ovih područja kap Branko Kovačić, koji je bi i parvi zapovjednik na katamaranima kad su kupjeni i uvedeni na liniju za Split-Buol-Jelsa?
•    Zoč postoji realna opcija da se pruga zimi jednostavno – ukine?
•    Marina na Račić?
•    Kako če izglijedat đige, kako se danas činidu škojere i koji se materijali i kalupi duperodu?
•    Koliko če brodi moč stat u tu luku nautičkega turizma koja je sada prominila ime u čistu – marinu?
•    Kakvo če bit muore u marinu, ča nos čeko po pitanju čistočije muora i ekologij eunutra i vonka nje?
•    Zoč na planu stoji da če se plaže po Račiću i iza mosta sačuvat i to se stalno zojno vrime apostrofiro,  a to nikako ni moguče da tako bude kad se riva širi za 4-5 mijetri?
•    Zoč je iz novega plana ispo dil koji je predviđen kako vezovi za  „domicilno stanovništvo“?
•    Kolika če bit korist od tije marinje kad eto do 01.07. i posli 01.09 ni ove vezove ča hi u Buol sada imomo ne možemo napunit i ne iske se slobodan vez?
•    Očemo li sa ovin planuon riješit svakodnevnu litnju gužvu ča se stvoro od izletničkih brodi ča non dohodidu u Buol iz Makarskije i Jesije?
•    Kad bi, i ako bi, ta marina bila puna, ča se dobije i koji rezultat se može očekivat od doboto 500 brodi, jahti, gliseri i kaiči koji bi se nošli u akvatoriju na potezu od Kovjenta do Bilinje kučje?
•    Koliki se šušur i nered može očekivat na cilemu ovemu potezu?
•    Može li zajedno hodit „ruku pod ruku“ apartmanski turizam kakvi sada uglavnom imomo u Buol i joki nautički turizam montiron usrid mista kojega sa ovin planuon zovemo da non duođe?
•    Kako če izglijedat Buol i ča čemo vidit kad se isprid Bola dignu  4 mijetra visoke đige i škojere ča če bit ukupno dugaške cca  460 mijetrti (230 mijetri na Račić, 150 mijetri Velega mosta i 80 mijetri novega mostiča pod skulu)?
•    Zoč se sve marine činidu pinku daje od centra mista, a ova naša se čini usri sridinje mista?
•    Zoč se čini tako velika marina i koja je isplativost činit 200 vezova na Račić (plus ovi ostali vezovi po mistu) ako u ovemu akvatoriju več imomo 4 dobro uhodane i prirodno zaštičene marine (Split, Milna, Palmižana, Varbuoska), a u planu je da se napravidu još dvi (Radonja, Smarka)?
•    Zoč se stalno govori o elitnemu turizmu kojega Buol ko merito, a sve činimo da od Bola učinimo selendru za masovni turizam nojgorega tipa?
•    Zoč se ne poštuje nonka minimum onega ča piše u studiji „Strategija turističkog razvoja i Akcijski plan općine Bol“ a kojega je od Instituta za turizam još pri 5-6 godišč naručila Općina Buol?
•    Zoč smo u stanju somo kopirat druge, a nismo u stanju ponudit ništa svuoga, ništa originalnega, ništa našega?
•    Kako izglijedodu marine po svitu i zoč je u ovuoj eri očuvanja prirodje trend da se u ovakvima slučajevima, kako ča je u nos,  činidu dobro organizirona sidrišta sa servison prijevoza (tramakovonja) sa jahti na kroj i sa kraja na njih i tako bude vuk sit a koza cila?
•    I na kraju krajeva, očemo li sa svim ovin, ako se sve učini ovako kako se planiro, nagrabusit (da ne rečemo ništo drugo) dekapoto ili niječemo.

Pozivomo vos da duođete jer čemo govorit o Bolu i za Buol, za Boljane, za sve one koji u Buol živu stalno ili somo povremeno. Isto tako i za sve one kojima je Buol u sarce i koji ga volidu.

A nojveče za sve one koji če u  Buol živit u budućnosti.

Zdravi i veseli bili
Siniša Soljačić
UDRUGA „ZA BOLJI BOL“

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.