Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

FumarU naš je sandučić jučer došlo pismo sa vrlo važnom temom o kojoj se nažalost jako malo priča i piše - parkirališnim mjestima za invalide.

 

 Priznat ćete da u svakodnevnoj strci rijetko pomišljamo na one potrebite i hendikepirane, ljude koji žive snama i do nas i kojima stvari što ih mi uzimamo zdravo za gotovo vrlo često predstavljaju nepremostive prepreke u životu. Pismo Nele Norac-Kevo, predsjednice Udruge osoba s invaliditetom Split upućeno na adresu svih bračkih općina i Grada supetra u kojem se upozorava na jednu od tih prepreka stoga objavljujemo u cijelosti.

Poštovani,
Naša Udruga skrbi o osobama s invaliditetom, kako u Gradu Splitu tako i šire. Mnogi naši članovi su osobe s invaliditetom s otoka Brača, budući na tom području još ne postoji Udruga osoba s invaliditetom.

U svrhu omogućavanja neovisnog življenja osoba s invaliditetom, poglavito osoba koje se kreću uz pomoć invalidskih kolica i osoba smanjene pokretljivosti u gradu Supetru i ostalim bračkim općinama, potrebno je osigurati njihovo neosvisno kretanje, između ostalog obilježavanjem parkirališnih mjesta kod javnih institucija (škole, Dom zdravlja, ambulante, pošte, banke, sudo i dr.).

Odredbom članka 38. Pravilnika o osiguranju pristupačnosti građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti propisano je da parkirno mjesto mora biti smješteno najbliže pristupačnom ulazu u građevinu te mora ispunjavati uvjete, odnosno imati elemente pristupačnosti propisane ovim člankom.

Odredbom članka 50. istog Pravilnika propisano je da na javnom parkiralištu i javnim garažama mora biti najmanje 5% parkirališnih mjesta označenih za osobe s invaliditetom u odnosu na ukupan broj i ne manje od jednog parkirališnog mjesta.

Isto tako treba osigurati kontroliranje poštivanja prava prakiranja na ovako označenim parkirališnim mjestima jer su nažalost zbog niske razine svijesti građana o pravima osoba s invaliditetom, česte zlouprabe. Znak pristupačnosti, istaknut u donjem lijevom kutu prednjeg vjetrobranskog stakla vozila je jedini valjani dokument za korištenje prava na parkiranje na mjesto rezervirano za osobe s invaliditetom, propisan Pravilnikom o znaku pristupačnosti.

Zakonom o građenju predviđene su i sankcije za nepoštivanje pristupačnosti osobama s invaliditetom te udruge i građani mogu na temelju tog Zakona podizati i tužbe ako se krše, odnosno ne poštivaju prava osoba s invaliditetom.

Isto tako Hrvatska je potpisnica mnogih međunarodnih dokumenata u korist poboljšanja kvalitete života osoba s invaliditetom među kojim su najvažnija Opća deklaracija o ljudskim pravima i Konvencija UN o pravima osoba s invaliditetom u kojima je pristupačnost definirana kao osnovno ljudsko pravo na kretanje.

U tom smislu nadamo se da ćete što skorije poduzeti mjere za obilježavanje parkirališnih mjesta za osobe s invaliditetom, a svakako prije početka ljetne sezone.

S poštovanjem

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.