Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Otvoreno pismoPrekjučer je u našem sandučiću osvanulo otvoreno pismo Mjesnog odbora Škrip Gradskom vijeću Grada Supetra sa temom legalizacije objekata u njihovom mjestu.

 

 Pismo nakon što smo dobili njegov prijepis, budući prvotni faksimil nije bio pogodan za objavljivanje na web-u, obavljujemo u cijelosti.

MO Škrip
Škrip; 21.08.2013.

REPUBLIKA HRVATSKA
SPLITSKO-DALATINSKA ŽUPANIJA
GRAD SUPETAR
GRADSKO VIJEĆE
(n/r: predsjednik GV gdin. Pero Maričić)

Predmet: Otvoreno pismo MO-a Škrip GV-u Grada Supetra
– dostavlja se

Poštovani gospođe i gospodo, vijećnice i vijećnici gradskog vijeća Grada Supetra, dali znate:

-da je i selo Škrip sastavni dio grada Supetra

-da je Škrip prije nepunih 30 godina brojio više od 250 žitelja

-da Škrip u ovom trenutku broji oko 130 stanovnika

-da će Škrip za 30 godina brojiti do 50 stanovnika

-da je prosječna starost škripljana iznad 50 godina

-da u zadnjih deset godina odnos umrlih i rođenih u Škripu iznosi 13:6

-da je Škrip rođen prije 4 500 god, a da će svoj životni vijek vjerojatno skončati u ovom stoljeću

-da u Škripu ne postoji niti jedan ugostiteljski objekt, a jedini koji je postojao u proteklih desetak godina jednostavno je ukraden, mislimo na: konobu Herkules, vilu Škrika, vilu Skula ili kako se već zove, čiji okoliš u ovom trenutku izgleda kao sastavni dio sarajevske Bašćaršije, a čitav objekt isključivo je za privatnu upotrebu

-da je Škrip zapušten, ulice se vrlo rijetko ili nikako ne čiste, a mjesni parkovi uglavnom se održavaju prekomjernim zalijevanjem

-da u Škripu ne postoji niti jedan obrt, niti jedna registrirana proizvodna djelatnost i samo jedna uslužna djelatnost s jednim zaposlenim iz Škripa

-da se je zadnja veća investicija u Škripu dogodila prije dvadesetak i nešto godina kada je naselje dobilo telefon i veći dio javne rasvjete, te da je većina navedenog odrađena sredstvima i dobrovoljnim radom mještana

-da u Škripu ne postoji, niti je u skoro vrijeme planirana izgradnja javne kanalizacije

-da je glavni izvor prihoda naselja poljoprivreda, uz davno zarađene mirovine

-da Škrip godišnje posjeti oko 15 000 turista, a da selo od toga nema nikakve koristi

-da je glavni krivac navedenom lokalna odnosno gradska vlast koja nikad nije razumjela, a ni sad ne razumije važnost, potrebe i specifičnost Škripa
-da bi vi svojom inicijativom i odlukama, te u suradnji s mještanima odnosno MO mogli ako ne zaustaviti onda bar usporiti navedene negativne trendove.

Ogledni primjer nesuradnje i neosjetljivosti za naše probleme događao se je u proteklih 15-ak godina, a i sad se događa, posredstvom najnovije odluke GV-a o visini komunalnog doprinosa. Naime Škrip je stavljen u isti koš s ostalim naseljima grada koja imaju daleko bolje uvjete za egzistenciju i prosperitet i to posredstvom turizma, vrijednosti nekretnina, pa čak i proizvodnim aktivnostima. Vi će te reći da ste navedeno uzeli u obzir  novom odlukom o komunalnom doprinosu. Međutim usuđujemo se reći da je razlika između „stare“ i „nove“ odluke  kozmetička i minorna te da je i nova odluka dobrim dijelom rezultat nerazumijevanja trenutka, od strane vas GV-a,  kojeg je prepoznala i omogućila državna uprava „Zakonom o legalizaciji“, odnosno nerazumijevanja same biti problema.
Omogućeni trenutak u smislu legalizacije nelegalnih objekata prepoznala je velika većina jedinica lokalne samouprave te su sukladno tome omogućile legalizaciju objekata na svom području po vrijednosnim zonama i s prihvatljivim jediničnim cijenama komunalnog doprinosa neovisno o volumenima zgrada. Kažemo „većina“, mogli bi reći i sve, ali ne i Grad Supetar.  Ne treba biti posebno pametan da bi se zaključilo kako je nelogično da m³ komunalnog doprinosa, ako hoćete za objekte iznad 300 m³, jednako košta u Škripu kao i u najelitnijim dijelovima: Dubrovnika, Zagreba, Splita, Makarske……Nova odluka samo produbljuje nelogičnosti te nastavlja maćehinski odnos lokalne vlasti prema Škripu.

Zašto tako mislimo?

Smanjili ste maksimalni iznos komunalnog doprinosa (138kn/m³) za 70% ali ste se vezali na 300 m³ građevine te na desetogodišnji period boravišta u gradu.
Dali možda imate viziju da ćete na taj način privući potencijalne investitore u Škrip obzirom da su tu i u predjelima na obali isti uvjeti izgradnje? Ti investitori bi trebali graditi što? Možda hotele, vile, proizvodne hale ali u okviru do 300m³.
Da zaboravili smo, isti ti investitori trebali bi boraviti u Škripu 10 godina pa tek onda započeti svoje velebne investicije do 300m³.
Ako pak istu odluku razmotrimo samo s pozicije žitelja Škripa, stvar je ovakva.

Dozvoljavate Škriki ili Škripljaninu da izradi i legalizira obiteljsku kuću do 300 m³. Dali vi znate da je to volumen jednog većeg stana? Dali znate koliko je takvih obiteljskih kuća izgrađeno na području grada, mi mislimo da se mogu prebrojiti prstima jedne ruke prosječnog stolara.

I kad netko u Škripu i izgradi takav objekt od 100 ili 120 m² za sebe i svoju obitelj, dali ste sebi postavili pitanje od čega će ta obitelj živjeti, gdje će raditi? Zašto tim ljudima niste ostavili bar mogućnost izgradnje ili legalizacije malo komotnijeg objekta tako da se i Škripljani mogu pokušati baviti turističkim aktivnostima, a kako to radi ostatak grada, koje će im pomoći u egzistenciji i opstanku Škripa. Zašto im niste ostavili mogućnost da u tom objektu mogu živjeti i njihova djeca, a ne da i oni moraju proći golgotu gradnje obiteljske kuće u Škripu ili da jednostavno odsele.

Dali znate da je grad Supetar u prošlosti izgrađen mahom i iz razloga što je iznos komunalnog doprinosa bio vrlo nizak i računao se temeljem površine građevine. Logično je da su se tada prvo izgradila mjesta uz more, a sad kad je došao red na Škrip vi nam to onemogućavate vašom odlukom. Ukoliko je tadašnji iznos komunalnog doprinosa bio nerealan te je ostavio financijske dubioze dali je pošteno da Škrip plaća te grijehe?
Nama je jasna vaša odluka s ekonomskog stajališta, novca nema, gradu prijete ovrhe, blagajnu treba napuniti. A sad se svi zajedno zapitajte: „Koliko je Škrip kriv za to?“.
Dali je Škrip kriv za nesposobnost gradske uprave? Dali je Škrip kriv za slučaj Jadranske ulice, za Vojalo, koliko je Škrip kriv za aktualna vješala ovrhe nad gradom od 20-30 ili 40 000 000 kn.
Mi mislimo da nismo ništa krivi i sigurni smo kako ne želimo našim sredstvima komunalnog doprinosa, inače namjenskim sredstvima, puniti praznu gradsku blagajnu. Mi samo želimo opstati. Ako nam ne možete pomoći u tome, nemojte nam ni odmagati! Dali previše tražimo?
Činjenica je da u Škripu postoji niz nelegalno izgrađenih objekata.

Dali ste se zapitali zašto je to tako?

Pa upravo radi navedenih razloga, radi toga što nijedan normalan i prosječan čovjek u Škripu ne želi i ne može platiti maksimalni iznos komunalnog doprinosa, prije 184kn/m³, a sada 138kn/m³. Svi izgrađeni objekti volumenom su iznad 300 m³, a malo njih je u cijelosti finalizirano i privedeno svrsi upravo radi neatraktivnosti naselja u turističkom smislu, a u vidu iznajmljivanja ili prodaje objekata.
Nadamo se da smo ovom peticijom uspjeli doprijeti do vas te vam predočiti i objasniti naše probleme koje ste i sami trebali osjetiti, a koje nitko ne može riješiti osim vas, gradske vlasti.
Dakle još jednom vas molimo da  preispitate vašu važeću odluku o komunalnom doprinosu te da u suradnji s nama donesete novu odluku koja će se u budućnosti pokazati puno primjerenijom za Škrip, a u konačnici i grad Supetar, koja će Škripu dati dodatnih 100 godina života, a možda i više.

U ovom trenutku ovu peticiju potpisuje cijeli sastav MO Škrip neovisno o političkoj orijentaciji, a ukoliko mislite da to nije dovoljno uvjereni smo da će je po potrebi potpisati svi žitelji Škripa.  

Lijepo vas pozdravljamo.

MO Škrip:                                                                                     
Dino Guerieri (SDP)- predsjednik                             
Petar Salamunović (HDZ)- član     
Dragan Dujmović (SDP)-član                                   
Jure Krstulović (HDZ)- član
Ivica Mirić (SDP)- član
                                                                             

Dostavljeno:
- Naslovu
- Gradonačelnici Grada Supetra- na znanje
- Web portal Brač Online

 
Odmah po dobijanju prijepisa ovog otvorenog pisma kontaktirali smo i predsjednika GV Supetra, gosp. Peru Maričića koji je vrlo korektno obećao očitovanje na njega. Rečeno ćemo, čim ga dobijemo, objaviti na našim stranicama.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.