Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

MoratorijZaklada “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda” zatražila je od Grada Supetra moratorij na donošenje odluke o izgradnji nove ceste za supetarsko groblje.

 

 

 

 


Nakon što je na 9.-toj sjednici gradskog vijeća Grada Supetra održanoj 12. prosinca 2013. godine gradskim vijećnicima predstavljeno pismo namjere hotelske kuće 'Svpetrvs hoteli', a vezano za namjeru da ista investira u izgradnju ceste do ispod ulaza u groblje oglasila se Zaklada “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda” te u svojevrsnom otvorenom pismu upućenom Gradonačelnici Supetra i objavljenom na njenim službenim stranicama zatražila "trenutni moratorij na donošenje odluke o njenoj izgradnji".

Objavljujemo tekst pisma Zaklade i odgovor Gradonačelice Ivane Marković

 


TEKST PISMA ZAKLADE GRADU SUPETRU

 

 

ZAHTJEV ZA MORATORIJ NA DONOŠENJE ODLUKE

 

Poštovana gospođo Marković,

Zaklada “Otok Brač – negdje između mora i zvijezda” podnosi zahtjev za trenutni moratorij na donošenje odluke o izgradnji nove ceste prema mjesnom groblju i to u trajanju od najmanje 6 (šest) mjeseci. Zahtjev se odnosi na dopis Svpetrvs hotela d.d. od dana 30. srpnja 2013. godine, koji je bio uvršten pod točku 15. dnevnog reda 9. sjednice Gradskog vijeća Grada Supetra, održane 12. prosinca 2013. godine, odnosno na donošenje odluke vezano uz spomenuti dopis Svpetrvs hotela d.d. na 10. sjednici Gradskog vijeća Grada Supetra dana 23. prosinca 2013. godine.

Pošto se radi o izuzetno važnoj odluci za sve građane Grada Supetra, smatramo da se ovakva odluka ne može donijeti ishitreno, u tajnosti, bez uvida javnosti, bez mišljenja struke i bez javne rasprave. Sve ostalo bilo bi direktno podilaženje privatnim interesima.

Kako planirana trasa nove ceste prema groblju prolazi područjem glavne gradske plaže Banj, u izravnom je dodiru s pješačkom stazom uz more, antičkom vilom rustikom na Punti Sv. Nikole, stazom Dan s Rendićem, te mijenja kompletnu vizuru mjesnog groblja, mauzoleja Petrinović i čitave uvale Banj u vizuru supermarketa, molimo da nam u roku od 7 (sedam) dana dostavite na uvid kompletnu dokumentaciju spomenutog predmeta zajedno sa svim potrebnim suglasnostima, kako bi službeni odvjetnici Zaklade mogli provjeriti njegovu zakonitost i poduzeti potrebne radnje u cilju očuvanja baštine grada Supetra.

Lijep pozdrav,
Robert Barilla
Supetar, 22. prosinca 2013. 

 

 

 

ODGOVOR GRADONAČELNICE IVANE MARKOVIĆ

 

R E P U B L I K A H R V A T S K A
SPLITSKO-DALMATINSKA ŽUPANIJA
G R A D S U P E T A R
GRADONAČELNIK

KLASA:940-06/13-01/0020
URBROJ:2104/01-02/1-13-02

U Supetru, 23.12.2013.

Zaklada “Otok Brač - negdje između mora i zvijezda 
Predmet:- odgovor na zahtjev

Poštovani,

Sukladno Vašem dopisu od 23.12.2013.odgovaram kako slijedi.
Grad Supetar je primio pismo namjere od hotelske kuće 'Svpetrvs hoteli', a vezano za namjeru da investira u izgradnju ceste do ispod ulaza u groblje.

Svpetrvs hoteli d.d. su dostavili idejni projekt izrađen od projektanta Božidara Goričkog dipl.ing.arh. kojeg Vam dostavljam u prilogu ovoga dopisa. Gradonačelnica je pismo namjere i idejni projekt dostavila predsjedniku vijeća da se svi vijećnici kao i javnost upoznaju sa zahtjevom hotelske kuće. Pismo namjere je uvršteno na 9.-tu sjednicu gradskog vijeća koja se održala 12. prosinca 2013. godine u vijećnici Grada Supetra pod 15.-tom točkom dnevnog reda 'Rasprava i donošenje odgovarajućeg zaključka po dopisu 'Svpetrvs hoteli d.d.od dana 30.07.2013'. Na toj sjednici se raspravljalo o potrebi izgradnje ceste, samom izgledu cestu kao i uvjetima sporazuma između Grada Supetra i 'Svpetrvs hotela' d.d., te o budućnosti ostalih cesta unutar hotelskom naselja. Namjera hotelske kuće je da Grad Supetar prije moguće gradnje ceste ishodi sve potrebne dozvole (lokacijsku dozvolu, mišljenje konzervatora i svih relevantnih subjekata, da definira vlasničke odnose), te nakon izgradnje ceste da je preda u vlasništvo Grada Supetra. Cesta bi se koristila najviše za sprovode, i to u ljetnom periodu, te bi se promet kontrolirao. Izgradnjom ove ceste se ni na jedan način ne bi spriječio promet kroz hotelsko naselje, jer Grad Supetar ima pravo knjiženja na puteve unutar naselja po Zakonu o nerazvrstanim cestama koje će svakako iskoristiti. Ovim putem još jednom ponavljam svoj stav kao gradonačelnice i stav vijećnika da se 'Svptervs hotelima' d.d neće prepustiti nijedna cesta koja se nalazi unutar naselja,a na koju Grad ima pravo uknjižbe, niti će Grad Supetar dok sam ja na ovoj funkciji dopustiti zatvaranja hotela na način da se onemogući građane u slobodnom kretanju unutar naselja, te ću učinite sve potrebno da se to osigura za budućnost.

Što se tiče Vašeg mišljenja da se odluka želi donijeti ishitreno i bez mišljenja javnosti, smatram da sam stavljanjem točke na dnvevni red Vijeća učinila baš suprotno, dala sam prijedlog na uvid javnosti, te na raspravljanje i razmatranje vijećnicima Grada Supetra. Također , odluka se nije donijela ishitreno jer će se rasprava po ovoj točci nastaviti i na današnjoj sjednici Vijeća koja se održava u 16:00 sati u gradskoj vijećnici.

Od ostale dokumentacije Vam nemam što dati jer konačna odluka još nije donesena, a da se i donese to ništa ne znači jer je potrebno predati zahtjev za izdavanjem lokacijske dozvole u čijoj proceduri je potrebno dokazati pravni interes i pribaviti mišljenja svih nadležnih institucija.

Za kraj imam samo za dodati da ne znam na koji način su radili moji prethodnici, ali ja ni moj zamjenik Šimica Dragičević nemamo namjeru donositi odluke 'skrivajući ih od javnosti' već upravo suprotno uključivanjem javnosti. To je bio moj najveći adut u predizbornoj kampanji kojeg se mislim slijepo držati sve ove četiri godine, pa tako veliki broj točaka i odluka donosim u suradnji sa Vijećem, otvoreno i bez skrivanja.

Inače sve sjednice vijeća su otvorene za javnost, dnevni red i zapisnike sa svake sjednice vijeća redovito objavljujem na službenim internet strancima Grada Supetra.

Za sve ostalo stojim na raspolaganju.
Puno pozdrava,

Ivana Marković mag.oec.
Gradonačelnica Grada Supetra

 

 

 

 

 

Za pregled ili preuzimanje  idejnog projekta nove ceste do groblja kliknite na sliku

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.