Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Trasa Likva-BorakJučer smo mailom dobili pojašnjenje Općine Sutivan vezano za navodnu devastaciju prirode na trasi Likva-Borak koje objavljujemo u cijelosti.

 

 

 

 

No prvo mali uvod: prije dva dana na adresu redakcije stigao nam je mail sa fotografijama probijenog i nasutog puta na rečenoj lokaciji sa nizom oštećenih i posječenih borova uz trasu.

Odmah smo se za pojašnjenje i podrobnije informacije obratili općini Sutivan i moramo priznati vrlo promptno dobili konkretan odgovor na naš upit koji objavljujemo u nastavku.

 

Općina Sutivan uredila je trasu LIKVA-BORAK u skladu s programom mjera obnove opožarenih površina na otoku Braču, u suradnji s MINISTARSTVOM POLJOPRIVREDE, SPLITSKO-DALMATINSKOM ŽUPANIJOM i HRVATSKIM ŠUMAMA.

 

Upravo su Hrvatske šume izradile elaborat protupožarnog puta kako bi u slučaju požara vatrogasna vozila mogla proći trasom. Naime, i sami smo svjedoci štete koju je prije dvije godine prouzročio veliki požar u našem mjestu. Stoga smatramo da su nam ovakvi putevi neophodni upravo radi zaštite prirodnog okoliša.


Napominjemo i da se duljina trase LIKVA-BORAK nije nimalo povećala, već samo njezina širina. Automobilima je put moguć do iste točke kao i prije samo što je sada put bolji za gume i manja je opasnost da vozilo ozlijedi kupače plaže Bačvice.

 

Vezano za srušene borove na trasi, određen broj rušenja bio je neophodan, ali brojka od 30 uništenih borova ni pibližno ne odgovara stvarnom stanju.

Problem strganih grana odmah smo uvidjeli te su naši ljudi već krenuli sa njihovim uređenjem.

 

Na kraju želimo još jednom napomenuti da je glavni razlog uređenja ove trase bila zaštita od mogućeg požara.

 

Lijep pozdrav!

Zamjenik načelnika Općine Sutivan
Franko Gospodnetić

 

 

 

Stavovi izneseni u Fumaru, ne odražavaju stavove redakcije portala Bračonline već su to osobni stavovi autora pojedinog komentara.

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.