Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

fumar-naslovnica.jpg
Doživili smo koncert, s humanitarnom svrhom, koji je eto skoro u cijelosti zadovoljio mene kao laika klapske pisme, ali i njenog velikog ljubitelja.

 

Eto i to se dogodilo, i hvala Bogu da je.

Doživili smo koncert, s humanitarnom svrhom, koji je eto skoro u cijelosti zadovoljio mene kao laika klapske pisme, ali i njenog velikog ljubitelja.

Sve bračke klape na jednom mistu, bez supetarskih veterana, ali s opravdanim razlogom izostanka.

Odlično, bravo i hvala.

Ajmo malo nazad.

Več je duže vrime prisutna želja, koja je evo i konkretizirana, kod mladih Supetrana (a i Bračana) da pivaju  u okvirima vlastitih pjevačkih i izražajnih tradicija, napjeve i  pisme svojih predaka.

Ako se dobro sićan, pred nešto više od godine dana, u Supetru je postojala samo upravo već spomenuta Vala, koja je svojim djelovanjem kroz više od 30 godina očuvala identitet supetarske klapske pisme, i na tome im ne samo veliko hvala, nego i duboko štovanje od sviju nas, bez obzira sviđala se nama njihova izvedba klapske pisme ili ne.

Danas,već dobrano u 21. stoljeću, u svijetu poljuljanih moralnih vrijednosti, sivilu komercijalnog društva, Supetrani su kroz predstavnike i pjevače nekoliko generacija, opet u potrazi za vlastitim identitetom, koji su započeli oživljavanjem klapske pisme kroz dvije vrlo dobre ženske klape, ali i nebrojenim pobornicima i slušateljima, koji redovito prisustvuju ovakvim i sličnim događajima.

Možda je baš ovim koncertom, baš ovim klapama započeo obrnuti proces prilagodbe nas kao društva i mista prema životu koji nam budućnost, i nadnacionalni okviri nose, a ne kao što smo do sada slijepo slijedili zakone potrošačkog društva i kupus stvorenih materijalnih potreba, gubeći busulu i kulturni identitet u svakodnevnici.

Proces je to kojim ćemo, nadam se, očuvati barem onaj mali dio kulturnog naslijeđa i identiteta po kojem će nas u budućnosti moći prepoznati na karti Europe, svi oni u potrazi za nečim zanimljivim, drugačijim i autohtonim.

Želim ovom prilikom uputiti čestitke supetarskoj obitelji Damjanović, i veliku dozu zahvalnosti svakom od njih posebno, što svojom željom za pivanjem kroz sve generacije svoje obitelji, nama pružaju užitak ali i pokazuju da je sve moguće kad se nešto radi iz jubavi, i koliko je to u stvari lipo.

Hvala i svim klapama, svim voditeljima, i entuzijastima, svakoj pivačici i pivaču, što pivaju, čuvajući pritom našu tradiciju i dajući svemu tome još i humanitarni okvir.

Što se samog koncerta tiče, bilo je sitnih organizacijskih  propusta, posebice u medijskoj promociji (mjesto održavanja), razmještaju stolica u samoj dvorani i nerazumljivim ukrasnim detaljima na samoj pozornici. No ipak su to sve samo sitnice.

Ugodno druženje s bračkom klapskom pismom pružili su nam svi sudionici koncerta, od uvik najkvalitetnijih Pučišćana iz klape Volat, vrckavih ali odličnih članova Braciere, oronulih Kantadura, ugodnih Selčanki, još zelenih Užonci i sve boljih Pupi.

Posebno ugodno i s dozom ponosa, bilo je slušati Alegriju, u njihovom odličnom premijernom nastupu i gledati ih u elegantnom uniformiranom izdanju. Svaka čast cure i samo naprid!

Lovorike za uniformiranje ipak pripadaju Pupama, koje su modnim i vizualnim odmakom digle standarde ženskog klapskog odijevanja i vizualnog identiteta na vrlo visoku razinu, te i time pokazale koliko ozbiljno misle o ovome što rade.

Modni oscar od mene dakle Pupama, Grammy Pučišćanima, a Alegriji nagrada za najboljeg novog izvođača.

Za humanost i trud nagrada svima, TZ Milne, Forumu mladih SDP-a Milna, Svpetrvs hotelima, uvijek odličnoj Jasni Damjanović, publici, i naravno svim klapama pojedinačno i zajedno.

Vidimo se u Selcima na slijedećem susretu bračkih klapa.


Piše: I.C., Supetar


 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.