Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

fumar-naslovnica.jpg
"Povod napisanom tekstu je cca. 120 neoženjenih u mistu a vjerojatnoni boje općenito na otoku, kao i opća perspektiva mlodih. Autor je iz Pučišć..."


...početak je to e-maila koji nam je stigao, a mi ga kao i do sada, prenosimo u cijelosti:          
                           

 

Jučier, danas, sutra,

Kad se zaposli bi je još dite. Primili su ga u petrodu. Danas je već skupi  priko 40 godin staža,   može se reć da je  još  mlod i fala bogu zdrov, a u penziju ne more nikako, ili vako ili nako tribalo bi mu još nikoliko godin hodit u petrodu, a njemu je već  dodijolo  tie puste godine hodit tamo..
 
Kad se zaposli onako mlod, otac mu se foli da su mu primili molega u petrodu, a i njemu je bilo drogo, ni mu baš skula hodila a sa 15-16 godidin primat svoju ploću to je za njega bilo da nemože bit boje. Je da mu je bilo tieško, bi je još dite, a ploću mu je dizola  mater a kad se oženi, onda žena, tako da u sve tie puste godine roda oun svoju ploću ni ni vidi.
 
Mater mu je dovala koji šolad za izoć vonka a ono drugo se odma mećalo na bondu. Nakon nikega vrimena, skupa sa ocon počeli su uredjivat storu kuću. Išo je onda u vuojsku i kad se vroti, odma je išo u petrodu, nastavi uredjivat sa ocon kuću i iškat curu za oženit se.
 
Svo vrime ča ni bi u petrodi bi je po gori, a po mistu je sa ocen rodi, kopo je vrtle, primećo savuru, manavoli di kuod je komu tribalo. Muogli bi reć da je cili život rodi ko pas a i danas tako. Uriedi je kuću, oženi se i sad imo dvo veliko sina i oba dvo rodidu,  završili su skulu i izučili zanote, i oba sina su primili ko i njega nose pustih godin, i sad se pitomo kuo to koga primo. Užo se reć a tako i tribo, da van se dite zaposlilo ili oni ča rodi tribo reć da se zaposli a ne da je primjen. Ni završi u buolnicu pa su ga primili na hitnu, ili su ga primili u limenu glazbu ili pjevački crkveni zbuor.
 
Zamislite da tieško učite, završite niku skulu, zanot i tribo se posli zaposlit onda vas oni primidu. U vien mistu van je tako, nikor nikoga ne zaposlije nego ga primi, dodu van niku mižernu ploću, a vi i cilo vaša fameja se zafalije onien ča vas je primi, i neka nikomu ne pado napamet reć da se zaposli, jer bi ste muogli krojit.. Ovo dvo mlodo čejadina, već su ćapali lipe godine, stojidu sa ocon i materon, otac hi hroni, mater ni kuho i pere a oni svoju ploću somi dižedu i ne pado ni napamet puoć grodit ili uredjivot čo novega, brž bi oni i tili ali okle, kad puo ploće potrošidu somo na mobitel, a di je ono drugo. Oni bi se i oženili ali di, i skin..
 
Otac ni se ne foli, ko njeguv nikada du su mu primili molega, ako ga kuo i pito, pomalo dešperono  reče, a eno primili su hi tamo. Imo jedna grubo stvor a to je da su već oba dvo prominuli dvo tri posla, nezno uon jesu čo staža skupili, ni kolika ni je poloća, zno uon da je tako na veće mist, ali njega to ne tiši. Ni mu lako, uon je od njihovih godišć, imo uriedjenu kuću, bi je oženjen i imo je njih dvojicu, a če oni imodu. Vridni su ni, uvrgli su se na oca i nuonota ali opet tuol ništo nevajo. Kad je uon kupovo cimenat i lenjom od piniez če dobivo, oni kupujedu auta.
 
Ni njemu krivo, mlodi su a imodu i di stot, ugrodi je uon velu kuću na dvo poda, kad tribo i poslušodu ali uon opet ni kuntenat. Danas je tako, njima je boje nego njemu pri kad je bi njihovih godišč. A sutra, čaće bit sutra.Uon bi ti bit nuono a žena mu nona, jer jedino to imo smisla u njegoven životu. Boji se uon da za kojo godiše u njegovon kući niće ništa vajat. U zojno vrime mu dujde uglovu misol da zošto se uon muči i radi tega se najidi son nose i ćapo ga niki stroh.
 
Ni uon učen niti je paso kojie skule, ali je njega život nauči da ni misto ni fameja ne možedu naprid ako se mladost ne ženi ako se dica ne rojodu. Niki njegovi prijateji onako u zafrkonciji mu rečedu da je pošempjo, a uon njima uvik odgovori “ da je srića”.

 

I.M.D.

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.