Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

fumar-naslovnica.jpg
Muške više nećemo u politiku, samo u postelju!

 

Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježavao jučer, potaknuo je moju radoznalost i natjerao me da potražim informacije o pripadnicama ljepšeg spola i relevantne pokazatelje koji bi mi rasvijetlili u kolikoj su mjeri žene u Hrvatskoj stvarno ravnopravne s muškarcima.

Na kraju je ispalo da je bilo bolje da sam se okanila ćorava posla jer su rezultati na kraju bili, najblaže rečeno, poražavajući.

Krenimo redom, prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje 60% radno sposobnih žena nezaposleno od čega čak 61% više od godine dana čeka radno mjesto. No sretnice među nama koje „ulete“ u onih 40%  zaposlenih čeka surovo suočavanje sa podatkom da će u prosjeku zarađivati 15% manje od svojih muških kolega na istom radnom mjestu i sa istom stručnom spremom.

Malo je reći kako su me ovi podaci istovremeno i razbjesnili i bacili u depru, no jednom započeto istraživanje trebalo je izgurati do kraja. Slijedeće na redu bilo je mikro-seciranje stanja u našoj županiji prilikom kojeg sam iskopala podatak kako od ukupno 30.534 nezaposlene osobe u Splitsko-dalmatinskoj županiji (podaci za mjesec listopad), njih 19.467 čine žene, što u postocima iznosi 63,8% ukupnog udjela, dok je nezaposlenih muškaraca 11.067 ili 36,2% udjela u nezaposlenosti.

Kad smo već kod naše županije i u jučerašnjem izdanju Slobodne Dalmacije stoji da je SD županija s udjelom od 7,8 posto žena u vlasti daleko ispod, ionako mizernoga, nacionalnog prosjeka od nekih 14 posto.

No ne „puše“ žene samo kad je zaposlenost u pitanju, još je gora situaciju ukoliko kroz istu prizmu muško-ženske ravnopravnosti analiziramo zastupljenost na upravnim i političkim funkcijama i dužnostima.

Promatramo li primjerice zastupljenost žena u lokalnoj samoupravi, u našoj Županijskoj skupštini sjede samo četiri žene, a neki su gradovi, poput Vrgorca i Vrlike, bez ijedne vijećnice. Od 16 gradova u županiji žena stoluje na čelu jednog jedinog i to Komiže u kojem je s druge strane žena među nezaposlenima čak 63,7% posto (izvor: www.slobodnadalmacija.hr)

Ma ne valja nikakao…virujte mi.

Evo kad sam svoju analizu iz naše male skučene lokalne ponovno prebacila na veliku globalnu razinu stvari su opet bile poražavajuće. Hrvatska je naime, prema istraživanju Svjetskog ekonomskog foruma o ravnopravnosti spolova, sa 16. mjesta koje je (bog će ga znat' kako) držala  prošle godine pala na 46. mjesto na ljestvici od 130 zemalja obuhvaćenih rečenom analizom. Ispada nažalost kako su muškarci i žene su u „lijepoj našoj“ ravnopravni jedino kada je riječ o osnovnoškolskom, srednjoškolskom i fakultetskom obrazovanju, ali su uvelike nejednaki u radnoj, političkoj i  upravnoj zastupljenosti.
 
Za kraj evo još malo poražavajuće statistike. Na pitanje "Smatrate li da su žene u Hrvatskoj diskriminirane?" anketirani su dali slijedeći odgovor:

diskriminacija.jpg
(izvor: poslovni.hr)

Kako sam kao umjereni optimist, uvjerenja da svako izvješće, ma kako crno ono bilo treba uvijek završiti nekim svijetlim primjerom (ako ništa drugo tek toliko da se pokaže kako se stvari ipak mogu promijeniti kad je volje i htijenja) završavam s jednom (da ne kažem jedinom) svijetlom točkom koju sam u ovom svom malom statističko-kritičko-analitičkom  osvrtu uspjela iskopati.

Prisjetila sam se naime mjesnog odbora Ložišća koji je, PAZ VAMO…. jedini odbor u Hrvatskoj čije su članice SAMO ŽENE:

Njega naime čine Helena Valerijev, Zora Sapunar, Merica Bogdan, Lukrecija Pavlov te
Marija, Magdalena i Kate Rakela.

Godine 2006. godine potpredsjednica jedine ženske vlade u Hrvatskoj izjavila je sljedeće:
"Muškarcima ne smeta naša 'politička' aktivnost. Mi smo smirene i oni su zadovoljni kad je u kući sve u redu: skuhamo im, a navečer, kad se dogovorimo, idemo na svoje sastanke. To je pravo osvježenje u našim životima. Gušt se lijepo urediti, obući štiklice, otići do naše općine Milna, sjesti na piće i razgovarati ", izjavila je i  dodala: "Muške u Ložišćima više nećemo u politiku, samo u postelju!"


Nakon svih ovih zaista poražavajućih podataka moram se složiti sa gospođom predsjednicom stoga prilog završavam u istom tonu:

Muške više nećemo u politiku, samo u postelju!

Ivana Mrković - Ita

P.S.
Ispravak krivog navoda, čitava ova priča u Hrvata i Hrvatica ima još jednu svijetlu točku naime: očekivano trajanje života za žene u našoj je zemlji 69, a za muškarce 64 godine. A ježi ga… to ti je tako u životu više posla, više stresa… manje seksa.

 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.