Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

 • JADRAN PROŠAO PRETKOLO KUPA

  U pretkolu kupa Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije supetarski je Jadran na svom Velom placu dočekao NK Vrisnik s Hvara.

 • PRVENSTVO HRVATSKE U BIG GAME FISHINGU

  Supetarski klub za sportski ribolov Arbun dobio je domaćinstvo Prvenstva Hrvatske u lovu na veliku ribu za 2019. godinu.

 • KURSILJO ZA KRIZMANIKE

  U subotu i nedjelju održan je u Postirima u pastoralnom centru sv. Josipa mali tečaj kršćanstva (Kursiljo) za krizmanike.

 • EKOLOŠKO - EDUKATIVNI PROJEKT

  Ekološko-edukativni projekt "Dica mora" osmislili su Grad Supetar, Turistička zajednica Grada Supetra, Komunalno društvo Grad, Dobrovoljno vatrogasno društvo Supetar i Klub za športski ribolov na moru Arbun i kojeg su u Supetru postavili kao jedno od najvažnijih usmjerenja u budućnosti.

 • SUSRET BRAČANA U ZAGREBU

  Tradicionalni "Susret Bračana i prijatelja otoka Brača" održat će se 1. ožujka 2019. godine u restoranu "Gastro Globus˝, u sklopu Zagrebačkog velesajma u Zagrebu, u organizaciji udruge Pametan otok.

 • NOVI VATROGASNI DOM

  Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je potporu za financiranje novog vatrogasnog doma u Supetru u vrijednosti od preko 14,5 milijuna kuna!

 • PRVENSTVO ŽUPANIJE U UDIČARENJU

Najnovije vijesti s otoka

NOVA OPREMA ZA RADIO KLUB VIDOVA GORA IZ FONDOVA EU

Ovih je dana bilo veselo u prostorijama supetarskog radio kluba Vidova Gora, a kako i ne bi kad je stigla dugo očekivana oprema za rad u izvanrednim situacijama.

VALENTINOVO

Danas je Valentinovo, dan posvećen izražavanju ljubavi, bilo voljenoj osobi ili dragom prijatelju, djetetu ili majci.

NOVI VATROGASNI DOM

Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je potporu za financiranje novog vatrogasnog doma u Supetru u vrijednosti od preko 14,5 milijuna kuna!

B.L.M.N. - SUPETAR NA KORAK DO TITULE

Prošle je srijede odigrano 15. kolo Bračke lige malog nogometa u kojem su favoriti rutinski odradili posao.

JADRAN PROŠAO PRETKOLO KUPA

U pretkolu kupa Nogometnog saveza splitsko-dalmatinske županije supetarski je Jadran na svom Velom placu dočekao NK Vrisnik s Hvara.

PRAŽNICA

Da Dalmacija nije samo more živi je svjedok drevno srednjovjekovno naselje Pražnica, tipično naselje bračke unutrašnjosti. Smješteno je svega 7,1 km južno od Pučišća, na 391 m nadmorske visine s oko 360 stanovnika.

Stočarsko je to mjesto na bračkoj visoravni, gdje su pašnjaci dobri, a lokava u izobilju. Pravi su primjer kako su nastajala bračka naselja od razbacanih odijelitih domova, redovito pastirskih stanova (Puhalovića dvori, Rudina, Goća dvori, Kojatića dvori, Kusanovića dvori, Lenik, Justinovića dvori, Bulinsko, Škrip, Brca, Stog, itd.). Pražničani su uglavnom gradili prizemnice i jednokatnice, obično ograđene dvorištem u koji se ulazi s ulice. S obzirom na ruralni karakter mjesta, koji je zadržan i do danas, u prostranim dvorištima brojne su pomoćne prostorije – teze, kućice, koce, staje i zogoni, u koje se zagoni blago na počinak. Naime, Pražnica su, prije svega, težačko i stočarsko naselje. U načinu gradnje, pored današnjih odmaka, ogledaju se naslijeđeni oblici vjekovne graditeljske baštine na Braču.

Na mjesnom groblju Čimatoriju crkvica je sv. Ciprijana iz XIII. stoljeća. Uokolo nje su grobovi prekriveni starim debelim pločama. U crkvici se nalazi renesansni kameni reljef iz 1467. godine, koji zauzima značajno mjesto u povijesti umjetnosti Dalmacije. Natpis s godinom 1467. uklesan je na dno poliptiha. Smatra se da je ovaj reljef proizašao iz radionice glasovitog Nikole Firentinca.

Pokraj crkvice sv. Klementa bilo je groblje Straževnika. U njoj se nalazi reljef koji prikazuje mladolikog papu Klementa. Njegove su šake goleme, težačke, baš kao i Pražničana. Na reljefu je uklesana godina 1535.
Pražnička je župna crkva sagrađena 1400., a proširena 1776. zanimljiv je glavni oltar crkve u baroknom stilu s kamenim reljefom. Desno, na pobočnom oltaru nalazi se kameni reljef koji u dijelu prikazuje sv. Jerolima u špilji, a u gornjem polukružnom zabatu nalazi se Bogorodica s Djetetom. Ikonografski elementi s reljefa upućuju na radove poznatog majstora A. Alešija (XV. st.), koji je ovdje dolazio uzimati kamen za svoje umjetnine po Dalmaciji (Veselje u Pučišćima).

A. Mihovilović crkvicu Svih svetih podigao je 1638.g., u kojoj su, još u XVII. st. vidljivi elementi romaničko – gotičkog sloga.
Svi putevi ovdje, čini se, vode do neke crkvice, pa tako uskim kamenim putem stižemo do razvalina drevnog Straževnika (do tamo se može doći i s Gornjeg Humca) s predromaničkom crkvicom Sv. Jure, koja se spominje već 1111. godine. Kako je zvonik crkvice zidan istim četvrtastim kamenjem kao i crkvica, ovaj se zvonik smatra «najstarijim poznatim zvonikom na preslicu u Dalmaciji» (D. Domančić). U njoj je vrijedan renesansni reljef iz XV. stoljeća.

Pražnica i Straževnik, sva najranije spomenuta naselja na otoku, čuvaju nekoliko vrlo značajnih reljefa. Stoga nije bez osnove pretpostavka A. Jutronića, upornog proučavatelja bračke prošlosti, da je veliki umjetnik Andrija Buvina (prva polovica XIII. st.), majstor znamenitih vrata splitske katedrale, podrijetlom iz plemena pražničkih Buvinića, inače starinaca na otoku.

Umjeli su Pražničani vjekovima živjeti od stočarstva i poljodjelstva. Glasoviti brački sir, kruh ispod peke, janjetina na ražnju, sve redom bračke delicije, prednosti su koje su neposredno utjecali na, doduše tek stidljivi, razvoj seoskog turizma. Sve to, a danas i sve više male klesarske radionice, razlog su da se u Pražnicama još uvijek čuje smijeh djeteta. Pražnica su mjesto koje stoljećima odolijeva zaboravu.

POVIJEST

Kao starinačko naselje, Pražnica najbolje čuvaju drevnu bračku čakavštinu, taj jedri i arhaični govor, pomno konzerviran, čuvan u tom rezervatu bračke unutrašnjosti.

Pražnica se prvi put spominju veæ u XII. st. Crkvene vizitacije krajem XVI. stoljeća spominju župnika Martina koji se iz Straževnika preselio se u Pražnice gdje je 1461. godine sagraðena crkva sv. Ante Opata.

Pražnica su se, kao uostalom sva prvotna hrvatska bračka naselja, smjestila uza stara pretpovijesna obitavališta u bračkoj unutrašnjosti. Sigurnosti radi. Nedaleko od takvih gradina na Velom i Malom Gračišću ( gračišće=»razvaline utvrda», «mjesto gdje je bila gradina») iznikla su Pražnica. S njih se branilo i stražarilo, na što nam ukazuje ime raseljenog naselja Straževnika.

ŽUPA

Pražnica su drevno srednjovjekovno naselje, a spominje se već u XII.st. Matične knjige su se vodile od 1500.g., ali su izgorjele u II. svjetskom ratu, pa se danas vode od 1945.g. U II. svjetskom ratu je izgorjela i župna crkva, koja je kasnije popravljena. Ruševina i danas stoji kao sablast podsjećajući na ta tragična vremena.

Istočno od Pražnica, uokolo crkve sv. Jurja, bilo je srednjovjekovno naselje Straževik, potvrđeno u ispravi početkom XII.st. Ovo naselje dugo je dijelilo istu sudbinu kao i Pražnice, sve do XVI.st kada je zamrlo, a Straževničani su se raselili po Pražnicama i Pučišćima. "Selo na Pražnicah" spominje Povaljska listina 1184.g.

Crkvene vizitacije krajem XVI.st. ne spominju Straževnik. Njegov župnik Marin preselio se u Pražnice. Ondje sagradiše crkvu, župnu crkvu sv. Ante Opata.

Župna crkva sagrađena je 1400.g. u čast sv. Ante Opata. To je glavni patron župe, uz suzaštitnika sv. Klementina pape i mučenika, koji se također slavi. Župna crkva je proširena 1766.g., a posvećena 1802.g. od biskupa Anđela Petra Galija. Godine 1885. ponovno je proširena. Ima pet mramornih oltara i šesti mramorni prema puku.

U župnoj crkvi je zanimljiv glavni oltar u baroknom stilu s kamenim reljefom koji prikazuje sv. Obitelj u gornjem prostoru, te svece Antuna i Ivana Krstitelja u donjem dijelu, rad škole Nikole Firentinca. Na bočnom oltaru s desne strane kameni je reljef koji u donjem dijelu prikazuje sv. Jerolima u spilji, a u gornjem polukružnom zabatu, koji je u obliku školjke, nalazi se Bogorodica s Djetetom iz XVI.st. Ikonografski elementi s reljefa upućuju na radove poznatog majstora Andrije Alešija, koji je ovamo dolazio i uzimao kamen za svoje umjetnine po Dalmaciji. U ovoj župi se posebno doživljava Vazmeno otajstvo, te blagdan i zaštitnik i suzaštitnik župe, Tijelovo, Velika Gospa, Svi Sveti i Božić.

Od ostalih crkvica spomenimo crkvu sv. Jurja u Straževniku, koja je predromanička crkva. Vrata su iz XVI.st. u gotičkom stilu. U crkvici su lijepe arkade, bačvasti svod i polukružno svetište. Nad pročeljem je zvonik na preslicu. Zvonik je zidan istim četvrtastim kamenjem kao i crkvica, a ona se spominje godine 1111. Ovaj se zvonik smatra najstarijim poznatim zvonikom u Dalmaciji. U crkvi se nalazi vrijedan renesansni reljef iz XV.st. U zabatu reljefa je Bogorodica s Djetetom, a donji dio prikazuje ispaćena Krista u klećećem stavu, podržanog od dva anđela, a donji dio, koji je mađi, prikazuje borbu sv. Jurja s krilatim zmajem koji izlazi iz pećine. Ovaj dio reljefa upućuje na bračkog autora Nikolu Lazanića.

Crkvica sv. Klementa je na Klinjim glavama, gdje je bilo groblje Straževničana. Crkvica je zaklonjena visokim i strmim česminama. U crkvici je reljef koji prikazuje mladolikog papu Klementa s uklesanom godinom 1534.

Crkvica sv. Ciprijana iz XIII.st. nalazi se na mjesnom groblju. U njoj je renesansni kameni reljef iz 1467.g. koji ima značajno mjesto u povijesti umjetnosti Dalmacije. To je najstariji renesansni kameni reljef na Braču. Reljef je omanji poliptih s tri uokvirena prostora. U sredini je prikazan Krist u stavu blagoslova s otvorenom knjigom. S lijeve je strane sv. Ante Opat, a s desne sv. Ivan obučen u kostrijet. U zabatu je isklesana Bogorodica s Djetetom. Smatra se da je ovaj reljef djelo poznate radionice glasovitog Nikole Firentinca.

Crkvica Svih Svetih nalazi se, kako mještani kažu, na Selu. Podigao ju je 1638.g. A. Mihovilović u kojoj su još u XVII.st. nazočni elementi romaničko-gotičkog stila. Ima zvonik na preslicu, a na nadvratniku je natpis s godinom gradnje.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Event-ura

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE UROŠ KOLIMBAT…

U Supetru će u petak, 26.10. biti predstavljena monografija Roberta Barille: "Uroš Kolimbatović".

TRIBINA ROTARY KLUBA BRAČ

Povodom obilježavanja 15 godina uspješnog rada i 90 godina osnivanja prvog Rotary kluba u Hrvatskoj, Rotary klub Brač organizira prigodnu tribinu.

11. MEĐUNARODNI BRAČKI LJETNI KARNEVAL

Na našem otoku od 14. do 18. rujna održat će se 11. Međunarodni brački ljetni karneval.

PREDAVANJE NA TEMU "PROTOK VREMENA…

Prof. dr. sc. Daniel Denegri održat će u srijedu, 22. kolovoza u 21 sat u Galeriji Ivan Rendić u Supetru predavanje na temu "Protok vremena" i "Razvoj znanstvene misli".

PREDSTAVA "OTPISANE"

Na programu Supetarskog lita ove nedjelje, 29. srpnja s početkom u 21,30 sati u klimatiziranoj kino dvorani u Supetru možete pogledati predstavu "OtpisaNE".

"KIDS RUN" I "BRAČ RUN…

Jedna od najljepših trail utrka u Hrvatskoj "Brač Run" održala se ove subote u fantastičnoj atmosferi. Trčale su se dvije utrke - na 5 i 9,6 kilometara od Selaca do...

8. FESTIVAL DALMATINSKIH OTOČNIH KLAPA

Prošle je subote, u prekrasnom ambijentu supetarske Glavice, pred dominantno ženskom publikom, održan 8. Festival dalmatinskih otočkih klapa.

TENA LUKAS U ČETVRTFINALU BOLA!

Kaštelanka Tena Lukas bila je junakinja i drugog kola, u zadnjem meču dana, na centralnom terenu Bluesun tenis centra, je pobijedila Kanađanku Zhao sa 6:0, 2:6, 7:5.

BICIKLISTIČKA UTRKA U BOLU - XCM BLUESUN…

Bol je 5. svibnja domaćin biciklističke utrke svjetskog kupa, XCM Bluesun Epic.

PREDSTAVLJENA KNJIGA "PROSTORNE ČAR…

Sinoć je u supetarskoj Galeriji Ivan Rendić predstavljena knjiga profesora emeritusa Ivana Šimunovića: Prostorne čarolije, djelo u kojem nas upoznaje sa svojim bogatim radom i razmišljanjima o prostornim i urbanističkim...

ZVRŠENA AKCIJA DARIVANJA KRVI U NEREŽIŠĆ…

Točno u 13.30 sati završena je prva ovogodišnjahumanitarna akcija darivanja krvi u Nerežišćima.

OBRTNIČKI PLES

Prošle subote održan je u Supetru tradicionalni Obrtnički ples na kojem je Udruženje obrtnika Brač svojim je članovima dodijelilo priznanja i nagrade za uspješan rad.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.