brac online

Siniša Soljačić je pomorac iz Bola, pomorac, zapovjednik na brodovima trgovačke mornarice i veliki zaljubljenik u Bol i Brač, njegovu povijst, običaje i pomorsku tradiciju. Gospodin Soljačić odnedavna na internetu vodi svoj blog u kojem obrađuje ove teme i iz kojega ćemo one, po našem skromnom mišljenju najzanimljivije, uz njegovu suglasnost povremeno objavljivati u našoj rubrici Bračologija.

Na našem otoku ljudi se rađaju na kamenu, žive u kamenu a u kamenu ih i sahranjuju. U njemu pišu svoju povijest a mnogi od njega i sa njim žive od kolijevke do groba.

Više od stotinu godina stara, naša je Klesarska škola postala jedna od najvećih promotorica našega mjesta i otoka, iznad svega naše kulturne baštine, nepresušnog vrela materijalne, a još važnije, nematerijalne kulture.

Pučiška čitaonica "Hrvatski Skup" dogodine slavi 150 godina svog postojanja, užežin te velike obljetnice prenosimo prigodni tekst Slavena Puljka obavljen na FB stranici Pučišća.

Pročitajte što se o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovom ulju govorilo i pisalo prije 120 godina.

Na potezu od Bola do uvale Blaca, na prisojnim stranama otoka zaštićenima od vjetrova i snijega, s obiljem špilja i pripećaka te većim brojem pašnjaka i povremenih izvora pogodnih za boravak pustinjaka i pastira, na zaklonjenim mjestima visoko nad morem, već od sredine 15. st. osnivaju se prve eremitaže utemeljene od svećenika iz Poljica i Splita.

Brački kamen ugrađen je u brojne znamenite zgrade diljem svijeta od kojih se najčešće spominju Dioklecijanova palača u Splitu i Bijela Kuća u Washingtonu no malo tko zna da je dio kamenog srca našeg otoka zahvaljujući vrijednim rukama pučiških klesara ugrađen i u znamenitu sarajevsku Begovu džamiju.

Svi koji imalo poznaju opus legendarnog Miljenka Smoje poznaju i jednog od njegovih "najduševnijih" likova, onaj mjesnog boema Servantesa. No vjerujemo da malo tko zna kako je je Servantesa kojeg je u legendarnoj televizijskoj seriji Hrvatske televizije (ondašnje TV Zagreb) genijalno utjelovio glumac Ivica Vidović nastao prema stvarnoj osobi, štoviše našem Bračaninu Radi Harašiću.

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.