Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

Više od stotinu godina stara, naša je Klesarska škola postala jedna od najvećih promotorica našega mjesta i otoka, iznad svega naše kulturne baštine, nepresušnog vrela materijalne, a još važnije, nematerijalne kulture.

Pučiška čitaonica "Hrvatski Skup" dogodine slavi 150 godina svog postojanja, užežin te velike obljetnice prenosimo prigodni tekst Slavena Puljka obavljen na FB stranici Pučišća.

Pročitajte što se o bračkom maslinarstvu i bračkom maslinovom ulju govorilo i pisalo prije 120 godina.

Na potezu od Bola do uvale Blaca, na prisojnim stranama otoka zaštićenima od vjetrova i snijega, s obiljem špilja i pripećaka te većim brojem pašnjaka i povremenih izvora pogodnih za boravak pustinjaka i pastira, na zaklonjenim mjestima visoko nad morem, već od sredine 15. st. osnivaju se prve eremitaže utemeljene od svećenika iz Poljica i Splita.

Brački kamen ugrađen je u brojne znamenite zgrade diljem svijeta od kojih se najčešće spominju Dioklecijanova palača u Splitu i Bijela Kuća u Washingtonu no malo tko zna da je dio kamenog srca našeg otoka zahvaljujući vrijednim rukama pučiških klesara ugrađen i u znamenitu sarajevsku Begovu džamiju.

Svi koji imalo poznaju opus legendarnog Miljenka Smoje poznaju i jednog od njegovih "najduševnijih" likova, onaj mjesnog boema Servantesa. No vjerujemo da malo tko zna kako je je Servantesa kojeg je u legendarnoj televizijskoj seriji Hrvatske televizije (ondašnje TV Zagreb) genijalno utjelovio glumac Ivica Vidović nastao prema stvarnoj osobi, štoviše našem Bračaninu Radi Harašiću.