Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku


Ovako dobar naslov zaslužuje i dobru priču, a ovako dobra priča kakva slijedi jednostavno mora imati i dobra povod. Idemo dakle redom, naslov ste pročitali slijedi priča pa povod odnosno poanta na kraju.

 

Priča mi Pere jutros u na šentadi kako mu je pokojan nono ima običaj sa starin Nazoron od nedije verglat okolo po škoju. Nono bi sa sobon poteza vinčesterku šta mu je iz Amerikih posla brat Fabe a Nazor boršu sa fotoaparaton, olovkami i papirom pa bi ovi prvi vreba zece i fazane a ovi drugi nadahnuće i inspiracju.

Zavalili ti se oni tako jedan dan nakon dugega hoda po litnjemu suncu u hlad pod smrču i nakon šta su marendali taman da će prikunjat kad ono niki črčojak udri cvrčat. I cvrči, cvrči, cvrči on a njih dva nikako sklopit oči od njegova zvučnoga, teškoga jamba. A da se razumimo bija je to niki čudni, jaki, potmuli cvrč baš ono odzvanjajući ditiramb šta dira u štumak i od kojega su in deboto zubi iz desni poispadali vanka.

I duralo je to niko vrime dok Perinom nonotu ni puka film pa je zgrabivši onu vinčesterku uz par beštimji koje i nisu baš najbolje legle finom Nazorovon uhu grintav ka pas uletija u bušak.

Dva cvrča kasnije ču se jedan pucanj iz puške i pod smrču se ka pinelon nanesena opet vratila tišina.
Malo posli iz buška se vratija i Perin nono... sa cvrčkon.
I Nazor ga je sa onin svojin aparaton iz borše mora slikat... sa cvrčkon.
A kako slika govori više od iljadu riči Nazor je posli napisa i pismu... sa cvrčkom.
A koliki je Nazor bija maher cili mu je cvrč sta u 453 riči... skupa sa cvrčkom.

I tu je Pere sta sa pričom... napravija kako bi ono danas rekli ovi obožavatelji tv serijali jedan efektni "klifhenger". Jedno smo se vrime gledali u tišini i naravno ja san prvi pokleka:

- Pa šta je ti cvrčak bija ka zec?
- E moj čovik bija je ka dva zeca.
- Dva zeca?
- Ae, dva zeca.
- Ma lažeš Pere, svjetski...

I tu ti moj Pere nabaci oni svoj zajebani smješak, posegne rukon u žep od jakete i pruži mi od starosti skroz ožmarilu fotografiju... sa cvrčkom... velikin ka dva zeca.

- Imaš još koje pitanje?
Ima san naravno...
- Kolika je onda za Gospu blaženu bila ta smrča pod koju su se zavalili?

 

Priča je naravno izmišljena i jedni joj je cilj podsjetiti Vas dragi naši štioci kako se upravo na današnji dan, 30. svibnja 1876. u Postirima se rodio veliki hrvatski i brački pjesnik, pisac i pripovjedač Vladimir Nazor.

 

Bračonline 
Priča uz dozvolu autora preuzeta iz zbirke: Jutros u parkiću 

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.