Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

KAKO ODBRAT PRAVI BAKALAR (BEZ SUVIŠNIH ZAŠTO)Spremit bakalar, to će van potvrdit svaka naša bračka žena (a i dikoji brački muški), ni velika filozofija ali je pipav posal, kod njegova odabira vridi upravo suprotno, ni niki posal (pogotovo ako se jema pinez) ali je velika filozofija...
... I vidje Bog sve što je učinio, i bijaše veoma dobro. Tako bude večer, pa jutro - dan šesti...
I reče Bog: "Neka more izvede bakalar, i nek se isti na sto načina sprema i jede malome mi za rođendan"
I bi tako...

Moran bit iskren i reć da ne razumin ljude koji ne razumidu ludilo oko bakalara koje prid Badnji dan obuzme sivt na mom škoju. Čekaj, lažen... mogu razumit ljude obične domaće, neodrasle u Dalmaciji i odgojene na čvarcima, raci, štruklama, fišu, čobancu i čemu-sve-ne ali ne mogu razumit bonkuloviće (dakle ljude od struke i profesionalne žderače dobrih kusih*) koji ne razumiju fetiš bakalara i kult spize spremljene od njega koji se u nas njeguje od stoljeća...
...
OK, ne znam točno kojega ali uglavnom odavno...

Jebi ga nerazumin... IMHO svaki oblapornik koji drži do svog statusa i kojemu je nepce na prvome mistu (a štumak o'ma na drugome) jednostavno mora ovoj sjevernomorskoj ribi skinut kapu do poda i barem u ovo predbožićno vrime posve podleć posvemašnjoj bakalaromaniji te se do same srži svog epikurejskog bića posvetit potrazi za odgovorom na vječno pitanje "jel' na bilo il' na brujet"?...

Pravi bonkulović osim šta ga mora volit i obožavat mora bi znat i da je bakalar, oni pravi Gadus Morhua, samo jedan i da je za razliku od srodnika Angelfinusa uži a deblji i da mu je ona crta priko tila manje izražena...    

Jel' vidiš crtu? E ovi je pravi...


Mora bi znat da oni najbolji ne samo šta mora bit norveški nego bi bilo idealno da je sa Lofotena (otok, e otok prika moj a šta bi drugo bija kad je riba u pitanju) di se isti izlovljava i priprema tj. suši na način koji se nije minja još od vrimena kad su mornari umisto s kompason u ruci plovili s rogatim kacigama na glavi.

Mora bi znat da je baš ti najboji jerbo se odm'a nakon ulova očisti (odriže mu se glava, izvadi utroba i ocidi krv) i stavi sušit obišen na obične drvene nosače i to o rep, u parovima i glavom prema doli (stari, iskusni mačci i danas će vam tvrdit da je najbolji bakalar onaj koji ima malo ruzine oko repa i čije su "uši" tj. prednje peraje isturene prima naprid, iako se žicom bakalar ne vezuje za gorespomenute nosače, drvene obične, još od kraja rata... onoga prvoga... svitskoga...).

Pravi bakalar, poznato je među ekipom koja se razumi, se ne soli pri sušenja a suši se na vitru i suncu najmanje dva miseca tj. sve dok ne izgubi 80% svoga izvornoga piza te dokle god se na njegovoj koži ne stvori sloj lysozyme enzima koji namrtvo ubija sve mikroorganizme, spričava kvarenje i truležinu a sam bakalar ne pritvori u ono što Norvežani nazivaju" torrfisk" a mi ovde, onako po domaću "komad ribe tvrde ka letva, suhe ka opanak i skupe ka postoli Petra apostola".      

Nit' je snig nit su golubovi, sve su to moj kume kupe od bakalara...


Inače i nevezano, kako su Norvežani malo onako čudan svit oni tamo gore imaju i prepoznaju i Bojnafisk, šta je u stvari poluosušeni bakalar i navodno je pravi specijalitet u njih, te Hjelosing šta bi ima bit nešto ka skoro i umalo potpuno osušeni bakalar ali ne skroz koji je jednako tako navodno isto delicija.

Ergo.. kad se sve to tamo gori lipo osuši, a prije nego šta dođe vamo doli u nas, riba se ručno kontrolira i klasificira čime se provjerava njena kvaliteta a samim tim i koliko će to nas ovdi zabolit u kunama. Faktori (ilitiga čimbenici) koji određuju klasu ribe su brojni i to vam je tamo u Lofotenu pravi voodoo, misteriozno umijeće koje se prenosi sa generacije na generaciju a koje između ostalog podrazumijeva određivanje prirodnog oblika ribe i kvalitetno rastvorene utrobe, čistoće vrata i trbuha, pronalaženje tragova kvarenja, plisni i udubljenja od višanja** (kojih ne smi bit uopće), kontrolu kvalitete kože koja mora bit cila, bez oštećenja i kolure*** za koju je poželjno da je šta svitlija.

I kad se sve to lipo odradi naš van bakalar ti Norveđini izsortiraju u tri kategorije Prime (prva kategorija), Second (druga je li... ) i Tipo B koja je u osnovi treća kategorija i koju još nazivaju u bakalarom Afričke kvalitete (valjda zato šta se baš ta vrst masu izvozi u Nigeriju).

Prva klasa bakalara sa Lofotena spremna za transport...

Ono šta bi u svojoj potrazi za bakalarnom perfekcijom svakako tribali znat jest i da se klasiranje bakalara osim faktorom (ilitiga čimbenikom) kvalitete određuje još i  njegovom dužinom (dužina se BTW miri od sredine zakrivljenosti glave do pol duljine repa), težinom i posebnim tzv. "weight" brojem koji u stvari ne kazuje ništa drugo doli koliki je broj riba u određenoj težini , obično u 50 kili. Tako primjerice Prime grade bakalar klase Westre Mago dolazi na tržište u veličinama 60/80, 50/60 i 40/50 (šezdeset komadi ribe u osamdeset kili, etc...) dok Prime bakalar Westre Piccolo na tržištu ima "weight number" 100-120/50.

I na koncu ako se, smantani čitavon ovon litanijon, pitate koji je onda ti pravi, savršeni primjerak ove božje ribe koji bi zagarantira odgovor na vječno pitanje postavljeno na početku, reć ću van samo jednu rič: Ragno.

Ragno...

Ragno je oznaka ribe najbolje kvalitete, ribe bez ikakvih nedostataka ili falingi... jednom riječju (aj dobro ipak triban dvi) savršen bakalar.


Bonkulovićima na znanje a vama ostalima u slast!

Sritan van Božić!

 

* Kus=Komad, Kusih=Komada
**Ne višanja u smislu voća vengo višanja u smislu vješanja u dijalektu
*** A jebi ga, guglajte malo

 

Prilog: Montoya

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.