brac online

Malo je kome poznato kako stivansko groblje krije prave pravcate katakombe.

U našoj zemlji lokaliteti sa katakombama nisu rijetkost ali kad su uređena groblja u pitanju u naš se Sutivan jedino još grad Varaždin može pohvaliti istima.

U katakombe se silazi kroz kapelicu Bratovštine P.S.Sakramenta, posebno oblikovan ulazni objekt četvrtastog tlocrta, sa zaobljenim uglovima zidova i kupolom a u njima se u ukopnim nišama smještenim u dva podzemna hodnika nalazi 126 grobova.

Spiralne željezne stepenice spuštaju se do poda katakombi. Ispod poda katakombi, u sredini prvog prostora iz kojeg se opslužuju grobne niše, nalazi se kosturnica, dok se u sredini drugog prostora nalazi rupa za odvod vode koja eventualno prodre kroz otvore na svodu ili iz zemlje.

Čitav ovaj objekt fascinira socijalnom sviješću, odnosno potrebom tadašnjih ljudi udruženih u bratovštine da se, u skladi s vjerom i tradicijom brinu za svoje bližnje čuvajući njihovo dostojanstvo i nakon njihove smrti.

Sutivansko groblje datira iz 1829. godine a njegova temeljita obnova napravljena je 1913. godine kada su po nacrtima inženjera A.Nonveilliera izgrađene i ove jedinstvene katakombeFotografija: FB/Sutivan
Izvor podataka: Arhiva priloga o Sutivanu 2000. - 2014.

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.