brac online

Ovoga mjeseca počelo se s obilježavanjem Godine jubileja, 800-te obljetnice osnutka  Reda propovjednika odnosno dominikanaca, reda koji u Bolu djeluje već 540 godina.

Red je osnovao Španjolac Dominik de Guzman, rođen oko 1171. Papa Honorije III. potvrdio je osnutak Reda propovjednika 22. prosinca 1216. godine. Dominik je umro u Bologni 6. kolovoza 1221. Trinaest godina kasnije, 1234., papa Grgur IX. proglasio ga je svetim. Grob mu je u Bologni, a spomen mu se slavi 8. kolovoza.

U dugoj povijesti dominikanci su Crkvi dali četiri pape, osamdesetak kardinala, tristotinjak svetaca i blaženika. U Redu je danas više od šest tisuća članova na svim kontinentima. U Dominikanskoj obitelji još je 40-ak tisuća redovnica apostolskog života aktivnih u svim segmentima društva, oko 4 tisuće redovnica kontemplativnog života u više od 300 samostana, te na stotine tisuća članova laičkih bratstava sv. Dominika i članova dominikanskog pokreta mladih. Najpoznatiji su dominikanci zaštitnik prirodoslovaca sv. Albert Veliki, naučitelj Crkve sv. Toma Akvinski, sv. Katarina Sijenska, sv. Vinko Fererski, Jeronim Savonarola, zaštitnik umjetnika Beato Angelico. Slavno olimpijsko geslo „Brže, više, jače“ skovao je francuski dominikanac Henri Didon, začetnik obnove Olimpijskih igara.

U osamstoljetnoj povijesti Red je dao iznimne doprinose hrvatskom društvu, kulturi i znanosti. Hrvatska dominikanska provincija danas ima 13 samostana: od toga je deset samostana u Hrvatskoj (po dva u Dubrovniku i Zagrebu) te jedan u Bosni i Hercegovini (Klopče kod Zenice) i dva samostana s dvije župe u Sloveniji (Žalec i Petrovče). Provincija ima osamdesetak redovnika, od kojih jedanaestorica djeluju izvan granica Provincije diljem svijeta. Uz samostane djeluje osam župa, nekoliko zborova mladih, četiri muzeja (Dubrovnik, Bol, Stari Grad i Trogir), dominikanci objavljuju nekoliko časopisa. Svaki samostan ima knjižnicu. Najveća je u zagrebačkom samostanu Kraljice Svete Krunice, a knjižnica splitskoga samostana čuva djela koja joj je oporučno ostavio otac hrvatske književnosti Marko Marulić.

Papa Honorije III. potvrdio je 22. prosinca 1216. godine osnivanje Reda propovjednika, odnosno dominikanskog reda. U Dubrovnik su dominikanci stigli 9 godina kasnije (1225.), a u Bolu su od 1475.

Bol i dominikanski samostan ne mogu se promatrati odvojeno – zapisano je u monografiji Boljani (izdanje 2011.). Od 1475. do danas traje prisna obiteljska povezanost i suživot. U sudbonosnim trenucima samostan je ostao uz narod i pomagao narodu.

Kada su Talijani u kolovozu 1943. počeli paliti kuće u Bolu, gotovo svi mještani sklonili su se u samostan na Glavici gdje su dobili hranu, smještaj i zaštitu.
Liječničke usluge i nakon rata pružao je Boljanima o. Anđeliko Rabadan. Vlasnici popaljenih kuća u II. svjetskom ratu dobili su od dominikanaca željezne krevete i drugu opremu iz svoje bivše gimnazije koja je bila prestala s radom zbog ratnih (ne)prilika.

Među dominikancima bilo je i 79 fratara rođenih u Bolu.
Dominikanci su 1828. dio svog vrta ustupili za sadašnje groblje, gdje su ukopi počeli 1830.

Dominikanska gimnazija iz Dubrovnika u Bol preselila je 1907. Pravo javnosti dobili su niži razredi 1928., a to pravo su 1940. dobili i viši razredi dominikanske klasične gimnazije. Tu su školu pohađali i mnogi Boljani. S kraćim prekidima dominikanska gimnazija u Bolu djeluje sve do 1973. godine.

Proslava 500. obljetnice dominikanskog samostana u Bol (foto iz 10. listopada 1975.)

 

 

Izvor: Bolska kronika

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.