brac online

U ovogodišnjoj "Noći Muzeja" upravo je bračka stina bila glavna zvijezda izložbe Vesne Ivanović održane u splitskoj galeriji Dioklecijan.

Vesna je oduvijek bila zaljubljena u stine kamen i škrapu kako je prešla put od zaljubljenosti u njegove oblike do izložbe o njima najbolje je da vam ispriča sama autorica.

Oduvijek sam zaljubljena u stine. Hodajući gledam u tlo i sakupljam različito kamenje: veliko, malo, oblo, glatko,grbavo. I onda sam otkrila Brač. Bolje reć΄, Brač mi je ponudio svoje stine. Pravi raj za mene. Godinama gledajući i sakupljajući kamenje u njihovoj sam ljepoti otkrila i kazivanje, priču. Tada su se počeli ukazivati likovi. Likovi u kamenju. Jedno takvo „ukazanje“ Gospinog lika u malom kalcitnom oblutku urodilo je knjigom koju sam posvetila kamenju: “Život i alkemija kristala“. No tu je tek početak istraživanja. Ponovilo se „ukazanje“, tako naime nazivam pronalaženje stina čudesnih oblika. Na putu prema Supetru, na pola puta u Mircima, bagerom su iskopali gromaču. Najvjerojatnije za temelje neke kuće. Ušla sam u iskopanu rupu i ugledala prekrasno stinje. Odjednom ugledam veliku glavu ribe kako viri iz crvene zemlje. Iskopam teški kamen i olovkom koju uvijek imam uzase, iscrtam riblje oko, razjapljena usta, oštre zube…. I tako je stina oživila. Jedva sam čekala jutro da ponovno odem u rupu. Tamo su u suhoj crvenici plutale druge ribe. Psine razjapljenih ralja,sabljarke,murine….

 Otada opsesivno obilazim gromače i tražim likove. Na Grginovki nalazim pse, na Krtini divlje zvijeri, na St.Vinčentu prethistorijske životinje…
Ponegdje samo miruju i čekaju da budu otkrivene buže i predivni apstraktni oblici. Tada shvatim: Zemlja nam šalje poruke! U nekim emisijama, sa ruba znanosti taj fenomen nazivaju“geoglifi“.
"Ništa nije slučajno!" – zaključim. Zašto baš ribe u Mircima a psići na Grginovki?  
Istraživanje me odvede na zgarišta u okolici Milne. -Kakvo je tamo kamenje osim što je crno od ljetnih požara? Pretražujem gromače. U crnim stinama obojanima dimom i plamenima, ugledam demone. Iskežena lica napaćene prirode.
Sada sam sigurna: Zemlja nam svjedoči, priča, komunicira s nama.
GEOGLIFI.
Zemljina energija ispisuje poruke kao što su poneke stijene i planine posebnih oblika, kao što su krugovi u žitu, kao što su geoglifi na visoravni Nasca, tako i ove naše stine pričaju svoju priču.
Ja sam samo crtač koji sluša i gleda njihov šapat i bilježi ga.

 
Fotografije: Pero Vidaković

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.