Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

SUPETAR

Supetar je sa svojih 3500 stanovnika najveće naselje na Braču, te gospodarsko, kulturno i turističko središte otoka. U njemu živi petina svih Bračana. U granicama grada Supetra nalaze se još mjesta Splitska, Škrip i Mirca. Smješten je na sjevernoj strani otoka Brača, preko puta Splita. U samom središtu nalazi se trajektna luka, TRANZITNO SRCE OTOKA BRAČA, a zapadno od nje plaža Vlačica i uvala Banj s turističkim sadržajima.

Supetar je smješten u uvali sv. Petra i predstavlja jedan od glavnih dalmatinskih turističkih destinacija. Grad obogaćen stjenovitim i šljunčanim plažama, a okružen bujnom borovom šumom nudi bogatstvo kulturno-povijesnih znamenitosti, te raznovrsne smještaje, ugostiteljske ponude, zabavne programe. Gostima su i ponuðene mogućnosti sudjelovanja u sportsko-rekreacijske programe, a zabavni život u gradu je zanimljiv, pogotovo u ljetnim mjesecima. Organiziraju se i izleti na okolne otoke. U gradu se nude smještaji u hotelima, depandansama i apartmanima.

Ukratko, Supetar zadovoljava visoke standarde i zahtjeve turizma.

Gospodarstvo uključuje poljodjelstvo, vinogradarstvo, maslinarstvo, ribarstvo i turizam.

Atrakcije karakteristiène za mjesto: Otok s najvišim vrhom Vidova Gora 778 m, ukusno ureðena riva s raznom gastro i ostalomponudom za goste,mjesto okruženo šljunèanom plažom,i kristalno plavim morem,45 min udaljenost trajektom od Splita.

Dodatni sadržaji: Supetar je obogaćen kuturno-povijesnim znamenitostima što uključuju spilju Kopačina iz neolitika u blizini mjesta, starokrščanske sarkofage iz antike uz crkvicu na groblju, župnu crkvu s monumentalnim stubištem koja je sagraðena na ostacima bazilike iz 5. st.

POVIJEST

Nedaleko od Supetra je špilja Kopačina, s arheološkim nalazištem iz kamenog doba. To je najstarije poznato ljudsko obitavalište u Dalmaciji, koje je, prema nekim procjenama, postojalo čak 8000 godina prije Krista.

Mjesto se pod imenom Supetar prvi put spominje 1423. godine, a ime može zahvaliti sv. Petru. Sadašnja župna crkva Marijina Navještenja (18.st.) izgrađena je na temeljima ranokršćanske bazilike sv. Petra o čemu svjedoči i mozaik otkriven 1975. godine.
Neposredno do crkve su ranokršćanski mozaici iz VI. st. te Leroj (zvonik sa satom) i Crkveni muzej, na čijem se ulazu nalazi skulptura sv. Viktora, djelo kipara Petra Jakšića, koji je autor i skulpture Majke Terezije na samom ulazu u crkveno dvorište. Oltarna pala Bogorodica sa svecima djelo je slikara amatera Feliksa Tironija (1722.-1808.), a orgulje je još 1737. god. izradio Petar Nakić.

Na prometnici prema negdašnjem upravnom središtu otoka Nerežišćima crkvica je sv. Roka, zaštitnika od kužne bolesti, izgrađena 1682. godine. Značajni spomenik barokne plastike kameni je bunar, koji potječe iz 1734. godine.

Ovdje je rođen Ivan Rendić (1849.-1932.) najplodniji, neki kažu i najbolji, hrvatski kipar XIX. stoljeća. Tu je proveo mladost, te 11 posljednjih godina života. Od njegovih 208 umjetničkih djela raspršenih u 51 gradu, neka su ipak našla svoje trajno mjesto u njegovom Supetru.
Posebno su zanimljivi radovi: «Pieta» na grobnici obitelji Franasović, secesijski grob Rinalda Čulića te mauzolej obitelji Mate Rendića. Na istom groblju, pored crkvice sv Nikole, nalazi se i mauzolej bogatoga bračkog iseljenika Frane Petrinovića kojega je izradio drugi hrvatski kipar Toma Rosandić (1878.-1958.).

Rendićeva skulptura Alegorija uma putokaz je u galeriju «Ivan Rendić» u samom srcu mjesta. Pohranivši neka njegova djela, Supetrani su se trajno odužili svome sumještaninu.
Ponad Supetra nalazi se i jedna od sveukupno 19 sačuvanih ranoromaničkih crkvica na otoku Braču - crkva sv. Luke s prijelaza XI. u XII. st. Brod ugraviran na zidu u unutrašnjosti crkve, najstariji je prikaz broda u Dalmaciji.

Uokolo Supetra, najčešće u maslinicima i vinogradima, ali i drugdje na otoku Braču, brojne su bunje, kamene poljske kućice okruglog tlocrta s kupolastim krovom. Pretpostavlja se da su tako izgledale prve nastambe predpovijesnog čovjeka. Danas one služe uglavnom za odlaganje poljoprivrednog alata.
Nekada bunje, danas velebna zdanja Supetarska, jer način života se mijenja, ali okrenutost Bračana kamenu ostaje. Kako onda, tako i sada.

ŽUPA

Supetar kao naseobina datira iz doba starog Rima. O tome govore spomenici: ¨rimska vila¨ pokraj mjesnog groblja, dva starokršćanska sarkofaga kod crkve sv. Nikole i rimski mozaik iz VI. St. Koji je otkriven 1975. g. pokraj župne crkve. Pronađeni mozaik je pod starokršćanske bazilike sv. Petra in portu sancti Petri. Vizitator Valier 1579. godine spominje noviju crkvu sv. Petra u gradnji.

Odredbom biskupa Cedulina Supetar se odcjepljuje od Donjeg Humca 1579. godine i postaje samostalna župa formirana tek 1604. kad se obnavlja crkva.

Početkom XVIII. st. župna crkva stradava u požaru, pa se iz iz pepela podiže 1733. godine nova barokna Vitaljićeva crkva posvećena BDM. Budući da je ta crkva u drugoj polovici XIX st. bila mala, dograđuje se i produžuje za polovicu a zvonik visok 35 m, sagrađen je 1861. godine. Konačan izgled župna crkva dobiva godine 1887. Crkvu je posvetio biskup Carev 28. VI. 1892. godine.

Grad Supetar je dobio ime po prvoj crkvici bazilici sv. Petra ( Su-Petar). Tako Supetar ima svog zaštitnika sv. Petra (29. lipnja).

Zavjetnik zaštitinik je sv. Viktor, čije relikvije se nalaze ispod glavnog oltara, a donesene su iz rimskih katakombi godine 1853. Blagdan se slavi 2. svibnja.

U župi su dvije redovničke zajednice: Samostan Družbe kćeri Božje ljubavi i Samostan Milosrdnica.

Kroz povijest Supetra bilo je niz istaknutih župnika: Pavao Brsatić (1694. – 1762.) gradi crkvu, Bartul Dudlidan (1764. – 1786.) umire na glasu svetosti (grob mu se nalazi pred glavnim vratima ž.crkve), Luka Papafava. Miho Pušić i Slobodan Štambuk postaju hvarski biskupi.

Od svećenika – kapelana treba spomenuti don Grgu Bučića (1912. – 1917.), uzora kreposti i don Dragu Bosiljevca (1918. – 1925.), prijatelja siromašnih graditelja samostana Gospe od Zdravlja i prvog upravitelja Građanske škole. U crkvi su barokne orgulje Petra Nakića iz 1753. godine, relikvijari braće Vicka i Feliksa Tironija, oltari i oltarne pale iz XVIII. st., te bogato izrađeni znakovi bratovština tzv. ašte.

Župni muzej smješten pokraj crkve čuva značajne predmete iz povijesti župe: slike, spise, knjige i zavjetne brodove, kaleže i relikvijare. Najvrijednije slike na drvu su sv. Obitelj i Pjeta iz XVI. St., portret Bartolomeja Durlindama i dr.

Na mjesnom groblju se uz crkvu sv. Nikole treba spomenuti vrijedni spomenik Pijeta supetarskog kipara Ivana Rendića i Mauzolej obitelji Petrinović, rad Rosandića. U Supetru je i crkva sv. Martina iz 1797. godine. Iznad Supetra se nalazi: zavjetna crkva sv. Roka, sagrađena 1632. godine, crkva sv. Luke sa starim crtežom broda na žbuki iz XI. St., Svetište Gospe Lurdske podignuto je početkom ovog stoljeća na polju Celina.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.