Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

MILNA

Milna je, uz lučicu Bobovišća, jedino naselje na zapadnoj obali Brača. Smještena u pitomoj istoimenoj uvali, po kojoj je vjerovatno i dobila ime, dobro zaštićenoj od vjetrova, a izloženoj suncu, nije ostala nezamjećena. Još za gradnje Dioklecijanove palače u Splitu, carske su lađe nalazile ovdje sigurnu luku. Danas se na tom prostoru nalazi marina s više privezišta, moderno opremljena za siguran boravak i servis nautičarima. Smatra se da je Milna najveća, najzaštićenija i najljepša bračka luka.

Kako već spomenuta marina za Milnu, ali i za Brač, ima veliki značaj vrijedi o njoj koju više.
U jugoistočnom dijelu milnarske uvale nalazi se ACI marina Milna. U samu marinu se lako uplovljava , jer se nautičari orijentiraju premas tornju ovdašnje crkve.

Dubine su povoljne, a maksimalan gaz je 6 metara. Marina ima 210 vezova za plovila dužine od 5 do 40 metara, a na kopnu mjesta za 15 plovila. U sklopu marine su restoran, recepcija, servisna stanica i sanitarni čvor. Na raspolaganju nautičarima je i dizalica od 10 tona, te navoz. Benzinska crpka je zapadno od brodogradilišta, uz nju je more duboko 4,5 metara.
Marina je otvorena cijele godine. Lučka kapetanija je u mjestu, a samo je 10 km udaljena Zračna luka Brač.

POVIJEST

Milna, kao naselje nastalo je u XVI.st. sa crkvicom sv. Marije iz 1519.g. i starom kućom - utvrdom Voselei-Cerinić, koja u izmjenjenom obliku još uvijek postoji.

Najveći su dio stanovnika bili nerežiški doseljenici. Plemička obitelj Cerinić podiže tu crkvicu i utvrdu oko koje je postepeno raslo naselje.

Nova barokna crkva Gospe od Blagovijesti, do koje vode kamene skaline, sagrađena je 1783. godine i u njoj se nalazi najljepša oltarska pala na Braču, ´Navještenjeª mletačkog slikara G. Dizianija s početka XVIII. stoljeća, koja prikazuje mladolikog Gabrijela i ponizni lik Marije u priprostoj odjeći.

Za vladavine Napoleona Evropom, Milna je bila jednogodiönja prijestolnica otoka, pod vrhovništvom ruskoga cara. Naime, pred samom Milnom se 1806. godine dogodila pomorska bitka ruskog izviđačkog broda ´Aleksandarª i Francuza pod zapovjedništvom maršala Marmonta. Kako su u cijeloj akciji Rusima pomagali Splićani i Bračani, nakon pobjede ruske mornarice oni su uspostavili novu otočku vlast. A zna se vlast je slast, pa je eto i ovo jednogodiönje vrhovništvo Bračom ostalo zabilježeno.

ŽUPA

Kao župa, nastala je 1620.g. odvojivši se zajedno s Bobovišćima od župe-matice Nerežišća. Godine 1646. obitelj Cerinić predala je župljanima crkvicu sv. Marije kao župnu. Prvi župnik bio je don Luka Milovanić.

Najljepši vjerski i kulturni spomenik Milne je monumentala župna crkva Gospe od Blagovijesti. Njezin glavni projektant i graditelj je Trogiranin Ignacije Macanović uz suradnju ostalih bračkih graditelja. Ona je jedna od najljepöih baroknih bračkih crkava sagrađena 1783.g. Zadivljuje njezin smještaj kao i vanjština bogatog pročelja uz dvije visoke palme, koje su uz crkvu postale simbolom Milne. Unutrašnjost crkve je katedralnog karaktera. Tri lađe, sedam mramornih baroknih oltara, bogatstvo svjetla, koje prodire iz dvadeset i četiri visoka prozora, monumentalnost stupova i lukova, sve proporcionalno i skladno. Na pokrajnjim oltarima, uz sakristiju, su dvije najvrijednije pale. Prva, "Navještenje Marijino", koja se pripisuje Sebastijanu Ricci i druga, "Uznesenje Marijino" na čijoj je poleđini pisalo "Paolo Veronese pinxit 1500". Sva je crkva građena u liku Majke Božje, jer su na pročelju dva njezina kamena kipa, a u crkvi četiri oltara i nekoliko kipova.

Uz crkvu je sakristija, prvotna crkvica u Milni sagrađena 1519.g. Proöirena je koncem XIX.st. U njoj je danas bogata riznica zlatnih, srebrnih i drvenih liturgijskih predmenta znatne umjetničke vrijednosti. Uz sakristiju je zvonik, vitak i lijep, stariji od župne crkve, koji je sagradio majstor Trifun Bokanić, dovršitelj gradnje trogirskog zvonika. U župnoj je crkvi nekoliko vrijednih slika-pala od XVII.-XX.st. Tu su i orgulje, koje su 1822.g. napravili brača Callido iz Italije sa 25 registara.

Od ostalih crkvica, na ovom području, treba spomenuti crkvu sv. Ivana Krstitelja, na samoj hridini, iz XIV.st., obnovljena 1994.g. u kojoj su vrijedni barokni reljefi Matka Mijića, našeg poznatog kipara.

Slijedi još crkvica sv. Josipa iz XIX.st., po kojemu je cijela uvala dobila ime. U njoj je na glavnom oltaru vrijedna pala koju je milnarskoj župi darovao poznati zadarski nadbiskup Vicko Zmajević početkom XVIII.st.

Od Milne do uvale Osibova je i XIV postaja križnog puta koje su kao male kapele sagrađene početkom XVIII.st.

Iznad naselja Milne na slikovitom brežuljku je groblje s vrijednim spomenicima na kojem se istiće crkva Gospe žalosne, sagrađena u obliku mauzoleja 1880.g.

U podnožju Pantere je mala crkvica sv. Jere, koju je 1860.g. dao sagraditi Jere Bonačić-Proti, jer je tu pored imao svoje brodogradilište.

Na izlazu iz duge milnarske uvale 1844.g. Arne Harašić sagradio je crkvicu sv. Nikole u čast ovog sveca, zaštitnika pomoraca.

Uz župnu crkvu je kuća časnih sestara "Kčeri Božje Ljubavi" koji su u župi od 1926.g. Brinu se za crkvu, starice i djecu.

U župi se 16.VII. slavi Gospa Karmelska kao patron župe i Dan općine Milna. Najsvečanije se slavi blagdan sv. Josipa, koji je također zaštitnik župe, ali najveća svećanost u župi je blagdan Velike Gospe, kada je u župi najviše domaćih i stranih turista.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.