Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

SUTIVAN

Smješten na sjeverozapadnom dijelu Brača, Sutivan se nalazi baš nasuprot Splita, udaljen svega 13 km. Sutivan ima oko 1000 stanovnika koji se tradicionalno bave poljoprivredom, pomorstvom i ribarstvom, ali danas se Sutivan razvija u turističko odredište pogodno za obiteljski, sportski i rekreativni turizam. Brižljivo njegujući prošlost, Sutivan gradi svoju budućnost. Mlado se naslanja na staro, a staro mlađem biva oslonac. Pitomo je to mjesto mediteranskog ugođaja s lijepim pošumljenim plažama čiji se «lungomare» proteže od Lučice do uvale Likve, Prbuje, Stinive, Stipanske, Male Tihe i Vičje luke.

U istočnom dijelu mjesta može se vidjeti jedna od mnogobrojnih otočnih vjetrenjača, danas pretvorena u stambenu kuću.

Posebna je ponuda Sutivana Park prirode Sutivan, izvanredno izletište i mjesto pogodno za odmor i zabavu obitelji. Trenutno u parku živi 20-ak vrsta domaćih životinja poput: kunića, peradi, golubova, nojeva, magaraca, koza i ovaca.

A za one željne avanture i izazova, svake se godine u srpnju u Sutivanu održava svjetski poznati Festival ekstremnih sportova «Vanka regule».

Za Sutivan se doista može reći:

Svake godine sve više napredujem, jer sam "Vanka limita".

POVIJEST

Dok rimski car Dioklecijan gradi palaču u Splitu, jedan od njegovih dostojanstvenika gradi svoju u Sutivanu ispod današnjih Kavanjinovih dvora. Poštujući ove povijesne tragove, može se govoriti o 1700. godišnjici života u mjestu koje se danas zove Sutivan – imenovan po sv. Ivanu Krstitelju.

Naselje je nastalo u XV. stoljeću s mnogo ljetnikovaca,te kao i tada, tako i danas, ostalo je naselje s mnoštvo vikendica.

Iz ranog doba vrijedi istaći kuću-utvrdu Jakova Natalisa-Božičevića, podignutu 1505. god. u dnu uvale. U istočnom dijelu luke sačuvan je kaštil Marijanovića iz XVII. stoljeća. Malo podalje nalazi se ljetnikovac Jerolima Kavanjina, hrvatskog književnika, građen od 1690. do 1705. s baroknim perivojem.

Na sutivanskoj Bunti bila je još u VI. stoljeću crkva sv. Ivana, najstarija na ovome dijelu otoka.

Župna crkva Uznesenja Marijina, građena od 1585. godine u doba kasnih renesansnih oblika s lijepim baroknim zvonikom otvorenih lođa i završnom lukovicom netipičnom za ostale bračke kampanele.

Sredinom XVII. stoljeća znatan dio stanovnika Brača stradava od kuge, stoga Stivanjani 1635. godine na pošumljenom brežuljku, podižu zavjetnu crkvicu posvećenu sv. Roku, da ih obrani od kužne bolesti. U njoj se nalazi drveni kip sv. Roka, rad V. Tironija i nekoliko slika srednjodalmatinskog ranog baroka.

ŽUPA

Na prostoru Sutivana (Stivana) postoje ostaci spomenika iz rimskog i ranokršćanskog doba, te ostaci troapsidne bazilike iz VI.st. Sutivan kao župa postoji od 1579.g., a osnovan je od vizitatora nadbiskupa veronskog Augustina Valijera, a dotada je pripadala Donjem Humcu.

Župa je posvećena Uznesenju Marijinom. Gradnja crkve počela je 1585.g. Još se dva puta proširivala, a posvećena je 1772.g. od hvarskog biskupa Petra Ribolija. U drugoj polovici XIX.st. postala je pretjesna, pa je nad korom podignuta galerija. Ima sedam prekrasnih baroknih oltara Dominika i Andrije Bertapelle iz Vrbovske na Hvaru, podignutih iza 1838.g. Novi oltar prema puku, također mramorni, sagrađen je 1996.g. Treba svratiti pozornost na Bertapellijev tabernakul na glavnom oltaru. Tu je na oltaru Gospe od Ružarja istoimena slika od Vinka Draganje, a kip uznesenja svojom se "naivnošću" izdvaja od ostalih standardnih kipova. Inače crkva ima toliko vrijednih stvari da bi se mogao napraviti lijepi župni muzej, ali, nažalost, nema prikladnog mjesta.

Zvonik župne crkve nije istog datuma kao i crkva. Početkom XIX.st. sagradio ga je Paolo Bruttapelle. Svojom ljepotom i stilom razlikuje se od običnih bračkih zvonika. Nažalost, nije solidno građen, pa mu je trebala je dna sanacija, koja je i obavljena u vrijeme Domovinskog rata, zahvaljujući državnom doprinosu, doprinosu stanovnika Sutivana i mnogobrojnih dobročinitelja.

Crkva sv. Ivana sagrađena je na Bunti na temeljima spomenute ranokršćanske troapsidne bazilike. Jedan dio južnog zida upravo je sačuvan kao original od bazilike. Ova crkva je služila kao župna od 1579.g. pa sve dok nova nije sagrađena.
Oltar je barokni, od drva iz 1649.g., sa slikom sv. Ivana. Potpuno je obnovljen, kao i crkva 1991.

Crkva sv. Roka nalazi se na brijegu naviše mjesta. Sagrađena je kao zavjetna crkva 1635.g., kao zahvala za prestanak kuge. Proširivana je i u potpunosti obnovljena 1989. i 1990.g., a služi za održavanje službe sprovoda. U oltaru je kip sv. Roka, rad V. Tironija. Tu su dvije zavjetne niše, Gospe Lurdske i sv. Lucije. Crkvu rese zavjetni brodovi, zavjetne slike brodova spašenih u oluji 1884.g. Za tim, tu su i slike sv. Franje od Bernarda Strozzija iz XVII.st., dar obitelji Ilić. Slika sv. Nikole Putnika rad N. Vlajčića iz 1993.g. Uz crkvu je i zvonik koji dominira mjestom. Sagrađen je 1889.g. u čast Gospi i sv. Roku darom Petra Radmilovića Nikole. Tik uz crkvu je bila sagrađena 1887.g. "čuvarnica mrtvaca". Godine 1997. u potpunosti je obnovljena. Služi kao mrtvačnica, a uz nju je podignuta još jedna prostorija kao spremište.
Crkvica sv. Vinka Fererskog nalazi se na zapadnom brijegu od sv. Roka. Sagrađena je 1857.g. i pokrivena je kamenim pločama.

Kapelica sv. Spiridona nalazi se istočno od mjesta na putu prema Stomorici.

Kapelica Gospe od Krtine nalazi se na istoimenom brijegu, jugozapadno od sv. Roka.

Samostan Uznesenja Marijina u vlasništvu je Družbe sestara Služavki Malog Isusa. Sagrađen je 1972.g. s privatnom kapelicom i smještajem za starice.

Oratorij - privatne kapelice u mjestu. Od tri samo jedna je ostala s baroknim oltarom i slikom Gospe s Djetetom, sv. Pavlom i sv. Jelenom Križaricom. Vlasnik je Jerko Ljubetić Letun.

Groblja - u Sutivanu postoje čak četiri groblja. Prvo na Bunti oko crkve sv. Ivana, drugo u župnoj crkvi i šimatoriju u funkciji do 1827.g., treće neposredno uz crkvu sv. Roka, gdje se ukapanje vršilo od 1827. do 1914.g., i četvrto novo groblje, koje je Bratovština presv. Sakramenta sagradila i stavila u uporabu 1914.g. Interesantan je sklop grobnica pod zemljom tzv. "Katakombe" sa svoja 252 "pretinca".

Matične knjige vođene su od 1662.g., premda crkvene, a ne državne, oduzete su 1949.g. i nalaze se u Državnom povijesnom arhivu u Zadru. Zanimljiva je knjiga krštenih iz 1694.g., a piše se abecednim redom imena.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.