Brač Online

Naslovnica Tko smo mi Donacije Portal na Facebooku

SPLITSKA

8 km istočno od Supetra smjestila se Splitska. Naselje se razvilo u 16. st., nakon osnutka u 13. st. u kojem su ga razorili omiški gusari.

Crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji u Stomorni sagraðena je na temeljima ranije crkve iz 1228. godine.

Oltarnu palu Djevice sa svecima naslikao je 1677., god. Leadro Bassano, renesansni slikar iz Venecije.

Dvorac obitelji Cerinić sagraðen je 1577. god. U Splitskoj se, još u antičko doba, nalazila luka za izvoz bračkog kamena korištenog u izgradnji Dioklecijanove palače u Splitu.

U neposrednoj blizini Splitske, u kamenolomu Rasohe, vidljiv je reljef Herakla kojega su vjerojatno isklesali robovi koji su radili u kamenolomu.

POVIJEST

Prema legendi, Splitsku je osnovao trojanski junak Anthenor koji se sa svojom vojskom nakon dugog puta galijom usidrio u splitskoj uvali. Nakon pada Troje, Anthenor je na našem otoku osnovao grad Brač, odnosno današnji Škrip. Tako im je Splitska služila kao luka za prijevoz kamenih blokova iz Škripskih kamenoloma: Zastražišca, Rasoha i Plate. Ovi kamenolomi su godinama opskrbljivali gradilišta na kopnu za izgrađivanje raznih kamenih objekata, na prvom mjestu Dioklecijanove palače u Splitu. Među prve datumski poznate spomenike spada ostatak crkvice sv. Jadre iz sredine V. stoljeća koja se nalazi na putu za Škrip.

Današnje naselje je nastalo oko kašteleta obitelji bračkih knezova Cerinića koje je izgrađeno u XVI. stoljecu. Danas je od njega ostala samo velika četvrtasta kula na jugoistoku. Tijekom XVIII. stoljeća bila je omiljeno odmorište mletačkih pomoraca.

No krajem tog stoljeća dolazi do pada Venecije, Splitska se riješila dominacije plemstva i poput ostalih bračkih mjesta pripala Austriji, u to vrijeme Splitska je imala 190 stanovnika. Splitska u drugoj polovici XX. stoljeća malo po malo ostajala bez važnih funkcija poput odlaska učitelja, župnika, a na kraju je došlo i do propasti kamenoloma.

Danas je to mirno mjesto u kojem svoj mir nalazi oko 100 stalnih stanovnika.

ŽUPA

Hrvati se u Splitskoj nastanjuju početkom XIII.st.

Pri dolasku obnavljaju bratovštinu BDM Stomorene, čija je crkvica ondje već i otprije postojala.

Godine 1228. crkvicu sv. Marije obnavljaju sedam obitelji iz Škripa.

Tadašnje osnivanje naselja spriječila je najezda gusara, tako da su se Splitskari morali povući u Škrip, gdje je bilo sigurnije. Novo se naselje tek počelo razvijati u XV.st. Obnavlja se tada i crkvica sv. Marije.

U Splitskoj je sredinom XVII.st. stolovao brački knez Mlečanin Cristofo da Canal. Zahvaljujući njemu mjesto je od tada brzo napredovalo.

Na putu prema Škripu nalazi se iz VI./VII.st. starokrščanska crkva sv. Jadre. Sačuvana je njena apsida koja je s unutarnje strane oblog oblika, a s vanjske u ravnom sklopu crkve. Uz nju je bila najvjerojatnije i kuća svećenika.

U luci Splitska izvaðen je dio starokršćanskog reljefa s dvije ovce i križem, što je sada izloženo u Bračkom muzeju u Škripu.

Župna crkva najvjerojatnije je nastala od crkvice BDM Stomorene. Istiće se kasnorenesansnim oltarom s poznatom slikom L. Bassana iz godine 1577.-1622. koja predstavlja BDM sa svecima.

FOTO GALERIJA

Podijelite ovaj članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.