brac online

NOVO SELO

U pripremi.

POVIJEST

Nastalo je od naselja četrdesetak "uskočkih" obitelji iz Poljica (oko 1574.). Neoromanička župna crkva Gospe od Navještenja iz 1984. U selu djeluje samouki naivni kipar Frane Antonijević. U blizini se nalazi prapovijesna gradina Gračišće, pod kojom su postojale neistražene antičke bunje i naselje Podgradišće ugašeno nakon kuge XVI. st.

ŽUPA

Župa i crkva ovog mjestašca je pod imenom Navještenja BDM. Suzaštitnik je sv. Ante Opat i Pustinjak. Novo Selo nastalo je od starosjedilaca i poljičkih "uskoka" doseljenika u XVI.st. Župa je prvi put osamostaljena 1714.g., da bi 1849.g. bila pridružena Selcima, a od 1907.g. ponovno se osamostalila.

Sadašnja župna crkva je zidana u više navrata. Najstarije je njezino središte iz XVIII.st, a najnovije je pročelje iz 1894.g. U crkvi se nalazi pala Navještenja, domaćeg majstora. Kip sv. Ante Opata je drven iz godine 1855., a drveni kip Gospe od sv. krunice je iz 1844.g.

U starom okviru je barokna slika sv. Josipa s djetetom Isusom. U crkvi su još noviji kipovi Presvetog Srca Isusova i sv Ante Padovanskog, te više novijih slika raznih svetaca.

Na groblju se nalazi crkvica sv. Nikole iz 1903.g.

Na nekadašnjem početku mjesta nalazi se kameni križ iz 1876.g. i po ogradnim zidovima još nekoliko zidnih kapelica.

FOTO GALERIJA

{vsig}info-mjesta/novoselo{/vsig}

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.