brac online

Tamburaški sastav Adresa:Jobova bb, 21400 Supetar
Tel.: 021 630 676 - Fax: 021 630 033
OIB: 46089526113
E-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spam botova. Vaš JavaScript treba biti uključen da bi ju vidjeli.
Predsjednica: Gita Dragičević
Tajnik: Hrvoje Akmadžić
Glazbeni voditelj: Daniel Kelava
Žiro račun::
Splitska Banka 2330003-1100390624

Tamburaški sastav Supetar djeluje samostalno od svibnja 2007. i nastavlja dugogodišnju uspješnu tradiciju tamburaške glazbe koja se desetljećima gajila u Supetru.


NARODNI LIST, lipanj, 1900.

Supetar se s ondašnjih 1892 stanovnika, nakon osnivanja Supetarske glazbe (1877.) i Filharmoničkog društva (1878.) obogatio s dvjema vrijednim glazbenim ustanovama: Pjevačko-tamburaškim društvom "Porin" i Školom glasovira, 24.06.1900. Voditelj je Rudolf Dalibor Wunsch.

Nakon osipanja "Porina" tamburašku je glazbu ponovno oživio mladi nastavnik Željko Turniški, pedesetih godina prošlog stoljeća. Bio je to pravi procvat, nižu se brojni uspjesi na natjecanjima, odgojene su mnoge generacije tamburaša.

Tamburaško se društvo nekoliko puta osipalo zbog odlaska članova na školovanje, zbog financijskih razloga, zbog... Ali uvijek se ponovno obnavljalo.

Renesansu je doživjelo obnovom rada KUD-a "Joško Rendić" 1980., kada je uz Tamburaški orkestar svirala limena glazba, pjevao pjevački zbor, klapa "Vala", ženska klapa, lutkarsko kazalište. Voditelj je maestro Željko Turniški.

Nakon smrti Željka Turniškog tamburaši nekoliko godina pauziraju. Ponovno su zasvirali 1993. pod stručnim voditeljstvom Dragana Smiljana. I ponovno procvat, gostovanja, aktivnosti...

Nekoliko godina zbog "raznoraznih razloga" tamburaši su ponovno utihnuli. Ali ne za dugo. Stari tamburaši, uglavnom tamburašice okupljaju se u proljeće 2007. Stručni voditelj je prof. Daniel Kelava, pomlađuju se, aktivni su, živahni još uvijek i, nadamo se, dugo.

Sadašnji sastav se obogaćuje gitarama i mandolinama. Repertoar je raznolik: od bračkih plesova, dalmatinskih pjesama, valcera do obrada mnogih klasičnih skladbi. Sviraju: Gita Dragičević, Gita Markusović, Pero Vladislavić, Ana Martinović, Marija Kelava, Vesna Klepo, Karmen Gospodnetić, Elza Simon, Planinka Brkljača-Vukušić, Karmen Žuvić, Daniela Damjanović, Mislava Dodig, Nikolina Vladislavić, Ana Nikšić, Nina Marinović, Ricardo Derado, Lidija Dedić, Hrvoje Akmadžić. Stručni voditelj: prof. Daniel Kelava.

Repertoar je raznolik i bogat: od bračkih plesova, dalmatinskih pjesama, valcera do obrada mnogih klasičnih skladbi.

Tamburaški sastav Supetar svira bračke plesove i zajedno s Turističkom zajednicom Supetra pokreće osnivanje plesačke skupine za obnovu bračkih plesova: ciciljona, kvatro paši, vilota, versovje, bela rosa, polka… te su zajedno pravo osvježenje supetarske kulturne ponude.

Nastupamo redovito u Supetru, ali i po Braču, Splitu, gostujemo u Mađarskoj i predstavljamo bogatstvo bračke, dalmatinske i hrvatske baštine.

Sigurni smo da je naša djelatnost obogatila i nadamo se da će još više obogatiti kulturni život u Supetru. Protekle smo godine uključili nekoliko mladih glazbenika iz osnovne škole u Supetru, na čemu ćemo raditi i ubuduće.

Linkovi online:
http://www.knjiznicasupetar.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=61&Itemid=33
http://www.knjiznicasupetar.hr/tamburasi.pdf
http://www.knjiznicasupetar.hr/index.php?option=com_content&view=article&id=60&Itemid=32

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.