brac online

Saznajte što je keratokonus – njegujte vid i zdravlje vaših očiju!
Rožnica – prozor u svijet

Mehanizam vida je složeni lanac sačinjen od mnogih elemenata, a prva karika u njemu je rožnica. Rožnica je prozirni prednji očni "prozorčić" kroz koji svjetlost ulazi u oko. To je tanka, čvrsta opna (oko pola mm debljine) na prednjem dijelu oka koja se sastoji od 5 slojeva. Osim što omogućava prolaz svjetlosnih zraka, rožnica ujedno zakrivljuje i fokusira svjetlo na mrežnicu u pozadini oka što određuje kvalitetu vida.

Ne vidite dobro pomoću naočala ili kontaktnih leća – Možda bolujete od keratokonusa

Keratokonus je degenerativna deformacija rožnice, stanje u kojem inače zaobljena, kupolasta rožnica postaje tanka i izobličuje se u stožast, tj. konusan oblik. Takva rožnica onemogućuje jasan vid, izobličuje ga manje ili više, ovisno o stadiju razvoja keratokonusa. Zbog nepravilnosti rožnice pojavljuje se dioptrija i astigmatizam  (nejednake dioptrije u raznim meridijanima oka) koji se ne može potpuno ispraviti naočalama ili kontaktnim lećama (leće često žuljaju ili ispadaju iz oka).
Učestalost keratokonusa je oko 1 : 2000 u prosječnoj populaciji. Obično zahvaća oba oka i pojavljuje se kod mlađih osoba u dobi od 10 do 25 godina. Brzina razvoja keratokonusa se mijenja, traje po 10 i više godina, ishod je izrazito oštećenje i gubitak vida.

Što ga uzrokuje?

Uzrok keratokonusa je još uvijek nepoznat. Neka istraživanja ukazuju na  genetiku kao jedan od čimbenika, s obzirom da oko 10% pacijenata oboljelih od keratokonusa imaju članove obitelji koji također pate od iste bolesti.

Kakve smetnje vida izaziva keratokonus?

Početne smetnje:
•    zamagljen, izobličen vid
•    povećana osjetljivost na jako svjetlo i blještanje
•    problemi sa noćnim vidom
•    blaža iritacija oka

Kod razvijenog keratokonusa javlja se :
•    povećano zamagljenje i izobličenje vida, pojava višestrukih slika
•    povećana kratkovidnost i/ili astigmatizam
•    česte promjene dioptrije za naočale
•    nemogućnost nošenja kontaktnih leća

Za očuvanje vida je bitno naglasiti pravodobnost dijagnoze i liječenja keratokonusa. Ukoliko se keratokonus ne liječi, rožnica postaje sve deformiranija, izbočuje se i sve više stanjuje. Na njoj nastaju ožiljci koji dodatno degradiraju vid, što može u konačnosti dovesti do potrebe za transplantacijom rožnice.

Kako provjeriti da li bolujete od keratokonusa?

Ako imate navedene smetnje vida i na posljednjem očnom pregledu je izražena sumnja na početak keratokonusa, trebate se javiti na detaljniju oftalmološku obradu te snimanja i analizu  rožnice (mjerenje stanja, debljine i zakrivljenosti rožnice pomoću raznih uređaja).  Početni keratokonus nije moguće otkriti na jednostavnom očnom pregledu. Za rano otkrivanje blagih početnih zakrivljenja rožnice koriste se visokosofisticirani uređaji koji pomoću specijalnih kamera i računala izrađuju mapu o stanju rožnice (njezina debljina, izgled, nepravilnosti - pentacam analiza). Sve pretrage su precizne, bezbolne, bez kontakta i vrlo brze.

Kako se liječi?

Liječenje keratokonusa ovisi o stanju i brzini progresije bolesti. Blagi ili umjereni keratokonus se može tretirati naočalama ili kontaktnim lećama, dok je kod uznapredovale faze nošenje kontaktnih leća otežano. Ozbiljniji oblici keratokonusa oštećuju vid u potpunosti koji se donekle može ispraviti vrlo teškom operacijom - transplantacijom rožnice.
U zadnje vrijeme su u svjetskim očnim klinikama aktualni novi tretmani keratokonusa: tzv. cross linking metoda i Atenski protokol.  
Kornealni cross linking je bezbolna i učinkovita metoda kojom se rožnica učvršćuje te se tako sprečava pogoršanje vida.  Uz učvršćivanje je  potrebno laserski popraviti mikronepravilnosti površine rožnice, tj. trajno poboljšati vid.  što obuhvaća Atenski protokol. Ova metoda liječenja se pokazala kao vrlo učinkovita u zaustavljanju i i ispravljanju posljedica keratokonusa. Atenski protokol je smanjio potrebu za transplantacijom rožnice kod keratokonusa u Grčkoj za vrtoglavih 90%.


Izvor:Žena hr

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.