brac online

Nerijetko se događa da zbog manje ozljede dođe do krvarenja, no ponekad se ono javi bez jasnog povoda.

Ovisno na kojem dijelu tijela odnosno organu dođe do krvarenja moguće je procijeniti uzrok i pomoći djetetu, a ako je potrebno i posavjetovati se s liječnikom. Primjerice, roditelji se često iznenade kad na pelenama novorođenčeta nađu crvenkaste tragove – no ne radi se o krvi nego solima koje se nalaze u mokraći.

Svaka mama postaje brzo stručnjak u liječenju malih ozljeda kojima su podložna sva djeca čim se počnu samostalno kretati. No, krvarenja na mjestima koja nisu podložna ozljedi, i nakon provjere da ozljede nije bilo, često izazivaju zabrinutost. Problem obično nije uvijek tako ozbiljan kako se u prvi mah čini i riješi se jednostavnim postupcima u većini slučajeva. Pokušajmo na nekoliko primjera pojasniti što znače mala krvarenja koje ste primijetili kod svog djeteta, treba li odmah otići liječniku i na koji način mu možete pomoći i sami.

Krvarenje iz nosa (epistaksa)

Obično se radi o malom krvarenju koju može izgledati obilno: nosne šupljine bogato su opskrbljene malim krvnim žilicama koje imaju zadaću zagrijavanja i vlaženja zraka prije nego dođe u ždrijelo.

Krvarenje može nastati nakon bezazlenog diranja nosa, prehlade, pretjeranog izlaganja suncu, neznatnog udarca u nos, strano tijelo i dr. Puknuće male žilice smještene vrlo blizu površine sluznice uzrok je krvarenju. Sluznica nosa vrlo je nježna, posebice u neke djece, te ponekad čak jače kihanje može biti uzrok puknuću žilice.

Kako bismo zaustavili krvarenje valja mirno posjesti dijete i držati ga tako da je glava u uspravnom položaju i da krv teče prema van (vrlo često se koristiti nepravilan postupak - zabacivanje glave prema natrag - krv tada teče u grlo i upravo u gornje dišne putove). Palcem i kažiprstom stisnite korijen nosa i zadržite lagani pritisak 5 -10 minuta: to je vrijeme potrebno za zgrušavanje krvi i zatvaranja krvne žilice. Krvarenje se zaustavlja.

Ukoliko gornjim postupkom krvarenja nije zaustavljeno, ili se nakon kratke stanke ponovi, odvedite dijete liječniku najbolje specijalisti za uho grlo i nos -otorinolaringologu koji će krvarenja zaustaviti tamponadom nosa vrpcama gaze. Ukoliko se krvarenja iz nosa često ponavljaju ili su obilnija nadležni će pedijatar također dijete uputiti specijalisti na pregled. Prema nalazu nosne sluznice otorinolaringolog će odrediti i liječenje: ako su krvne žilice proširene i smješteno vrlo površno krvarenje iz nosa je često te se stoga obično provodi kauterizacija kako bi na tom mjestu nastao ožiljak i krvarenje se više ne javlja. Ukoliko dijete ima često krvarenja iz nosa vrši se i provjera krvne slike. Pojava sitnih crvenih točkastih krvarenja po koži može značiti poremećaj u zgrušavanju krvi zbog smanjenog broja krvnih pločica – trombocita.

Krvarenje iz debelog crijeva

Očituje se pojavom malih tragova krvi na djetetovim gaćicama , ili crvenkastih tragova u stolici. Tragovi krvi na gaćicama obično su posljedica ragade na izlaznom dijelu debelog crijeva. Ragada je sitna ozljeda - puknuće na prijelazu sluznice u kožu, a javlja se obično u djece koja su sklona opstipaciji. Tvrdi komadići fecesa koji se izbacuju s teškoćom izazivaju ozljedu.

Ako se tragovi krvi nalaze u stolici može se raditi o upali debelog crijeva (colitis) koja se javlja zbog preosjetljivosti na bjelančevine kravljeg mlijeka ili zbog infekcije crijeva a pri tome se često javlja i proljev.

Ako je uzrok tragovima krvi ragada možete djetetu pomoći i sami ponajprije promjenom jelovnika kako bi stolica postala mekša: uvođenjem veće količine voća i svježeg voćnog soka, povrća i više tekućine to ćete postići. Od voća su u tu svrhu najkorisnije šljive i kruške. Korisne crijevne bakterije uzrokuju fermentaciju voća a pri tome se poveća i potreba za vodom u crijevu – stolica postaje meka i ne izaziva ozljede.

Ako opstipacija traje duže i promjenom jelovnika se ne popravlja, treba odvesti dijete na pregled jer ponekad u završnom dijelu crijeva nastaje zastoj stolice zbog gomilanje većih količina sve tvrđe stolice koja na kraju zatvara izlaz. U takovima slučajevima stolica se odstrani klizmom (klistir) tople fiziološke otopine. Pristupa se i liječenju opstipacije i u tu svrhu obično se rabe preparati koji sadrže laktulozu, jednu vrstu šećera koji navlači vodu i tako omekšava stolicu. Za liječenje ragade primjenjuje se gel prašak ili krema koja pospješuje zarastanje ranice i stvaranje ožiljka.
Nalaz krvi u stolici koji upućuje na kolitis svakako je razlog da potražite liječnički savjet. Analizu stolice se obavlja kako bi se isključila ili dokazala infekcija patogenim bakterijama. Ovisno o vrsti bakterija liječnik će odrediti i liječenje antibioticima. Krv u stolici može biti i posljedica alergije na bjelančevine kravljeg mlijeka. Ova pojava može biti jedan od prvih simptoma alergije na mlijeko u vrlo mlade dojenčadi, te je potrebna promjena prehrane, tj. uvođenje mlijeka koje sadrži bjelančevine soje ili mlijeko koje sadrži hidrolizate bjelančevina.

Krvarenja u novorođenačkoj dobi

Novorođenče ima prvih dana sklonost krvarenju zbog manjka vitamina K koji je značajan u procesu zgrušavanja krvi, a stvaraju ga crijevne bakterije. Budući da je probavni trakt novorođenčeta sterilan t.j. bez bakterija, svakom novorođenčetu, da bi se ublažila sklonost krvarenju, u prvim satima i danima života daje se vitamin K.

Krvarenje iz pupka

Nakon otpadanja ostatka pupčane vrpce u pupčanoj ranici nađe se ponekad par kapi krvi što je potpuno normalno, jer krvne žile još nisu potpuno zatvorene, no za dan dva nađu se samo ugrušci. Pri svakom jačem krvarenju iz pupka svakako se treba javiti pedijatru.

Vaginalno krvarenje

Može se javiti u prvim danima života u 10 % novorođenih djevojčica. Radi se više o tragovima krvi nego o pravom krvarenju. Uvriježeno je mišljenje da je ova pojava posljedica djelovanja majčinih hormona koji preko posteljice ušli u dijete i imaju prolazni utjecaj na njegove spolne organe (sluznicu maternice). Postoji i drugačija mišljenja prema kojima su spolni hormoni nastali u organizmu novorođene djevojčice. Odmah nakon rođenja aktivirao bi se mehanizam koji upravlja radom jajnika i proizvode se spolni hormoni. Na ovaj način organizam bi provjeravao sposobnost organa za njihovu kasniju ulogu u reprodukciji u vrlo kratkom vremenu, a koji će se aktivirati kad za to nastupi primjeren trenutak u razvoju. Radi se o potpuno bezazlenoj pojavi i nema razloga za paniku. Ova pojava nestaje sama po sebi kroz nekoliko dana. Važno je održavati primjerenu higijenu koristeći vodu i neutralni sapun ili poseban tekući sapun za bebe. Ako su roditelji uznemireni mogu nazvati pedijatra koji će im rastumačiti o čemu se radi i dati savjet.

Krvarenje iz uha

Očituje se tako što iz uha izađe nekoliko kapi čiste krvi ili pomiješano s žućkastom sluzi, no u tom slučaju dijete boli uho i ima povišenu temperaturu.

Krvarenje iz uha može biti posljedica stranog tijela u zvukovodu, ili pak zbog upale pukne bubnjić – membrana koja dijeli vanjsko uho od srednjega. Zbog infekcije dolazi do povećanja tlaka u srednjem uhu,  pritiska na bubnjić sve do puknuća (perforacija). Krvarenje iz uha može se javiti i nakon pada na glavu.

Ako sumnjate da je dijete stavilo u zvukovod neki sitni predmet nemojte doći u napast da ga sami vadite: postoji opasnost da ga ugurate još dublje uz dodatnu ozljedu uha. Ako dijete ima upalu uha, a dođe do perforacije bubnjića (uho procuri!), nemojte stavljati nikakve kapi protiv bolova u uho jer mogu biti toksične za unutarnje uho (s kapima za uho oprez - uvijek samo po savjetu liječnika!!).  Ako je dijete palo i zadobilo udarac u glavu, a pojavilo se krvarenje iz uha, to je ozbiljan znak koji upućuju na mogući prijelom baze lubanje. U ovakvom slučaju treba odmah dijete odnesti u hitnu kiruršku službu.

Ako ste uočili krvarenje iz uha dijete treba odvesti liječniku koji će posebnim instrumentom (otoskop) pregledati uho i ako se radi o stranom tijelu vjerojatno uputiti specijalisti za uho (otorinolaringologu) ukoliko sam nema mogućnosti to učiniti. Ako dijete ima perforaciju bubnjića zbog jake upale srednjeg uha, provodi se liječenje antibioticima na koje uzročnik (bakterija) osjetljiv. Posebno liječenje perforiranog bubnjića nije potrebno – on zaraste bez ožiljka i nema nikakvih negativnih posljedica na sluh djeteta. Prije antibiotske ere gnojna upala uha liječila se paracentezom – t.j malim rezom na bubnjiću odstranio se gnoj iz srednjeg uha što je svakako pridonijelo bržem ozdravljenju bez težih posljedica.

Nakon pada na glavu, odnosno udarca u glavu, liječnik će u hitnoj službi provjeriti da li je krvarenje posljedica rupture bubnjića ili frakture lubanje.

Krvarenje iz usta

Čak i malo krvarenje iz usta može u prvi mah izgledati obilnije jer se krv pomiješa sa slinom. Dijete se može slučajno ugristi za sluznicu obraza, jezika ili usnu. Krvarenje se javlja nakon ispadanja mliječnog zuba, ali i blaže krvarenje može se javiti pri izbijanju novoga. Kod pojave krvarenja, valja svakako pomno pregledati usta i uvjeriti se da dijete nije slučajno kakovim oštrim predmetom ili padom ozlijedilo usta. Udarac u mliječni zub može uzrokovati njegovo nepotpuno iščašenje iz ležišta. Prema uzroku krvarenja treba i postupiti: ako se radi o manjoj površnoj ozljedi ne treba učiniti ništa, a ako je rana veća, valja je na kratko pritisnuti sterilnom gazom. Ukoliko je pak došlo do ozljede zuba, svakako odvedite dijete stomatologu koji se bavi djecom, jer utisnuti mliječni zub može dovesti do oštećenja krune trajnog zuba. Jezik je organ koji može jako krvariti i ako je zbog ugriza ili drugog razloga došlo do ozljede jezika vjerojatno će trebati koji šav, te je uputno odvesti dijete u hitnu službu.

Izvor: Dječje zdravlje

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.