brac online

Različite nezgode kojima su djeca izložena trebale bi biti glavna briga svakog roditelja. Kako bi ovakve slučajeve spriječili potreban je odgovor na pitanje što je povod i uzrok nesreće.

Rezultati pokazuju da iako se nesreće jednostavno «dogode»i čine neizbježnima obični svakodnevni događaj i neprilike u obiteljskom životu, često puta su povod mnogim drugim neprilikama. Većina nezgoda je rezultat cijelog lanca događaja. U mnogim slučajevima nalazimo da zbog razdoblja dugotrajne ili neobične stresne situacije među članovima obitelji - popušta uobičajen oprez i tako se povećava rizik i mogućnost nesreće. Vrlo je važno biti svjestan tih situacija i izbjegavati ih kad god je moguće, ukoliko ih je nemoguće izbjeći poduzmite posebne mjere opreza.


Nesretni slučajevi zbivaju se najčešće:

- kada je dijete gladno ili umorno
- kada je majka bolesna, treba dobiti menstruaciju ili je trudna
- kada nema sigurno mjesto za igru
-k ada vlada napetost između roditelja
- kada dijete mijenja okolinu
- kada su drugi članovi obitelji bolesni ili im majka posvećuje veću pažnju
- kada roditelji precijene sposobnosti svog djeteta da se samo štiti u svakoj fazi svog razvoja
- kada o djetetu brine nepoznata osoba ili brat i sestra koji su premali da bi mogli biti odgovorni

Ako dođe do povrede, nastojte zadržati mir ali nikada nemojte ignorirati ni podcjenjivati nastalu povredu, razmislite prije nego bilo što učinite neke stvari u danom momentu mogu nanijeti više štete nego koristi, stoga ako niste sigurni što učiniti potražite stručnu pomoć. Nastojite da vas nikada ne uhvati panika ukoliko je vaše dijete ozlijeđeno.

Djeca uvijek motre na reakcije odraslih i ako vide da ste vi u panici onda će panika zahvatiti i njih. Ozlijeđenom djetetu treba pristupiti umirujuće i spokojno kako bi mu pomogli prebroditi prirodni strah uzrokovan povredom.

Pravila sprječavanja nezgoda

- budite svjesni mogućih opasnosti u kući i oko nje. Potražite "obične" male stvarima koje bi mogle dovesti do nezgode.
- naučite dijete svim osnovnim pravilima sigurnosti - posebnu pažnju treba posvetiti učenju plivanja i ponašanju u prometu
- usporite dnevni ritam i poduzmite dodatne mjere opreza
- zaštitite svoje dijete ali nemojte pretjerati tako da nema osjećaj za opasnost - dijete treba postepeno naučiti kako se treba zaštititi
- ne igrajte se nikada vatrenim oružjem i upozoravajte dijete na preveliku opasnost od njega
- nemojte imati preveliko povjerenje u predškolsko dijete njegova je memorija kratka i ono zaboravlja riječi ili ne razumije potpuno njihovo značenje.
- pokušajte razumjeti potrebe svoga djeteta u svakoj fazi njegova rasta i razvoja te pokušajte predvidjeti što bi dijete moglo učiniti.

Evo liste sigurnosnih mjera:

- lijekove i kemikalije držite daleko od hrane i mjesta dostupnih djeci
- nakon upotrebe lijeka spremite ga van dohvata djeci i provjerite dali bočice lijekova imaju sigurnosni poklopac
- provjerite sve naljepnice na lijekovima prije nego date djetetu i posebno budite pažljivi kada dajete lijek noću
- jesu li sve čaše nelomljive iz kojih dijete pije
- ne držite opasna sredstva i tekućine u bocama u kojima se inače kupuju pića
- držače tava okrenite tako da dijete ne može povući i ne pecite i ne kuhajte na prednjoj strani štednjaka
- kada se u kuhinji kuha i peče držite dijete podalje a djetetov stolac ili ogradicu ukoliko je u njima više od pola metra od štednjaka ili radne površine
- da li su žice od raznih kućanskih aparata izvan dohvata djeteta
- da li su sve igračke djetetove bez krhotina i dovoljno velike da ih ne može progutati
- ne ostavljajte malo dijete samo dok je u kadi s vodom
- da li su svi oštri i opasni predmeti van dohvata vašeg djeteta
- da li je namještaj i svjetiljke dovoljno težak da ga dijete ne može vući
- da li su sve utičnice posebno zaštićene
- da li su električni uređaji daleko od kade
- da li su stepenice zaštićene vratima na vrhu i na dnu
- da li su prozori na gornjim katovima propisno zatvoreni i zaključani
- nastojite biti oprezni u vrijeme od 14-17 sati kada su svi umorni i gladni.

Ako ste na bilo koje pitanje odgovorili sa «ne» onda izvedite potrebne promjene kako bi izbjegli neke opasnosti koje možete sami otkloniti.

Prva pomoć

Ukratko  iznosimo osnovne principe prve pomoći ali radi potpunijeg informiranja preporučamo roditeljima da nabave priručnik o prvoj pomoći:

- umjetno disanje
koristi se kada disanje prestane i treba s njim nastaviti dok ne dođe liječnik. Postoje dvije metode usta na usta ili usta na nos.

Sadržaj iz usne šupljine i grla odstranite tkaninom namotanom na prst (sadržaj od povraćanja, sline ili stranog tijela) položite žrtvu na leđa zabacite joj glavu unazad izdužite joj vrat što je više moguće tako da je brada usmjerena prema gore što će automatski onemogućiti jeziku da zatvori put zraku.jednu ruku stavite pod zatiljak i podignite ga. Drugom rukom pridržite čelo i okrenite ili nagnite glavu unazad.
 
Ako glavu ne nagnete unazad jezik može blokirati grlo. Nos žrtve uhvatite palcem i kažiprstom ruke kojom držite čelo. Na taj način neće izići zrak koji ulazi kroz usta. Širom otvorite svoja usta i duboko udahnite. Stavite svoja usta čvrsto oko djetetovih.
Ako je put zraku čist osjetit čete samo blagi otpor kod izdisanja. Motrite prsni koš kako biste vidjeli kada se počinje dizati. Kada se prsni koš raširi prestanite izdisati, maknite usta s djeteta i slušajte njegovo izdisanje kada se prsni koš ponovno spusti ponovite sve iznova. Ritam disanja za djecu mlađu od 1 godine je 40 udisaja u minuti za djecu od 1-10 godina taj je ritam 30 udisaja u minuti 20 za omladinu i 12 za odrasle. Pritisak potreban za napuhivanje dječjih pluća nije velik jednostavno ispušite  zrak koji držite u ustima koristeći se obrazima a ne mišićima prsnog koša za ispuhivanje zraka.

U mnogo slučajevima prestankom disanja prestaje i rad srca pa je onda potrebno pospješiti cirkulaciju pritiskivanjem prsnog koša kako bi krv protekla kroz srce. Ova se tehnika zove neposredna masaža srce i vrlo je teško opisati ju riječima, pa ju najbolje možete naučiti na tečaju za prvu pomoć.

 

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.