brac online

Donosimo Vam nekoliko savjeta kako često frustrirajuće iskustvo odvikavanja od pelena pretvoriti u ugodno.

Nijedno dijete nije isto, pa se tako ne može primijeniti niti jedinstvena formula odvikavanja od pelena. Uz nekoliko savjeta često frustrirajuće iskustvo pretvorite u ugodno.

1. Ne počinjite prerano
Postoji više razloga zašto ne početi prerano s odvikavanjem djeteta od pelena. Jedan od njih je što bi proces mogao trajati dulje nego što je potrebno i razvući se na mjesece.

2. Budite pozitivni
Čak i kada dijete radi greške i napravi 'nered' po tepihu ili u odjeći. Negativna bi reakcija mogla dovesti do opstipacije jer će dijete početi zadržavati stolicu.

3. Strah
Dijete možda odbija sjesti na kahlicu jer je se boji. Pokušajte s drugačijim oblikom kahlice, različitim nastavcima za WC ili jednostavno odlazak na WC učinite zabavnim.

4. Higijena
Kada dijete počnete odvikavati od pelena, to je idealno vrijeme da mu usadite neke higijenske navike. Pobrinite se da svaki put nakon sjedanja na kahlicu opere ruke. Pretvorite to u zabavu. Djeca se vole igrati vodom, pa ukoliko dijete obavi nuždu na tuti, dopustite mu za nagradu da dok pere rukice i nekoliko minuta uživa u igranju vodom.

5. Nagrade
Kada dijete obavi nuždu na kahlici, nagradite ga što je učinilo 'pravu stvar'. Isto vrijedi i za svaku najavu da treba kakati ili piškiti – dajte mu nešto u čemu uživa.

6. Budite dosljedni
To je zlatno pravilo svih odgojnih mjera, pa je tako i u ovom slučaju. Ako idete na put, ponesite sa sobom dječju dasku za WC. Ako idete u kupnju, ne posežite za pelenom. Neka obavi nuždu prije izlaska iz kuće.

7. Dajte djetetu izbor
Ako dopustite djetetu da samo izabere donje rublje koje mu se sviđa, to će shvatiti kao nagradu. Dobro je i djetetu dopustiti da samo izabere kahlicu.

8. Uključite druge
Kada odlučite krenuti s odvikavanjem djeteta od pelena, pobrinite se da i ostali budu uključeni u taj proces. Obavijestite bake, babysitterice ili tete u vrtiću. Tako će znati što mogu očekivati i što treba učiniti.

9. Smještaj tute
Na početku dopustite djetetu da kahlicu smjesti gdje mu je njemu najugodnije. No, to ne znači da je trebate staviti ispred televizora, jer će kahlica tako postati sve osim mjesta za obavljanje nužde. Kada se dijete na nju navikne, stavite je u kupaonicu.

10. Ispitujte
Dijete stalno ispitujte treba li na "tutu". Kad i sebi već dosadite s ispitivanjem, pitajte opet. Pitajte prije jela, poslije jela, prije izlaska iz kuće i nakon povratka u kuću. Stalno.

Ovi bi savjeti vama i vašem djetetu odvikavanje od pelena trebali pretvoriti u ugodno iskustvo. Ipak, frustrirajućih situacija zasigurno će biti, no to ne pokazujte pred djecom. Svaka negativnost upućena djetetu vjerojatno će rezultirati regresijom.

Izvor: net.hr

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.