brac online

Iako su sami počeci dojenja teški, kada uhvatite ritam, shvatit ćete da vam dojenje ostavlja puno slobodnog vremena i rješava vas komplikacija oko bočica.

1. Kakvu bočicu kupiti? Staklenu ili plastičnu? Koliko ih treba imati i koliko trebaju biti velike? Danas čak i bočice različitih oblika... Klasičnu? Anatomsku?

2.Dudice za bočicu? Anatomske? Okrugle? Silikonske, gumene? Koliko rupica i koje veličine? Ima ih i bez rupica, koje morate probušiti sami, a čime?

3. Sterilizacija? Deterdžentima, prokuhavanjem, mikrovalnom ili sterilizatorom?

4.Temperatura mlijeka? Ako imate grijače, to je često najskuplja varijanta, ali onda jedino možete biti sigurni.

5. Nesigurnost, da li je dijete popilo po propisanoj količini. Što ako popije manje, ili više?

6. Reakcije na neka nadomjesna mlijeka. Često djeca dobe reakciju na mlijeko ili imaju pretvrdu ili proljevastu stolicu.

I još tisuće pitanja, koje i ovako muče nove mame. Sa dojenjem nećete imati tih, a ni drugih problema. Biti ćete puno slobodniji. Zamislite samo od šetnje u park ili odlazak u goste ili čak u kino. Nošenje pelena i rezervne robice dok je beba mala, pa da još morate nositi prokuhanu vodu u termosici, kutiju sa nadomjesnim mlijekom, dudice i još sve to zapakirano, ne bili ostalo sterilno. Dok dojite, sve to nosite sa sobom. Dovoljno je da se otkopčate i uvijek svježe, na idealnoj toplini i idealnog sastava – mlijeko je spremno. Dijete će pojesti koliko samo želi, a vi nećete i ne trebate biti opterećeni mililitrima popijenog mlijeka.

Uz to, što je ne manje važno. Dojena djeca manje su podložna upalama i virusima, naročito onima koje majka nosi, jer je mlijeko i banka antitijela koji se mlijekom unose u bebu i štite njeno tijelo nespremno za takve "neprijatelje".

Predstavlja li vam, ipak, dojenje u javnosti problem, nakon trećeg mjeseca možete uvesti bočicu (ali izdojenog majčinog mlijeka!). Nikako prije, jer može doći do zabune refleksa. Čak i nakon četvrtog mjeseca, može doći do zabune refleksa i odabira bočice nad dojenjem. Naime dojenje i hranjenje na bočicu, dva su različita pojma i hranjenje malo na dojci, malo na bočici nije dobro za bebu. Osim što će zaboraviti kako dojiti, mlijeko iz bočice teče i dijete mora piti bez pauze. Kad doji, dijete se češće odmara, nauči jesti sa stankama. Osim toga i okus i osjet dojke u ustima, djetetu je sigurno ugodniji nego guma ili silikon.

Sve majke se slažu u tome, da nakon početne neugode, dojenje u javnosti prestaje biti problem. Danas se mogu i preko interneta naručiti posebne majce koje omogućuju diskretno dojenje u javnosti. Takve majce vrlo jednostavno možete načiniti i same.

Ili jednostavno možete prebaciti gazu (pelenu, maramu) preko ramena i načiniti djetetu "šator" iznad glave.

Neka djeca naviknuta na dojenje ne prihvaćaju bočicu niti kada su gladna. Tada možete probati hranjenje sa čajnom (kavenom) žličicom (1 žličica = 5 ml) ili plastičnom čašicom sa debljim rubom. Samo morate biti pažljivi i ulijevati sasvim polako i sa pauzama. Vrlo je bitno da i taj obrok bude vaše mlijeko!

Za sve takve obroke možete napraviti banku mlijeka.

Kako napraviti banku mlijeka?

Kada je laktacija već dobro uspostavljena, a to je nakon dva do tri tjedna (nekad i prije), počnite razmišljati o spremanju mlijeka za slučajeve kada nećete moći dijete nahraniti na prsima. Za spremanje, mlijeko trebate izdvojiti u maksimalno čiste, gotovo sterilne posude, a prije izdajanja treba dobro oprati ruke (za pranje ruku upotrebljava se sapun, topla voda i četkica kojom se dobro operu nokti).

Izdajati možete ručno u predhodno prokuhanoj ili očišćenoj čaši ili, što je puno jednostavnije, s "pumpicama" za izdajanje. Preporučila bih da nabavite pumpice koje imaju i bočicu (odnosno jednokratnu vrećicu) u koju se izdojeno mlijeko slijeva, pa je tako mogućnost onečišćenja smanjena na minimum. Iz bočice ćete mlijeko pretočiti u posudu koja može izdržati duboko smrzavanje. Takve posude mogu biti ili staklene ili plastične (ali ne čašice od jogurta ili slično), koje imaju poklopac koji dobro zatvara, a mogu se kupiti i specijalne vrećice za pohranjivanje mlijeka. Postoje neki kompleti pumpica za izdajanje, na koje se umjesto bočice može postaviti odmah vrećica u koju će otjecati mlijeko. Na vrećici ili posudi napišite količinu mlijeka i datum, te spremite u zamrzivač.

Kako dugo mlijeko može biti u hladnjaku?

- U običnom hladnjaku (temperatura +4) može se držati sigurno 24 sata.

- U malom zamrzivaču, koji se obično nalazi unutar hladnjaka (ledenica) – dva tjedna.

- U zamrzivaču, koji je sastavni dio hladnjaka, ali ima posebna odvojena vrata – tri mjeseca.

- U zamrzivaču (škrinji) u kojem se postižu temperature od 18 i niže – 6 – 12 mjeseci.

Jednom zamrznuto mlijeko ne smije se ponovo zamrzavati, a može se upotrijebiti unutar četiri sata, ako je kroz to vrijeme bilo u hladnjaku.

Htjela bih vas upozoriti, da se prilikom odmrzavanja mlijeko može podijeliti u tri sloja, pa može izgledati kao da je pokvareno. Na površini je gusti masni sloj, a na dnu vodenasti. Odmrzavati možete ili na sobnoj temperaturi ili u toploj kupelji i za vrijeme odmrzavanja povremeno protresite posudu kako bi se svi dijelovi pomiješali. Otopljeno mlijeko pretočite u bočicu i dalje pod mlazom tople vode zagrijavajte do potrebne temperature.

Izdojeno mlijeko nije potrebno prouhavati!

Za vrijeme zagrijavanja čvrsto tresite bočicu kako bi se svi djelovi sjedinili, i mlijeko postalo normalnog izgleda.

Upotrebljavajte uvijek mlijeko starijeg datuma. Ukoliko ste spremili dovoljno mlijeka, možete ga koristiti tijekom cijele godine i na njemu kasnije praviti mliječne kašice.


izvor: www.mameibebe.net

Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.