brac online

Cijepljenje (aktivna imunizacija) je postupak kojim se davanjem antigena (oslabljenih, neživih uzročnika bolesti ili njihovih dijelova i produkata) postiže stvaranje imunosti koja dijete štiti od određene zarazne bolesti.

 

BOLESTI PROTIV KOJIH SE CIJEPIMO

DIFTERIJA: Bolest uzrokuje virus koji se nastani na sluznicama u nosu, ždrijelu, grkljanu i koži, te stvara toksine koji izazivaju upalu. Na području grkljana kao posljedica toga mogu se javiti napadi gušenja.

PERTUSIS (HRIPAVAC ili VELIKI KAŠALJ): Bolest koju izaziva virus, a prenosi se kapljičnim putem. Virus napada sluznicu dišnih putova, može izazvati jake napadaje kašlja i nemoć hvatanja zraka.

TETANUS: Bolest je izazvana toksinima koji se nalaze u prljavštini, uličnoj proašini ili zemlji. Opasnost za djecu predstavljaju kada ulaze u tijelo kroz male rane, opekline ili ozljede. Toksini ulaze u živčane stanice, izaziva smetnje pri gutanju i pijenju, i mogu prouzročiti teške grčeve mišića.

BOLESTI IZAZVANE Haemophilusom influenzae tip b: Ova bakterija može izazvati dva teška oboljenja: gnojni meningitis i epiglotitis. Meningitis najčešće pogađa bebe u drugom polugodištu života., dok epiglotitis (upala grkljana) najčešće pogađa djecu u dobi između 2. i 4. godine, očituje se visokom temperaturom, teškim gutanjem, pojavom sluzi i otežanim disanjem.

DJEČJA PARALIZA (Poliomyelitis): Uzročnik bolesti je virus koji može izazvati nekoliko oblika bolesti; dječja paraliza je najteži oblik koja počinje kao glavobolja praćena povraćanjem (meningiti), a kasnije nastaje paraliza. Blaži oblici infekcije ovim virusom nalikuju prehladi.

OSPICE: Izrazito kontagiozna virusna bolest koja počinje visokom temperaturom, konjuktivitisom, curenjem iz nosa i kašljem. Nakon toga javi se osip po tijelu, prvo na glavi, te se širi po tijelu. Bolest oslabi imunitet, te često slijede upale srednjeg uha i pluća.

ZAUŠNJACI: Virusna bolest koja uzaziva upalu i otečenost žlijezdi. Manifestira se otečenim obrazima. Kod dječaka može izazvati upalu testisa.

RUBEOLA: Osipna virusna bolest, karakterizirana blijedim osipom po cijelom tijelu, oticanjem limfnih čvorova osobito na području vrata, uz povišenu tjelesnu temperaturu.

HEPATITIS B: Bolest koju izaziva virus koji napada jetru i u njoj se razmnožava, a prenosi se na druge osobe krvlju i tjelesnim tekućinama. Bolest se manifestira slabljenjem apetita, mučninom, bolovima u mišićima i udovima. Nakon toga dolazi do znakova upale jetre: žuta boja kože, sluznice i očiju.

 

izvor:mameibebe.net


Podijeli članak

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TechnoratiSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Ove web stranice koriste kolačiće radi što boljeg iskustva posjetitelja stranice. Molimo da prije korištenja web stranice pročitate opće uvjete korištenja, uvjete zaštite osobnih podataka i Informacije o kolačićima. Klikom na poveznicu 'Zatvori' potvrđujete prihvaćanje kolačića na ovim stranicama.